Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 04 /2020 12 05

Europos Parlamentas ir ES Taryba pasiekė susitarimą dėl 2021 metų Bendrijos biudžeto

Penktadienį vykusiame Taikinimo komitete Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos Taryba preliminariai susitarė dėl 2021 metų Europos Sąjungos biudžeto.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Susitarimą tarp Parlamento ir ES Tarybos dėl 2021 m. ES biudžeto vertinu itin pozityviai. Visų pirma, šiame biudžete, atspindėti svarbiausi naujo laikotarpio ES prioritetai, siekiant ekonomikos atsigavimo ir tvaraus jos augimo ilguoju laikotarpiu. Antra, sklandus ir greitas sutarimas dėl pirmojo naujos ES daugiametės finansinės programos biudžeto signalizuoja apie ES susitelkimą, ryžtą ir labai realias galimybes naujus metus pasitikti, turint 2021–2027 m. ES daugiametę programą ir pagrindą Europos gaivinimo priemonei aktyvuoti“, – sako laikinai einantis finansų ministro pareigas Vilius Šapoka.

Pranešime teigiama, kad sutartos įsipareigojimų ir mokėjimų asignavimų apimtys biudžete yra labai artimos sumoms, numatytoms Europos Komisijos 2021 m. ES biudžeto projekte, atnaujintame lapkričio 16 dieną. ES biudžeto įsipareigojimai 2021 m. sudarys 164,3 mlrd. eurų (-5,5 proc., lyginant su 2020 m. biudžetu), o mokėjimai – 166,1 mlrd. eurų (+1,2 proc., lyginant su 2020 m. biudžetu).

Didžiausia 2021 m. ES biudžeto asignavimų dalis skiriama ES bendrosios rinkos stiprinimui, ekonomikos gaivinimui, grindžiamam inovacijomis, žaliąja ir skaitmenine transformacija bei sutartinėms ES bendrosioms politikoms – Sanglaudos politikai ir žemės ūkiui.

Kaip rašoma pranešime, atsižvelgiant į žaliojo ir skaitmeninio perėjimo reikšmę ilgojo laikotarpio ES ekonomikos atsigavimo strategijoje, taikinimo metu Europos Parlamentas ir ES Taryba susitarė didinti finansavimą skaitmeninės Europos programai, dirbtiniam intelektui, „LIFE“ programai (joje numatant didesnį finansavimą žiedinei ekonomikai, kovai su klimato kaita ir biologinės įvairovės nykimu, perėjimui prie švarios energijos). Taip pat susitarta didinti išlaidas saugumo ir teisingumo užtikrinimui, teisminių institucijų stiprinimui bei jų bendradarbiavimo skatinimui, ES piliečių teisių apsaugai, bendrų vertybių puoselėjimui, lyčių lygybei. Turint omenyje pandemijos poveikį skurdo ir socioekonominių problemų paaštrėjimui besivystančiose šalyse, sutarta padidinti paramą vystomajam bendradarbiavimui.

Lietuvai kitų metų ES biudžete numatomos adekvačios mokėjimų apimtys apmokėti įsipareigojimus, prisiimtus iki 2021 m. (kas ypač svarbu, turint omenyje įsibėgėjusius 2014–2020 m. finansinio laikotarpio ES fondų finansuojamus projektus). Taip pat itin pozityviai vertiname finansavimo padidinimą Europos infrastruktūros tinklų priemonės transporto daliai, nes būtent šios programos lėšomis finansuojamas strateginis geležinkelio vėžės „Rail Baltica” projektas. Pažymėtina ir tai, kad susitarta dėl didesnio finansavimo ES strateginei komunikacijai bei papildomo beveik 1 mln. eurų Vilniuje veikiančiam Europos lyčių lygybės institutui.

2021 m. ES biudžetas bus formaliai paskelbtas tik patvirtinus 2021–2027 m. ES daugiametę finansinę programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius