-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

​Pasauliui senstant, valstybių skolos tampa vis sunkiau pakeliama našta

Pasaulis klimpsta į skolas, visuomenė sparčiai sensta, ir tai reiškia, kad valstybių skolos pamažu tampa nekontroliuojamos, „Business Insider“ cituoja „Goldman Sachs Asset Management“ aukštą pareigūną.
Senolio rankos
​Pasauliui senstant, valstybių skolos tampa vis sunkiau pakeliama našta / „Shuterstock“ nuotr.

Andrew Wilsonas, vadovas Europai, Vidurio Rytams ir Afrikai, sakė, kad augančios skolos pasaulyje kelia vieną didžiausių grėsmių ekonomikai.

„Skola yra per didelė, ji yra didelė rizika ekonomikoms. Reikia skatinti ekonomikos augimą, tačiau, keičiantis demografijai, reikia galvoti apie naujus būdus, kaip tą padaryti“, – sakė jis.

A.Wilsonas kaip pavyzdį pateikė Japoniją, kurios skola viršijo 200 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Nuolatos senstanti visuomenė, pasak jo, dabar kenkia ekonomikai.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) taip pat yra išreiškusi nerimą dėl Japonijos skolos. Ekspertai sakė, kad pučiasi skolos burbulas, kuris iki 2040 metų gali išaugti dvigubai iki 400 proc. BVP, jeigu nebus imtasi gyvybiškai svarbių reformų.

EBPO generalinis sekretorius Angelas Gurria sakė, kad vien monetarinio stimulo ir stipresnio augimo neužteks pakeisti ekonomikos kursui.

„Japonijos ateitis priklausys nuo sugebėjimo užtikrinti fiskalinį tvarumą ilguoju laikotarpiu. Maždaug su 8 proc. BVP siekiančiu deficitu skola auga iki dar nematyto lygio“, – sakė jis.

A.Wilsonas sakė, kad daug prasiskolinusioms valstybėms yra vilties.

„Demografijos pokyčiai reiškia, kad mums reikia kūrybiškos programos, į ją įtraukiant ir imigraciją, ir darbo jėgos judėjimą, kad rastume būdą, kaip susimokėti savo skolas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius