-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pigesnių verslo liudijimų marijampoliečiai gali tikėtis kitąmet

Vyriausybė pritarė siūlymui Marijampolės savivaldybės smulkiesiems verslininkams, dirbantiems pagal verslo liudijimą, nuo kitų metų taikyti skirtingą mokestį. Esą savivaldybės gyventojai, dirbantys pagal verslo liudijimus, sunkiau verčiasi ir negauna tiek pajamų, kiek didžiuose miestuose tokias pačias paslaugas teikiantys smulkieji verslininkai.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Marijampolės savivaldybės gyventojai, įsigydami verslo liudijimą nesvarbu, kokiai veiklai – ar prekiauti turguje, ar remontuoti automobilius, moka fiksuotą mokestį.

Šiemet jo kaina pakilo, ir metams verslo liudijimas kainuoja 1530 litų.

Pasak Seimo nario Albino Mitrulevičiaus, teikusio Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, verslo liudijimas kaimiškoje savivaldybėje – per brangus.

„Kaimiškoje dalyje gyvena apie 40 proc. savivaldybės gyventojų. Ir jiems šito fiksuoto mokesčio suma yra per didelė. Jie negali gauti tiek, kiek miesto gyventojas. Kaime ir kainos mažesnės, ir mažiau naudojama ta paslauga, todėl negalima surinkti tokių pinigų, kad galima būtų ir už liudijimą sumokėti“, – aiškino parlamentaras.

Vyriausybės nustatytą fiksuotą pajamų mokestį moka 9 savivaldybių – Kauno, Alytaus, Klaipėdos, Panevėžio ir kitų savivaldybių – gyventojai.  

„Mūsų pagrindinis argumentas buvo tas, kad Marijampolės savivaldybė, vienintelė iš didžiųjų savivaldybių, apima ir kaimą ir miestą. Mūsų savivaldybės tarybos nuomone, pajamos, gaunamos kaimiškose vietovėse, yra žymiai mažesnės negu miesto teritorijose“, – sakė Marijampolės savivaldybės Mokesčių administravimo skyriaus vedėja Dana Makauskienė.

Vyriausybė jau pritarė siūlymui leisti Marijampolėje taikyti skirtingą mokestį už individualią veiklą. Tačiau tik nuo kitų metų, nes šių metų vietos biudžeto pajamos, gautos už verslo liudijimus, jau suplanuotos.

Pernai savivaldybės biudžetą trečdaliu milijono papildė daugiau nei du tūkstančiai verslo liudijimus gavusių gyventojų. Šiemet išduota 520 verslo liudijimų, sumokėta daugiau nei 60 tūkst. litų.

„Pagrindinė rūšys – verslo liudijimai prekybai, daugiausiai – ne maisto prekėmis, taip pat kirpyklos, grožio salonai, statyba ir automobilių remontas. Aišku, dar turime nemažą skaičių gyvenamųjų patalpų nuomai“, – teigė Marijampolės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių skyriaus vedėja Daiva Baniulienė.

„Jeigu galės savivaldybės taryba nustatyti liudijimo kainą, tai mažesnė kaina už verslo liudijimą kaip tik ir skatins gyventojus imtis verslo. Tad jie nebus patys socialiai remtini ir išlaikomi valstybės“, – kalbėjo Seimo narys A. Mitrulevičius.

Vyriausybės nustatytą fiksuotą pajamų mokestį moka 9 savivaldybių – Kauno, Alytaus, Klaipėdos, Panevėžio ir kitų savivaldybių – gyventojai.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius