-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pigių NT stebuklų nereikia tikėtis net krizės metu

Dalis Lietuvos gyventojų, pasinaudodami ekonomikos sunkmečiu ir krize nekilnojamojo turto (NT) sektoriuje, ėmė drąsiai žvalgytis atpigusio būsto. Tačiau NT specialistai pastebi, jog tarp nemažos dalies tokių vartotojų susiformavo nepagrįsti lūkesčiai už ypač mažą kainą įsigyti aukštos klasės, kokybišką butą.
Kambarys
Kambarys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Kaina

Atlikta lyginamoji analizė rodo, kad kokybiško būsto kategorijai priskirtini projektai yra 15–20 proc. brangesni nei žemesnės klasės panašių parametrų analogai, teigiama pranešime spaudai.

„Pastebime, kad būstą ekonominės krizės metu norintys įsigyti gyventojai kartais pernelyg optimistiškai vertina kainų nuosmukį. Iš tiesų pigesnio būsto kategorijoje, kuri buvo gerokai pervertinta per pakilimą, kainos smuko labai stipriai – kartais net 40–50 proc. Tačiau reikia atskirti žemesnės klasės būstą nuo kokybiškų projektų, kurie iš karto buvo orientuoti į pasiturinčių vartotojų segmentą ir kaina čia kur kas labiau inertiška bei mažiau priklausoma nuo ekonominės aplinkos“, – sako NT partnerių „Bosta/DZL“ ekspertė Božena Stankevič.

Atlikus lyginamuosius įvairių sostinėje esančių NT gyvenamųjų projektų skaičiavimus paaiškėjo, kad kainų skirtumas tarp skirtingoms kokybės kategorijoms priskirtinų, tačiau panašaus ploto, tipo, toje pačioje miesto dalyje esančių butų siekia 15–30 proc. Pavyzdžiui, Santariškių mikrorajone vienos statybų bendrovės projekte vidutinis butas kainuoja 6200 Lt už kv.m, o visai netoliese kitame projekte esantys iš pažiūros panašūs būstai – 4800 Lt/kv.m.

Šį atotrūkį lemia objektyvių kokybinių rodiklių rinkinys: patalpų planas, statybos ir apdailos medžiagų kokybė (nuo jų priklauso šilumos, garso izoliacija), pačių statybos darbų kokybė, aplinka ir kiti kriterijai.

Anot B.Stankevič, gera kokybė veikia kaip kainos amortizatorius, nes net ir ekonominio nuosmukio metu egzistuoja žmonių grupės, kurios turi pinigų ir gali investuoti į kokybišką nekilnojamąjį turtą.

„Paprasčiausiai kokybiškų projektų nėra tiek jau daug, nes net NT bumo metais jų buvo statoma santykinai mažai dėl didesnių sąnaudų ir ne tokio greito pelno. Todėl neretai apie tokių butų pardavimą net nepranešama skelbimuose – informacija paskleidžiama asmeniškai ar per tarpininkus“, – teigia nepriklausomų NT partnerių „Bosta/DZL“ atstovė.

Be to, kadangi kokybiškų NT projektų segmente nėra tokio didelio pasirinkimo (kur derėtų gera kaina, vieta, kokybiška statyba ir kitos minėtos savybės), pirkėjai paprastai sprendimą dėl sandorio priima greičiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius