Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perkame kontrabandines cigaretes Kalvarijų turguje: švarkas pardavėjoms kelia įtarimų

Kitąmet padidinus akcizą cigaretėms, jos ir vėl brangs apytiksliai 30 centų už pakelį, o tai, pasak specialistų, padidins cigarečių kontrabandą, pagal kurią esame tarp lyderių ES. Kad įsitikintume, jog kontrabandinių rūkalų galima įsigyti ir neturinčiam nelegalia prekyba užsiimančių pažįstamų, cigarečių ir patys pamėginame įsigyti Kalvarijų turguje.
Kęstučio Šimo fotografijų parodoje puikuosis Kalvarijų gatvės vaizdai.
Kęstučio Šimo fotografijų parodoje puikuosis Kalvarijų gatvės vaizdai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Policininkai sako puikiai žinantys, kad kontrabandos problema turguose opi, tačiau tikina negalintys nieko padaryti – išieškoti baudų už kontrabandą niekaip nepavyksta, o patraukti į baudžiamąją atsakomybę neleidžia įstatymai.

Kai kurie romai už prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis bausti po keliolika kartų ir yra skolingi šimtus tūkstančių litų ar net virš milijono litų, tačiau jie baudų nemoka ir prekiauja toliau.

Švarkas pardavėjoms nepatiko

Jau maždaug keli šimtai žmonių patvirtino, kad Kalvarijų turguje nelegaliai prekiaujama cigaretėmis. Kiti praneša, jog čia nelegaliai parduodamas ir alkoholis, mėsa, kitos prekės.

Pirmą kartą pirkdamas cigaretes sostinės Kalvarijų turguje susiduriu su sunkumais – nepatiklioms romų moterims pasirodau įtartinas ir jos cigarečių parduoti nesutinka.

Tąsyk atėjus į Kalvarijų turgų kelią pas kontrabandininkus greitai parodo vietiniai prekybininkai.

„Eikite už kampo, pamatysit romę moterį – nesvarbu ką parduoda, megztukus ar maišus – ir klauskit, cigarečių turės“, – tikina drabužių pardavėja.

Išties, už kampo stovi tamsiai apsirengusi romė moteris. Atsiprašau ir mandagiai paklausiu, ar ji turi cigarečių, ji nužvelgia mane nuo galvos iki kojų ir pakrato galvą.

Prieinu prie kitos pardavėjos.

„Nesu čia tavęs mačiusi. Aš tavęs bijau“, – sako kita prekeivė, susižvalgiusi su kolege. Jos nusprendžia, kad esu nepatikimas pirkėjas ir siūlo ieškoti kitų pardavėjų. Daugiau jų nesutinku.

Kitas kartas turguje sėkmingas – šįkart ateinu be švarko ir pamatęs tamsiai apsirengusią moterį, kuri pirmą kartą cigarečių parduoti nesutiko, tiesiai šviesiai sakau.

– Reikia „Minsko“.

– Kiek?

– 4 pakelių.

– 20 litų.

Moteris sako turinti tik „raudono“ „Minsko“. Tinka. Pradedu derėtis, galiausiai sutariame.

Už 18 litų – 4,5 lito už pakelį. Maždaug tokia ir yra standartinė kontrabandinių cigarečių kaina.

Moteris nesislėpdama iš krepšio ištraukia cigaretes ir paduoda man.

Vėliau dar paklausiu kitų turguje vaikštančių romių, ar yra kitų cigarečių. Yra, tačiau reikia pirkti blokais – 45 litai už bloką, o pakeliais dauguma parduoti nenori – ką čia plėšyti bloką ir smulkintis.

Kol vaikštinėju po turgų, prie moterų prieina dar keli prekeiviai, norintys įsigyti cigarečių. Prekyba vyksta atvirai, moterys per daug nesislepia.

Praneša ir gyventojai

Jau keletą mėnesių Lietuvoje su kontrabanda mėginama kovoti raginant gyventojus apie nelegalią prekybą anonimiškai pranešti tinklalapyje www.beseselio.lt. Projektą įgyvendinančios viešosios įstaigos „Lietuva be šešėlio" duomenimis, nuo projekto pradžios, svetainėje pažymėti 722 nelegalių cigarečių taškai.

Žmonių pranešimai rodo, kad Kalvarijų turgus – puikiai žinoma nelegalios prekybos cigaretėmis vieta ne tik policininkams, bet ir paprastiems turgaus lankytojams. Projekto organizatorių duomenimis, apie nelegalią prekybą Kalvarijų turgavietėje buvo žinoma beveik nuo pat pirmosios projekto paleidimo minutės.

Jau maždaug keli šimtai žmonių patvirtino, kad Kalvarijų turguje nelegaliai prekiaujama cigaretėmis. Kiti praneša, jog čia nelegaliai parduodamas ir alkoholis, mėsa, kitos prekės.

Tarp skundų taip pat minimos Vilniaus Gariūnų ir Kalvarijų turgavietės, Kauno Stoties, Klaipėdos Senasis turgūs, taip pat didžiųjų prekybos centrų, sutraukiančių didelius žmonių srautus, prieigos.

Skolinga milijoną

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Gintaras Mažintas apie nelegalią prekybą Kalvarijų turguje taip pat puikiai žino – Kalvarijų turgavietėje nustatoma didžioji dalis Vilniaus 1–ojo policijos komisariato šios rūšies teisės pažeidimų, tarp pažeidimų dominuoja neteisėta prekyba tabako gaminiais.

„Policijos veiklos efektyvumą šioje srityje riboja įstatymo numatytos „švelnios“ administracinės nuobaudos, o tiksliau – jų tikslų nepasiekiamumas, – kalbėjo G.Mažintas. – Įstatyme numatytos piniginės baudos nėra vykdomos, tinkama alternatyva pasiekti nuobaudos tikslus įstatyme nenumatyta, todėl pažeidėjams nemokant baudų ir neturint turto, į kurį galima būtų nukreipti baudos išieškojimą, pareigūnams dažnai nusvyra rankos.“

Muitinės departamentas skelbia, kad per tris pirmuosius šių metų mėnesius buvo sulaikyta tris kartus daugiau cigarečių negu negu tuo pat metu pernai – 1,5 mln. pakelio cigarečių

Jis priduria, kad prekyba kontrabandinėmis cigaretėmis šiuo metu užtraukia tik administracinę atsakomybę, todėl policija net negali pasinaudoti kriminalinės žvalgybos (operatyvinės veiklos) įstatymo teikiamomis galimybėmis – naudoti tam tikrų techninių priemonių.

Jis pateikia keletą pavyzdžių – viena romė moteris pernai dėl pažeidimų buvo bausta 14 kartų ir apylinkės teismas jai paskyrė baudų už 320 000 litų, tačiau ji baudų nemoka. Iš viso per pastaruosius 10 metų moteriai skirtų baudų skaičius perkopė milijoną litų.

Pasak jo,vienintelė išeitis sudrausminti prekybininkus – griežtinti atsakomybę ir, pavyzdžiui, numatyti nuobaudą – administracinį areštą iki 30 parų, taip pat gražinti nuostatą, kad asmeniui, kuris piktybiškai vengia atlikti nemokamus viešuosius darbus, jie būtų pakeičiami administraciniu areštu. Už prekybą kontrabandinėmis prekėmis galėtų būti numatyta ir baudžiamoji atsakomybė.

Seimas griežtinimui nepritarė

Luko Balandžio nuotr./Debatų akimirka
Luko Balandžio nuotr./Debatų akimirka

Buvęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius taip pat sako, kad problemas padėtų išspręsti galimybė už prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis bausti baudžiamąja tvarka.

„Mano siūlymas vairuotojams, kuriems įduodama pervežti kontrabandos krovinius, buvo perkelti atitinkamą sudėtį į baudžiamąjį kodeksą padarant plačias ribas, kad galima būtų taikyti minimalias sankcijas jei jie bendradarbiautų su policija, o jei ne – taikyti gerokai griežtesnes. Tai sudarytų paskatas pasakyti, kas yra tikrieji tos veiklos užsakovai, o ne gaudyti smulkias žuveles“, – kalbėjo R.Šimašius. Esą panašią praktiką galima būtų taikyti ir su turgaus prekybininkais.

Paklaustas, kodėl nebuvo padaryti reikiami įstatymų pakeitimai tuomet, kai R.Šimašius buvo teisingumo ministras, jis aiškino, jog projektas buvo paruoštas, tačiau Seimas nusprendė, kad baudžiamosios atsakomybės taikymas būtų per griežta bausmė.

Kontrabandos mastai auga

Kontrabandos mastai Lietuvoje, Lietuvos laisvosios rinkos instituto duomenimis, yra didžiausi Europos sąjungoje. Pernai kas trečias Lietuvos gyventojas įsigijo kontrabandinių rūkalų, o 62 proc. buvo linkę pateisinti kontrabandinių ir nelegalių prekių vartojimą.

Ir šešėlinė prekyba cigaretėmis auga – Muitinės departamentas skelbia, kad per tris pirmuosius šių metų mėnesius buvo sulaikyta tris kartus daugiau cigarečių negu tuo pat metu pernai – 1,5 mln. pakelio cigarečių.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad viena pagrindinių kontrabandos priežasčių – kasmet dėl įsipareigojimų Europos Sąjungai didėjantis akcizo mokestis. Kitąmet pakelis cigarečių ir vėl brangs maždaug 30 centų.

Todėl prognozuojama, kad susidomėjimas kontrabandinėmis cigaretėmis turėtų dar labiau išaugti. Dabar kontrabandinių cigarečių kaina yra maždaug kelis kartus mažesnė nei apmokestinta akcizo mokesčiu. Vidutinė kontrabandinių cigarečių kaina siekia 4 ar 5 litus, o tarp sulaikytų kontrabandos būdu gabentų baltarusiškų cigarečių vyrauja Gardino tabako fabrike „Neman“ gaminamos „Premier“, „Minsk“, „Fest“ cigaretės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius