Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 30 /21:57

Paskutinės minutės prašymas: Graikija nori trečiojo pagalbos paketo, apsaugos nuo bankroto

Graikija antradienį paprašė dvejų metų gelbėjimo sandorio su Europos Sąjunga krizės ištiktai šaliai gelbėti, likus vos kelioms valandoms iki paskutinio termino, kada Atėnai turi sumokėti 1,5 mlrd. eurų TVF.
Protesto akimirka
Protesto akimirka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antradienis Graikijoje:

  • Antradienį baigia galioti antrasis pagalbos Graikijai paketas
  • Graikija pranešė, kad antradienį negrąžins 1,5 mrld. eurų TVF
  • Graikija paskutinę minutę paprašė dar vienos paskolos dvejiems metams
  • Graikijos vyriausybė sekmadienio referendumo atšaukti neketina
  • Angela Merkel apie naują prašymą nieko nenori girdėti – lauks referendumo rezultatų

Papildyta 21.54 val.

„The Guardian“ praneša, jog Graikijai esama paramos programa pratęsta nebus ir nesiruošiama taikyti jokių nuolaidų. Tai savo „Twitter“ paskyroje paskelbė Suomijos finansų ministras Aleksandras Stubas.

Skelbiama, kad trečiadienį Graikija pateiks naują pasiūlymą ir tuomet eurozonos finansų ministrai dar kartą rinksis diskutuoti į telekonferenciją.

Papildyta 20.08 val.

AP fotografo Thanassio Stavrakio nuotraukose – tūkstančiai demonstrantų, kurie patraukė į Sintagmos aikštę šį vakarą parodyti savo paramą kampanijai „Taip“ laukiant sekmadienio referendumo. Kai kuriems iš jų jau teko susidurti su viešąją tvarką palaikančiais pareigūnais.

„Scanpix“/AP nuotr./Demonstrantai Santigmos aikštėje
„Scanpix“/AP nuotr./Demonstrantai Santigmos aikštėje

Papildyta 18.23 val. AP nuotraukose – į susitikimą ministro pirmininko rezidencijoje vykstantis Graikijos finansų minitras Janis Varufakis.

„Scanpix“/AP nuotr./Graikijos finansų ministras Janis Varufakis
„Scanpix“/AP nuotr./Graikijos finansų ministras Janis Varufakis
„Scanpix“/AP nuotr./Graikijos finansų ministras Janis Varufakis
„Scanpix“/AP nuotr./Graikijos finansų ministras Janis Varufakis

Papildyta 18.13 val. Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasakė, kad nesvarstys naujo Graikijos pasiūlymo, nežinodama sekmadienį vyksiančio referendumo rezultatų.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksis Cipras ir Angela Merkel
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksis Cipras ir Angela Merkel

Papildyta 18.08 val. Žurnalistė Graikijoje Helena Smith praneša, kad Graikijos vyriausybė neatsisako sekmadienio referendumo.

„Graikijos vyriausybė pasiūlė 2,5 metų susitarimą su Europos stabilumo mechanizmu, prašydama padengti visą šalies finansų poreikį ir restruktūrizuoti skolą. Graikijos vyriausybė iki pat pabaigos sieks sprendimo euro zonos ribose. Netikusiam susitarimui graikai pasakys „ne“ sekmadienio referendumo metu“, – rašo ji.

Tuo metu, kaip rašo „The Guardian“, euro zona negali paprastai atmesti Graikijos prašymo – Briuselis, kuris aiškina esąs atviras derybomis, turi rimtai apsvarstyti naują Graikijos prašymą.

Papildyta 17.53 val. Štai kokį laišką Graikija išsiuntė euro grupei. Atėnai ir vėl prašo, kad dabar antradienį vis dar galiojanti paramos programa būtų pratęsta trumpam, kad šaliai pavyktų išvengti techninio bankroto.

Graikijos laiškas euro grupei
Graikijos laiškas euro grupei

Papildyta 17.43 val. „The Guardian“ praneša, kad po mažiau nei 3,5 valandų (21 val. Lietuvos laiku) vyks telefoninis euro zonos finansų ministrų pokalbis.

Jo metu bus aptariamas naujas Graikijos pagalbos prašymas.

Žurnalistas P.Spiegelis aiškina, kad antrasis paramos paketas tikriausiai baigsis antradienį, tačiau naujasis paramos prašymas leidžia vėl sėsti prie derybų stalo.

A.Cipras paprašė pagalbos

„Graikijos vyriausybė šiandien pasiūlė dvejų metų susitarimą su Europos stabilumo mechanizmo valdyba; pagal šį susitarimą būtų visiškai užtikrintas finansų poreikis ir tuo pačiu restruktūrizuota skola“, – sakoma antradienį paskelbtame Graikijos ministro pirmininko tarnybos pranešime.

„The Financial Times“ apžvalgininkas Peteris Spiegelis mano, kad A.Cipras taip pasielgti turėjo dar sausį – leisti antrajam pagalbos paketui baigtis ir tuo metu derėtis dėl trečiojo.

Italijos žurnalistas praneša, kad Graikijos pasiūlymai ką tik pasiekė Briuselį.

„Credit Agricole“ ekonomistas Frederikas Ducrozetas pabrėžia, kad, jeigu Graikija gaus trečiąjį paramos paketą, jai būtinai reikės sutikti su kreditorių reikalavimais, dėl kurių sekmadienį Graikijoje vyks referendumas.

Daug ekspertų jau anksčiau prognozavo, kad Graikijai reikės dar vieno finansinės paramos paketo, jeigu ji vasarą nesugebės grįžti į finansų rinkas. Akivaizdu, kad to padaryti ji negali.

Tačiau ginčai dėl antrojo pagalbos paketo reiškia, kad kol kas apie naują diskutuoti nėra įmanoma, rašo „The Guardian“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius