-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskolų teikėjai svarsto, kaip skolinti atsakingai

Paskolas teikiančios įmonės privalės vertinti savo klientų mokumą – tai numato balandį įsigaliosiantis Vartojimo kreditų įstatymas.
Paskola
Paskola / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tačiau verslo atstovai teigia, kad dokumentas su mokumo vertinimo kriterijais parengtas nekokybiškai ir jiems teks pasistengti, kad taisyklės priartėtų prie realybės, rašo „Verslo žinios“.

„Taisyklės vis dar yra diskusijų klausimas, dar nesame pateikę oficialios savo nuomonės. Tačiau akivaizdu, kad kreditų davėjams numatoma nepamatuota atsakomybė. Pavyzdžiui, įvertinti, ar kredito gavėjas galės vykdyti įsipareigojimus visą sutarties galiojimo laikotarpį, kaip keisis žmogaus pajamos, neįmanoma. Jei labai griežtai laikytumėmės tokių taisyklių, tai neturėtume išduoti paskolų parlamentarams, nes nežinia, ar pasibaigus kadencijai jie bus perrinkti. Taisyklės labai suvaržo paskolų išdavimą“, – sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Vartojimo išperkamosios nuomos ir kreditų įmonės „General Financing“ vadovas Konstantinas Balakinas teigė, kad reikalaujant įvertinti jau esamus kliento finansinius įsipareigojimus reikėtų kurti centralizuotą duomenų bazę ir įpareigoti visus kreditų davėjus teikti jai informaciją.

Mokumo vertinimo kriterijus, kurie turėtų padėti įgyvendinti įstatymą, rengia Vartotojų teisių apsaugos tarnyba – ji jau išsiuntė dokumento projektą suderinti visoms susijusioms įstaigoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius