Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perkame internetu: kaip nepatekti sukčiams į nagus?

Internetinių parduotuvių paslaugomis kasdien naudojasi milijonai planetos gyventojų, o internetu dabar galima įsigyti praktiškai bet ką. Kasmet jų populiarumas tik auga, tačiau neišvengiamai atsiranda ir sukčių, trokštančių išvilioti mūsų sunkiai uždirbtus pinigus. Ar žinote, į ką reikia atkreipti dėmesį perkant daiktus internete? Jei ne, šio straipsnio lango dar neužverkite.
Inernetinė bankininkystė
Inernetinė bankininkystė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

1. Pirkite tik žinomose svetainėse

Specialistai rekomenduoja aplenkti elektronines parduotuvės, kurių

pavadinimai iš pirmo žvilgsnio primena žinomų pardavėjų internetinius adresus (ar pastebite skirtumą tarp ebay.com ir ebey.com?). Jei visgi užsukote į jums dar negirdėtą parduotuvę, atlikite nedidelį tyrimą. Patikrinkite, ar pardavėjo adresas ir kiti kontaktiniai duomenys yra nurodomi viešai. Jei tokios informacijos nerandate, verta sunerimti. Analizuojant svetainės patikimumą verta pasinaudoti alexa.com ar whois.net teikiamomis galimybėmis – patikrinkite svetainės populiarumą, registracijos metus, vietą ir kitus duomenis. Jei svetainės adresas užregistruotas tik vakar, o per dieną ji sulaukia tik vieno unikalaus lankytojo, paieškokite kitų galimybių išleisti savo pinigus.

2. Pasidomėkite kitų vartotojų atsiliepimais

Jei įvykdėte pirmo punkto reikalavimus, tačiau vis tiek jaučiatės nesaugiai, peržvelkite kitų vartotojų atsiliepimus internete. Šiandien milijonai žmonių naudojasi socialiniais tinklais „Facebook“, „Twitter“, patirtimi dalijasi įvairiuose interneto forumuose, tad nebijokite klausti viešai arba panaršyti jau esamose diskusijose. Jei kažkas į sukčių spąstus pateko anksčiau už jus, labai tikėtina, kad savo nesmagia patirtimi jie bus pasidaliję.

3. Ieškokite spynos ženklelio

Naudodami savo banko kortelę pirkiniams internete, niekada nieko nepirkite iš svetainių, kurios neturi SSL sertifikato (angl. Secure Sockets Layer). Paprasčiausias būdas patikrinti yra pasižiūrėti į adreso eilutę jūsų naršyklėje. SSL sertifikatu apsaugotos svetainės prasideda https://, neapsaugotos – http://. Daugumos naršyklių vartotojai toje pačioje adreso juostoje gali matyti ir užrakintos spynos ženklelį. Jei sertifikatas nebegalioja ar yra išduotas nepatikimos institucijos, naršyklėje matysite įspėjimą, kad svetainė neautentifikuota ir jos siunčiami duomenys nepatikimi. Naršydami po tokią svetainę, adreso juostoje matysite perbrauktą https://, spynos ikona bus nerodoma.

4. Neatskleiskite visos informacijos apie save

Pardavėjams internete tikrai nereikia žinoti jūsų asmens kodo ar gimimo datos. Surinkę jūsų asmens duomenis bei banko kortelės informaciją, sukčiai gali pridaryti daug žalos. Prieš atskleisdami bet kokius duomenis apie save, kelis kartus įsitikinkite, kad to tikrai reikia jūsų pirkimo procedūrai pabaigti. Geriau pirkite ten, kur asmeninės informacijos apskritai nereikalaujama.

5. Patikrinkite sąskaitų išrašus e. banke

Sumokėję už pirkinius, užsukite į savo e. banką internete ir patikrinkite banko sąskaitos išrašus. Įsitikinkite, kad išklotinėje matomi lėšų nurašymai iš jūsų sąskaitos atitinka sumas, kurias išleidote pirkiniams. Jei matote, kad duomenys nesutampa, nedelskite ir susisiekite su savo banko arba interneto parduotuvės atstovais. Kuo anksčiau pastebėsite šiuos nesutapimus, tuo lengviau bus išvengti nuostolių.

6. Nenaudokite primityvių slaptažodžių

Sudėtingo slaptažodžio pasirinkimas neatsiejamas nuo saugaus naršymo internete. Skirtingoms veikloms internete naudokite unikalius slaptažodžius. Nenaudokite to paties slaptažodžio jungdamiesi prie diskusijų forumų, interneto parduotuvių ir e. banko. Tinkamai saugokite savo slaptažodžius – jeigu juos užsirašote, bent nerašykite kam jie skirti.

7. Pirkite naudodamiesi savo kompiuteriu

Pirkdami internetu naudokitės savo asmeniniu kompiuteriu, o ne tuo, kuriuo naudojasi daugelis – darbe, bibliotekoje ar pan. Jei kito pasirinkimo neturite, kiekvieną kartą patikrinkite, ar tikrai atsijungėte nuo visų interneto parduotuvių. Viešoje vietoje naudodamiesi asmeniniu kompiuteriu, nepraraskite budrumo. Stenkitės, kad jūsų įvedamų duomenų, tokių kaip kortelės galiojimo laikas ar jos numeris, daugiau niekas nematytų.

8. Atkreipkite dėmesį į parduotuvės siūlomą mokėjimo būdą:

Užsienio el. parduotuvėse dažniausiai siūloma atsiskaityti kortele. Tokių mokėjimų saugumą patvirtina specialūs „3D Secure“, „Verified by Visa“ ir „MasterCard SecureCode“ logotipai, kurie naudojami el. parduotuvių puslapiuose. Apsipirkdami lietuviškose parduotuvėse dažniausiai būsite nukreipti į savo banko el. bankininkystės paskyrą. Ją atpažinsite iš jums įprastos el. bankinkystės aplinkos, tačiau visada atkreipkite dėmesį ir į interneto svetainės adresą – jis turi būti toks pats kaip jūsų banko el. bankinkystės puslapio. Jei el. parduotuvėje būsite nukreipti mokėjimų tarpininko puslapį, būkite budrūs ir atkreipkite dėmesį, kur suvedate savo el. bankinkystės duomenis. Jei savo paskyros duomenis suvedate ne banko, o mokėjimo tarpininko puslapyje, bankas negarantuoja duomenų perdavimo saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius