Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pensininkė: nereikia man tų papildomų 10 Lt prie pensijos

Valdantieji šių metų pabaigoje ar kitų pradžioje žada didinti mažiausias pensijas 10 litų. Be to, nuo kitų metų numatoma 100-150 litų didinti minimalią mėnesio algą bei didinti ligos išmokas. Tariamasi ir dėl galimybės didinti bazinį atlyginimo dydį biudžetininkams ne valstybės tarnautojams.
Pensininkė
Lietuviai nėra visiškai patenkinti gyvenimu / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto nario Donato Jankausko nuomone, nėra gerai, kad minimali mėnesio (MMA) alga yra beveik tokia pati kaip ir specialistų atlyginimas. Jo tikinimu, dirbantys žmonės turi turėti galimybę gyventi oriai, todėl negalima spręsti tik vienos problemos dalies, tačiau šiandien tam nėra reikialingų pamatavimo galimybių.

Pensijų klausimo sprendimams D.Jankauskas taip pat turi priekaištų

„Pensijų kompensavimas už dviejų metų laikotapį prieš rinkimus, tiek Prezidento, tiek Europos Parlamento buvo forsuotas, o nieko nedaroma dėl mažiausias pensijas gaunančių žmonių. Primenu, kad iki 650 Lt pensijos nebuvo mažinamos, tai reiškia, kad tokias pensijas gaunanyts žmonės nieko nepajuto ir artimiausiu metu, vargu, ar galės pajusti, kol valdančioji koalicija problemas sprendžia ne realiais darbais, o kalbėjimu“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ sakė D.Jankauskas.

Ekonomistas Romas Lazutka sako, kad Lietuvoje reikia tam tikros sistemos, o ne vienkartinių išmokų ar atlyginimų didinimo.

„Tokie vienkartiniai padidinimai yra būdingi kokiam nors revoliuciniam laikotarpiui, ypatingų krizių atvejų. Dabar Lietuvos ekonomika yra pakankamai stabili ir būtų svarbiau suteikti prioritetą sistemų kūrimui.“

„Pavyzdžiui, minimali alga, apie tai jau senai kalbama, kad ją didinti reikėtų ne priepuoliais 50 ar 100 Lt, bet tiesiog priimti įstatymą, kuriame būtų numatyta, kada ir kokiais kriterijais remiantis minimali alga turėtų didėti. Ir tai nebūtų vienkartiniai sprendimai“, – sakė R. Lazutka.
 
Jo tikinimu, kai didinamos tik tam tikrų asmenų pensijos, yra iškreipiama sistema. Taip vyksta todėl, kad žmonės moka socialiniam draudimui įmokas procentais nuo savo algos.
 
„Tie, kurie uždirba daugiau, daugiau ir sumoka. Ir jie pagrįstai tikisi didesnės pensijos. Tai jeigu didinamos tik minimalios pensijos, tai reiškia, kad tie, kurie daugiau uždirba, daugiau sumoka, jie yra demotyvuojami“, – tikino pašnekovas.
 
Pensininkė iš Vilniaus Genovaitė, kurios pensija siekia vos 600 Lt, sako, kad jai nereikia tų žadamų 10 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius