Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskola litais – brangus malonumas

Devalvuos litą? Nedevalvuos? Šis klausimas kankina žmones, kurie turi paskolas eurais, rašo dienraštis „Kauno diena“.
Pinigai
Bankininkai sako, kad tas, kas šiuo metu dar skolinasi, ima paskolas eurais. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Lito devalvacijos atveju paskolos eurais suma gali išaugti net kelis kartus. Tačiau sužinoję naujos sutarties sąlygas ir įmokas, kurias jiems kas mėnesį tektų pakloti už paskolą litais, žmonės nieko nekeičia.

Pakeitus paskolos valiutą į litus gerokai šoktelėtų banko marža, palūkanos, o kartu ir paskolos įmoka. 

Kodėl skolintis litais taip brangu? Pasak dienraščio, todėl, kad tiek litas, tiek Lietuva, tarptautinės bendruomenės nuomone, yra nepatikimi. 

Net SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda nesiryžo keisti paskolos valiutos. „Pats domėjausi, kiek kainuotų paskolą eurais pakeisti į paskolą litais. Nors prieš tai man sakė, kad šiuo metu neapsimoka. Ir iš tiesų bankas pasiūlė tokias sąlygas, kurias norėjosi kuo greičiau pamiršti“, – sakė G.Nausėda. 

Bankininkai pripažįsta, kad tendencijos nesikeičia – visi, kurie ryžtasi dabar imti paskolas, skolinasi tik eurais. Dienraščio teigimu, dabar bankai, vos išgirdę žodį „paskola“, net nekalba apie litus, suprantama, kad kalbama apie eurus. 

„Paskolos litais yra rizikingesnės. Bankams patiems pasiskolinti litų kainuoja kur kas brangiau nei eurų – štai iš kur ta rizika. Ji ir atspindi palūkanų kainoje“, – sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas. 

Teigiama, kad žmonių, kurie pakeitė paskolas litais į paskolas eurais, yra nemažai. Tačiau atvirkštinių variantų esą nėra. Mat paskolų litais palūkanos yra gerokai didesnės nei paskolų eurais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius