Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiklydę vertime: mokytojams biudžete pinigų yra, tik mažokai

Vyriausybės narių tarpusavio nesusišnekėjimas išgąsdino mokytojus, iš finansų ministrės Rasos Budbergytės sužinojusius, kad pinigų algų kėlimui biudžete neva nėra numatyta. Iš tiesų biudžete papildomai mokytojams yra skirti 24 mln. Eur. Dėl to jų atlyginimai neaugs, tačiau, jeigu nebūtų nė tiek, jie nuo sausio sumažėtų. Be to, Seime po pateikimo jau pritarta projektui, kuris numato dar 35 mln. eurų papildomų lėšų mokytojų algoms didinti.
Streikas mokykloje
Streikas mokykloje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Finansų ministrės ištransliuota žinutė ne juokais išgąsdino mokytojus.

„Taip ir nutiko, kaip aš galvojau, kad nutiks. Manęs tai nenustebino, aš to ir tikėjausi“, – 15min sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas, kuris kovą nepasirašė profesinių sąjungų ir valdžios susitarimo.

Tačiau susitarimo, kaip paaiškėjo 15min paprašius patikslinti Finansų ministerijos, ką R.Budbergytė turėjusi omenyje, su profesinėmis sąjungomis yra laikomasi.

Rugsėjo pirmąją daliai mokytojų darbo užmokestis buvo padidintas 5 proc. (skirta 8 mln. Eur). Kad toks darbo užmokesčio lygis būtų išlaikytas ir kitais metais, biudžete papildomai skirti 24 mln. Eur. Tai reiškia, kad mokytojams, kurie šiemet gauna didesnius atlyginimus, ir kitąmet bus mokamas didesnis darbo užmokestis. Jeigu pinigai nebūtų skirti, atlyginimai sumažėtų. Toks ir buvo profesinių sąjungų ir valdžios susitarimas. Yra planų padidinti ir kitų mokytojų atlyginimą, tačiau tam lėšų kol kas nėra skirta.

Žirklių nepanaikins

Biudžete papildomai mokytojams numatyti 24 mln. Eur nėra pakankama suma, kuri galėtų panaikinti 2009 metais įvestas mokytojų atlyginimų žirkles – tam reikėtų beveik triskart daugiau pinigų, kurių bent jau dabartinė Vyriausybė skirti nėra nusiteikusi.

Kovą streikavę mokytojai išgavo iš valdžios pažadą padidinti jiems atlyginimus. Tiksliau sakant, atkurti, mat pedagogų atlyginimus, kaip ir senatvės pensijas, krizės metais apkarpė konservatorių vadovaujama koalicija.

Todėl trečiadienio „nuogas“ finansų ministrės R.Budbergytės pareiškimas turėjo jiems būti it perkūnas iš giedro dangaus: „Projektai, kurių reikėtų, kad būtų galima kalbėti apie kažkokius kitus padidinimus, šiuo metu Vyriausybėje nebuvo svarstyti.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Budbergytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Budbergytė

Tačiau, kaip 15min aiškino Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus, Vyriausybės posėdyje buvo siūloma didinti mokytojų atlyginimus papildomai.

„Šiandien švietimo ir mokslo ministrė posėdyje dar papildomai paprašė 35 mln. Eur dar didesniam atlyginimų kėlimui, negu buvo numatyta pagal profsąjungų susitarimą. Ji kalbėjo apie papildomus asignavimus virš to susitarimo, kuris buvo pasiektas“, – sakė R.Vaitkus.

24 mln. Eur, švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės teigimu, yra per mažai, kad būtų panaikintos 2009 metais įvestos atlyginimų žirklės. Tuomet nustatyti minimalūs, vidutiniai ir viršutiniai pedagogų atlyginimų koeficientai, dėl to sumažėjo dalies mokytojų atlyginimas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė

Mokytojams išsiderėjus 8 mln. Eur nuo šių metų rugsėjo pirmosios buvo panaikintas minimalus koeficientas, dėl ko daliai mokytojų (41 proc.) darbo užmokestis padidėjo 5 proc.

A.Pitrėnienė siūlė, kad nuo kitų metų sausio pirmosios būtų panaikinti ir vidutiniai pedagogų atlyginimų koeficientai. Tam kitais metais reikėtų net 64 mln. Eur, tačiau yra skirti tik 24 mln. Eur, taigi akivaizdu, kad 2017 metais atlyginimų žirklės dar nebus panaikintos.

Svarstys kelti dar

Tačiau sprendimas dar nėra galutinis – biudžetą tvirtins jau kitos sudėties Seimas, ir galės biudžetą koreguoti pagal savo prioritetus.

„Biudžeto projekte lėšų, kurių A.Pitrėnienė prašė papildomai, nėra numatyta. Dabar viskas nusikelia į Seimą pirmajam skaitymui. Manau, kad ministrė kaip Seimo narė, kol jos įgaliojimai dar veikia, gali siūlyti komitetui, nes pirminį projekto variantą svarstys dabartinės sudėties Seimas, o tvirtins jau kitos sudėties Seimas. Jie gali koreguoti ir pačius skaičius“, – aiškino R.Vaitkus.

Seime jau buvo pateiktas įstatymo projektas, pagal kurį numatomas papildomas mokytojų atlyginimų didinimas. Tam papildomai reikėtų 35 mln. Eur biudžeto lėšų. Po pateikimo projektui buvo pritarta ir Seime jis bus svarstomas lapkričio pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius