2014 01 31 /13:01

Penktadienio rytą kunigus pagąsdinusi mokesčiais Loreta Graužinienė po kelių valandų pati išsigando savo užmojų

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė penktadienio rytą, svarstydama, iš kokių šaltinių būtų galima kompensuoti per krizę sumažintas pensijas, drąsiai prabilo, kad reikėtų apmokestinti Bažnyčią. Tačiau po kelių valandų L.Graužinienė jau išsigynė savo sumanymų.
Loreta Graužinienė šv.Mišiose Arkikatedroje
Loreta Graužinienė šv. Mišiose Arkikatedroje / BFL nuotr.
Valdančiosios koalicijos Politinė taryba šią savaitę nusprendė, kad sumažintos senatvės pensijos iš dalies bus kompensuojamo iš pajamų, kurios į valstybės biudžetą pateks iš alkoholio  akcizo. Tačiau ekonomikos ekspertai šį ketinimą sukritikavo, nes padidinus akzicą išaugs alkoholio kontrabanda ir šešėlinė rinka, todėl daugiau pajamų į biudžetą nepavyks surinkti. Tuomet politikai ėmė garsiai ieškoti kitų šaltinių.

Siūlė apmokestinti bažnyčią dar A.Kubiliaus Vyriausybei

Kalbėdama apie galimus lėšų šaltinius pensijų grąžinimui Seimo pirmininkė Darbo partijos vadovė užsiminė ir apie Bažnyčios apmokestinimą.

„Aš kalbėjau, kad vidinių rezervų yra, dėl jūsų paminėto apmokestinimo garsiai kalbėjau ir vienintelė buvau krizės metu, kada buvo keliami mokesčiai, ir salėj atvirai kalbėjau, kad yra išskirta grupė, kuri naudojasi, gauna didelių pajamų, ir tai nesąžininga kitų žmonių atžvilgiu“, – penktadienio rytą interviu radijui „Laisvoji banga“ sakė L.Graužinienė.

Atvirai kalbėjau, kad yra išskirta grupė, kuri naudojasi, gauna didelių pajamų, ir tai nesąžininga kitų žmonių atžvilgiu.

Taip ji atsakė į klausimą, ar ieškant būdų pensijų grąžinimui per papildomus mokesčius nebūtų racionalu apmokestinti Katalikų bažnyčios.

Lietuvoje religinės konfesijos yra atleistos nuo nekilnojamo turto mokesčio, taip pat nemoka mokesčių už pajamas, gautas tą turtą nuomojant ir t.t., turi kitų mokesčių lengvatų.

„Taip, praėjusią kadenciją vadovaujant A.Kubiliui, kada ieškojom krizės suvaldymui pinigų atimdami iš pensininkų, tą mes siūlėme, bet niekas nenorėjo girdėti“, – apie galimus mokesčius bažnyčiai sakė L.Graužinienė.

Klausiama, ar tokie siūlymai nesikirstų su Lietuvos ir Šventojo Sosto sutartimi, Seimo pirmininkė pažymėjo, kad ši sutartis išskiria socialiniams, švietimo ir kitiems tikslams naudojamą nekilnojamąjį turtą, o ne komercinei veiklai.

Šventojo Sosto ir Lietuvos sutartis numato, kad „bažnyčios, koplyčios ir kiti sakralūs statiniai, parapijų namai, kurijos, seminarijos, vienuoliniai namai ir kita šių juridinių asmenų nuosavybė, naudojama sielovados, karitatyviniams, socialiniams, švietimo ir kultūros tikslams, neapmokestinami valstybiniais mokesčiais“, taip pat nustatyta, kad „valstybė neapmokestina savanoriškų aukų Bažnyčiai ir aukų, skirtų jos sielovados, švietimo ir karitatyvinei veiklai“.

Po kelių valandų L.Graužinienė išvertė kailį – jau nieko nebesiūlo

Po kelių valandų Seimo pirmininkė L.Graužinienė jau buvo daug lakoniškesnė ir atsisakė pateikti savo poziciją.

Darbo partijos pirmininkė pareiškė nesiūlysianti valdantiesiems svarstyti tokio žingsnio.

Trumpoje spaudos konferencijoje L.Graužinienė, paklausta apie ketinimus apmokestinti bažnyčią, pareiškė, kad tokių ketinimų nėra – valdantieji kol kas nėra diskutavę apie bažnyčios apmokestinimą: „Dabar politinėje taryboje tokios diskusijos nebuvo“.

Ji pareiškė, kad ryte radijuje ji išsakė nuomonę dėl siūlymo apmokestinti Bažnyčią tada, kai valstybė ieškojo lėšų suvaldyti krizę.

Čia turi susitarti žmonės ir  bažnyčia –  jeigu žmones tenkina  ta situacija, jeigu  bažnyčia pagrindžia savo  veiklą ir žmonės sutinka, tai valstybė turi mažiausiai kištis.

Paklausta, kokius būdus ji matytų apmokestinti bažnyčią, Seimo pirmininkė atsisakė apie tai diskutuoti: „Kadangi dabar niekas nesiruošia jos apmokestinti – nediskutuosiu, kai bus iškeltas politinėje taryboje tas klausimas, tada kalbėsime“.

„Ne, aš nekelsiu“, – atsakė L.Graužinienė, BNS paklausta, ar ji siūlys bažnyčios apmokestinimo klausimą apsvarstyti politinėje taryboje.

Pasak jos, apie visų religinių bendruomenių apmokestinimą niekada nebuvo kalbama.

Seimo pirmininkė, paklausta, ar teisingas sprendimas, kad bažnyčia neturi mokėti mokesčių, teigė, kad dėl to gyventojai ir bažnyčia turi susitarti: „Čia turi susitarti žmonės ir Bažnyčia –  jeigu žmones tenkina ta situacija, jeigu bažnyčia pagrindžia savo veiklą ir žmonės sutinka, tai valstybė turi mažiausiai kištis.“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius