Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 17 /14:56

Perkūnas iš giedro dangaus: A.Butkevičius siūlo viskam mažinti PVM tarifą, bet nežino, kiek

Pridėtinės vertės mokestis (PVM) galėtų būti sumažintas, sako premjeras Algirdas Butkevičius, iki šiol atkakliai priešinęsis bet kokiems mėginimams mažinti šį mokestį.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mano pozicija būtų tokia – vis dėlto mažinti bendrą PVM tarifą apskritai. Kol kas tai mano nuomonė“, – Seime ketvirtadienį netikėtai pareiškė premjeras A.Butkevičius.

Įprastas PVM tarifas šiuo metu yra 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.

Tačiau jis neatsako, kiek šis tarifas galėtų būti mažinamas.

„Negaliu šiandien pasakyti, kiek aš siūlau...“, – žurnalistams Seime po Vyriausybės valandos sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, standartinio PVM mažinimas priklausytų nuo mokesčių surinkimo ir šešėlinės ekonomikos lygio.

„Jeigu matysime, kad mokesčių surinkimas toliau gerėja, kad šešėlinė ekonomika mažėja, mano būtų pasiūlymas visoms prekėms ir paslaugoms sumažinti PVM tarifą, bet negaliu šiandien pasakyti, kokiu procentiniu dydžiu“, – teigė premjeras.

Negaliu šiandien pasakyti, kiek aš siūlau..., – žurnalistams Seime po Vyriausybės valandos sakė A.Butkevičius.

Jis taip pat tvirtino, kad diskusija dėl PVM mažinimo galėtų būti pradėta gegužę, kai bus aiški pirmojo ketvirčio Lietuvos makroekonominė situacija.

Tačiau A.Butkevičius pažadėjo, kad  nuo 2017 metų dar bus didinamas nepamokestinamų pajamų dydis, kuris dabar siekia 200 eurų.

„Turime sudaryti sąlygas Lietuvos žmonėms, pirmiausiai tiems, kurie darbo pajamas gauna santykinai mažesnes, jiems turi būti toliau mažinama mokestinė našta darbo pajamoms – reiškia didinti NPD, ir jis bus padarytas 2017 metais, tik šiandien negaliu pasakyti kokiu procentiniu dydžiu“, – teigė premjeras.

Vyriausybė pernai gruodį nepritarė „darbiečių“ siūlymui nuo 2017 metų pradžios neapmokestinamąjį pajamų dydį prilyginti minimaliai algai.

Standartinį PVM tarifą sumažinti 2 punktais iki 19 proc. vasarį siūlė Mišrios Seimo narių grupės narys Valerijus Simulikas ir socialdemokratų frakcijos atstovas Eduardas Šablinskas. Anot jų, tai paskatintų maisto produktų bei kitų pirmo būtinumo prekių kainų mažėjimą ir dėl to išaugtų vartojimas.

Pasiūlymą tuomet kritikavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nariai liberalsąjūdietis Kęstutis Glaveckas bei socialdemokratas Antanas Nesteckis, gana kritiškai jį vertino ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. Premjeras, kuris yra ne kartą pasisakęs prieš papildomų PVM lengvatų taikymą, šio pasiūlymo tuomet nekomentavo.

21 proc. PVM tarifas buvo nustatytas per finansų krizę, siekiant užtikrinti papildomas biudžeto pajamas, kurios buvo būtinos fiskaliniam deficitui mažinti ir valstybės finansų stabilumui, kol baigsis sunkmetis.

Dėl PVM tarifo sumažinimo iki 18 proc. ekonomistai ir teisininkai diskutavo ir 2014-ųjų viduryje. Tuomet siūlymą sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė – pasak jos, prioritetą reikia skirti ne atskirų mokesčių mažinimui, o socialinių problemų sprendimui.

2013 metų rudenį PVM sumažinti vienu punktu iki 20 proc. siūlė liberalsąjūdietis Petras Auštrevičius, tačiau su tuo nesutiko finansų ministras Rimantas Šadžius.

21 proc. PVM tarifas buvo nustatytas per finansų krizę, siekiant užtikrinti papildomas biudžeto pajamas, kurios buvo būtinos fiskaliniam deficitui mažinti ir valstybės finansų stabilumui, kol baigsis sunkmetis. Tuometinė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė teigė, kad PVM tarifas didinimas tik laikinai, iki finansų krizės pabaigos.

N.Mačiulis: o kuo kompensuosime?

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad kol nepasakyta, kaip būtų kompensuojami praradimai, tol sunku vertinti premjero idėją.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nerijus Mačiulis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nerijus Mačiulis

„Reikia žinoti, kuo tai padengs – ar mažins viešojo sektoriaus išlaidas, ar didins kitus mokesčius. Biudžeto deficito didinti mes negalime“, – 15min sakė N.Mačiulis.

Pasak jo, jei iš tiesų atsiranda galimybė mažinti mokesčius, tai džiugi žinia. „Tada reikia svarstyti, kokius mokesčius galima sumažinti. Tarptautinės institucijos siūlo mažinti darbo apmokestinimą. Galima rasti galimybių sumažinti kažkur išlaidas, funkcijas, o gal didinti kitus mokesčius. Bet kol nėra pasakyta, kuo būtų padengiami praradimai, tol sunku komentuoti“, – teigė N.Mačiulis.  

PVM tarifo lengvata būtiniausioms prekėms

Seimui ketvirtadienį pristatyti keli projektai dėl PVM mažinimo įvairiems maisto produktams. Socialdemokratas Bronius Bradauskas siūlo lengvatinį 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifą nustatyti šviežiai atšaldytai mėsai ir šviežiai tvenkiniuose išaugintai žuviai.

Biudžeto ir finansų komiteto narys liberalsąjūdietis Kęstutis Glaveckas prognozuoja, kad dėl šių pataisų biudžetas neteks maždaug 75 mln. eurų.

„55 mln. eurų biudžetui kainuotų mėsa, o 18 mln. eurų – žuvis“, – BNS sakė K.Glaveckas.

Tuo tarpu B.Bradauskas tvirtina, kad dabar yra „palankus momentas rizikuoti laikinais praradimais“.

„Kitos valstybės vietoje nestovi, jos renka mūsų gyventojų pinigus“, – sakė B.Bradauskas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė pateikė projektą, kad Finansų ministerija turėtų sudaryti būtiniausių maisto produktų krepšelį, kuriam būtų taikomas lengvatinis 5 proc. PVM.

„Darbiečių“ frakcijos vadovas Kęstutis Daukšys siūlo mažesnį PVM nustatyti duonai, makaronams, kruopoms, pieno produktams, sviestui, šviežiai mėsai ir žuviai, aliejui, miltams, daržovėms, vaisiams bei cukrui.

Premjeras už PVM lengvatą – tik mėsai

Premjeras palaiko PVM lengvatą tik mėsai. Nors prieš mėnesį premjeras teigė, jog „darbiečių“ siūlomas PVM mažinimas būtiniausiems maisto produktams yra nerealus.

„PVM lengvata gali būti svarstoma tik dėl šviežios ir atšaldytos mėsos, nes šita įstatymo lengvata tikriausiai sudarytų galimybę mažiau importuoti iš kitų šalių šviežią ir atšaldytą mėsą į Lietuvą. Manau, kad daugiau šviežios ir atšaldytos mėsos būtų parduodama prekybos centruose arba tiesiog tie žmonės, kurie parduoda turguje, aiškiai deklaruotų, kur ta mėsa pagaminta“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Jis taip pat teigė negalįs pritarti siūlymams PVM lengvatą taikyti kitiems produktams.

„Dėl kitų PVM lengvatų maisto produktams negalėčiau pritarti šiuo metu, nes Lietuvoje ir dabar mokesčiai mažiausi. Tada PVM surinkimai žymiai sumažėtų“, – teigė A.Butkevičius.

Finansų ministras Rimantas Šadžius vasario viduryje teigė, kad sumažinus PVM maisto produktams, valstybės biudžetas negautų dalies pajamų, kurias pasidalytų prekybininkai ir gamintojai.

Prieš mėnesį premjeras dėstė kitokią poziciją dėl PVM lengvatos ir teigė, jog tokios pataisos priėmimas artimiausiu metu būtų nerealus.

„Aš manau, kad šiandien kalbėti, kad artimiausiu metu būtų priimta tokia pataisa, tikrai nerealu. Diskutuoti reikia, bet reikia įvertinti tai, kaip atsilieps pajamų surinkimui ir išlaidų didinimui kitiems metams. (...) Biudžetas yra finansinis planas, kuris patvirtintas metams ir puikiai suprantame, kad jei metų eigoje būtų tokia pataisa priimta, negautume pajamų ir turėtume peržiūrėti ir išlaidas“, – po Vyriausybės posėdžio ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Finansų ministras R.Šadžius iki šiol buvo prieš

Finansų ministras Rimantas Šadžius vasario viduryje teigė, kad sumažinus PVM maisto produktams, valstybės biudžetas negautų dalies pajamų, kurias pasidalytų prekybininkai ir gamintojai.

„Tikėtis, kad sumažinus pridėtinės vertės tarifą tučtuojau atpigs atitinkamos prekės, yra naivu, nes jūs, nuėję į parduotuvę pirkti mėsos, dešros, kiaušinių, žiūrite ne į tai, kiek procentų sudaro PVM  tarifas, o kiek tie kiaušiniai, mėsa ar dešra, ar duona jums kainuoja eurais ir pagal tai renkatės, kur perkate. (...) Žmonės, vartotojai nemąsto šitais mokesčių tarifų terminais ir patirtis rodo, kad sumažinus PVM, skirtumą, kurio negauna valstybės biudžetas, pasidalina gamintojai, didžiąją dalį gauna tarpininkai ir prekybininkai“, – tada žurnalistams komentavo R.Šadžius.

Vasarį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius teigė, kad valdžia turėtų imtis ekonominių priemonių ir jomis bandyti stabdyti legalios ir kontrabandinės lenkiškos mėsos srautą į Lietuvą. Jis sakė, kad vienas pasiūlymų bus 5 proc. PVM būtiniausiems maisto produktams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius