-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasaulio ekonomika: iki aukštumų šoko energetikos kainos, toliau krinta rublis

Sankcijos Rusijai ir toliau silpnina rublį, tačiau nestabili padėtis šokdina ir energetikos išteklių kainas. Gamtinių dujų kainos Europoje pirmadienį pasiekė nematytas aukštumas, o nafta brangsta savaitgalį pasigirdus svarstymams, kad JAV ir Vakarų sąjungininkai svarsto rusiškos naftos eksporto nutraukimą.
Dainiaus Kreivio vizitas „Klaipėdos naftoje“
„Klaipėdos nafta“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dujų kainos pirmadienį pasiekė seniai nematytas aukštumas – Nyderlandų TTF kainų indeksas balandžio mėnesiui pirmadienį smarkiai šoko į viršų. 1 MWh kaina pirmoje dienos pasiekė rekordinį 345 JAV dolerių tašką, tačiau vėliau nusileido iki 265 JAV dolerių už MWh. Vis dėlto tai – gerokai aukštesnė kaina, nei norėtų matyti pirkėjai. Štai penktadienį paskutiniai sandoriai fiksavo 190 JAV dolerių už MWh kainą.

Savaitės pradžioje kilo ir žaliavinės „Brent“ naftos kainos. Iškart po to, kai prasidėjo elektroninė prekyba, šios rūšies naftos kaina pasiekė 139,13 JAV dolerio už barelį ribą. Panašus naftos kainų lygis paskutinį kartą matytas 2008 m. Tiesa, prekybos metu kaina krito ir 13 valandą Lietuvos laiku siekė 125 JAV dolerius už barelį.

Tiek šiuos kainų šuolius, tiek jų sukeltą rezonansą kitose rinkose daugiausia lėmė svarstymai apie naujas JAV ir Vakarų sankcijas Rusijai, aiškina užsienio ekspertai. Sekmadienį buvo paskelbta, kad JAV Kongreso žemieji rūmai svarsto uždrausti į JAV importuoti rusiškos kilmės energetikos produktus. Šia tema diskutuoja ir Europos šalys.

123RF.com nuotr./Rublis
123RF.com nuotr./Rublis

Dėl įvairialypių sankcijų toliau pamažu silpsta Rusijos rublis. Pirmadienio rytą valiutų rinkoje buvo kirtęs 140 RUB už JAV dolerį reikšmę, prieš nuslūgdamas iki 130 RUB už JAV dolerį.

Rublio vertė euro atžvilgiu taip pat pablogėjo – vidurdienį Lietuvos laiku valiutų rinkose jo vertė buvo nukritusi jau iki 150 rublių už vieną eurą. Nuo karo pradžios Rusijos valiuta euro atžvilgiu jau nuvertėjo 40 proc.

Europos rinkos pirmadienį pradėjo išsipardavimu.

Pagrindinis Londono indeksas FTSE 100 dieną pradėjo 2,1 proc. kritimu, tiesa, dienos metu rodo atsargius atsigavimo ženklus. Dar daugiau krito kitų didžiausių Europos šalių indeksai – Paryžiaus biržos CAC krito 4,6 proc. (vidurdienį kritimas siekė 1,84 proc.), Berlyno DAX – 4,5 proc. Per mėnesį šis indeksas nukrito jau 16 proc.

123RF.com nuotr./Akcijų birža
123RF.com nuotr./Akcijų birža

Maskvos akcijų birža toliau liks uždaryta pirmadienį bei antradienį. Pirmadienis – jau šešta iš eilės biržos darbo diena, kai nevyksta prekyba. Rusijos finansų pareigūnai tokiais veiksmais bando atitolinti neišvengiamą akcijų išpardavimą, panašų į tą, kurį patyrė Vakarų šalių biržose kotiruojami Rusijos įmonių vertybiniai popieriai.

Aukso kaina pirmadienį ryte pakilo 1,4 proc. Šis taurusis metalas ir toliau išlaiko brangimo kryptį – viena uncija dabar kainuoja beveik 2 tūkst. JAV dolerių. Per savaitę auksas pabrango apie 5 proc.

Kriptovaliutų rinka pirmadienį raudonavo, tačiau, atsižvelgiant į plačias vertės svyravimo amplitudes, kuriomis jos įprastai pasižymi, šie praradimai nebuvo dramatiški. Štai bitkoinas pirmadienį 12 valandą Lietuvos laiku buvo nukritęs 1,7 proc., eteris – 3,3 proc. Kai kurios valiutos, pavyzdžiui, riplis (XRP), atvirkščiai, fiksavo ne tik valandinį, bet ir savaitinį augimą.

Bendras kripto rinkos vertės kritimas per pastarąsias 24 valandas siekė 2,35 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius