Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pilasi Seimo narių siūlymai dėl biudžeto: prašo pinigų ligoninėms, milijonų eurų – keliams

Diskusijoms dėl 2022 metų biudžeto persikėlus į Seimą, parlamentarai ėmė registruoti siūlymus kam, anot jų, vertėtų numatyti papildomų lėšų. Politikai siūlo skirti pinigų Kėdainių ligoninei, kultūros paveldo objektams įveiklinti, 110 mln. eurų kelių priežiūrai. Pasak jų, papildomoms išlaidoms finansuoti būtų galima panaudoti viršplanines įplaukas iš surinkto akcizo mokesčio už alkoholį ir tabaką. Iš viso papildomi siūlymai pareikalautų 110,6 mln. eurų.
Biudžetas
Biudžetas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Valstiečių“, socialdemokratų frakcijoms, taip pat Regionų, liberalų bei Demokratų frakcijai priklausantys Seimo nariai siūlo kelių priežiūrai skirtus asignavimus padidinti 110 mln. eurų. Siūlymo autoriai argumentuoja, kad kelių priežiūra yra „neatsiejama ekonomikos gyvybingumo dalis, kuriai būtinas tvarus finansavimas“. Taip pat, anot jų, reikia užbaigti vykdyti 2017 metais patvirtintą Kelių plėtros ir priežiūros programą 2018–2022 metams, o asignavimų laukia ir valstybės strateginiai kelių projektai.

„Turime daug netinkamos būklės valstybinės reikšmės kelių, tiltų. Daugėjant transporto priemonių, intensyvėjant judėjimui žvyrkeliais per žmonių gyvenamąsias vietoves – prastėja žvyruotų kelių būklė, žmonės priversti gyventi nuolatinėse dulkėse, kas gerokai blogina jų gyvenimo kokybę ir sveikatą. Regionų vystymuisi ir stiprėjimui turime pasiekti, kad kiekviena gyvenvietė turėtų bent vieną asfaltuotą kelią, susisiekiantį su administraciniais centrais. Tai būtų reali regionų politika“, – tvirtina siūlymo iniciatoriai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Medaus gatvė Vilniaus rajone
Luko Balandžio / 15min nuotr./Medaus gatvė Vilniaus rajone

Galimą lėšų šaltinį parlamentarai nurodė lakoniškai – pasak jų, tai galėtų būti valstybės biudžeto įplaukos ir skolintos lėšos.

O Socialdemokratų frakcijos narys Tomas Bičiūnas siūlo papildomus 320 tūkst. eurų skirti Kėdainių ligoninės Nervų ligų ir priėmimo skyriaus pastato rekonstrukcijai.

T.Bičiūno teigimu, patalpas bus galima pritaikyti koronavirusu sergančių asmenų izoliacijai ir gydymui, būtų sudarytos sąlygos pacientus gydyti atskiromis grupėmis, taip išvengiant ligonių ir gydytojų kontaktų tarp atskirų grupių.

Tuo metu Priėmimo-skubios pagalbos skyrius, pasak jo, yra pastate, statytame 1964 metais, paskutinį kartą skyrius kapitaliai remontuotas 2002 metais ir pritaikytas daugiaprofilinės ligoninės priėmimo skyriui.

Muge.eu nuotr./Kėdainių ligoninė
Muge.eu nuotr./Kėdainių ligoninė

„Atsirandant naujiems reikalavimams ir poreikiams, siekiant paslaugų kokybės, reikalinga Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus pastato rekonstrukcija”, – įsitikinęs Seimo narys.

Šios išlaidos galėtų būti finansuojamos iš surinkto akcizo mokesčio už alkoholinius gėrimus bei apdorotą tabaką, viršplaninių biudžeto pajamų iš konfiskuoto turto realizavimo ir baudų už administracinės teisės pažeidimus, Valstybės investicijų programos nepanaudotų lėšų.

Tuo metu buvęs premjeras, opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis ir šios frakcijos narys Algirdas Stončaitis prašo įveiklinti Šilutėje Katalikų bažnyčios g. 3 esantį kultūros paveldo objektą. Tam prireiktų 200 tūkst. eurų.

Parlamentarai argumentuoja, kad Šilutės rajono savivaldybės administracija įgyvendina projektą, kuriuo vykdomi paprastojo remonto darbai, perkama konferencinė įranga bei du konferenciniai stalai ir kėdžių komplektai, tačiau perkamas baldų ir įrangos poreikis keturių aukštų daugiafunkciniam pastatui yra didesnis, nei numatoma projekte.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Pasak jų, pateiktais savivaldybės duomenimis, projekto įveiklinimui pastato pusrūsyje numatomos patalpos virtuvėlei, sriubos valgyklai, labdaros dalinimui bei sandėliavimui, jose būtų teikiamos paslaugos vargstantiems. Pusrūsyje taip pat numatytos patalpos netradicinių amatų ir papročių centrui, kuriame vyktų amatininkystės, suvenyrų dirbtuvėlės.

Jų teigimu, pastato pirmame aukšte planuojama įrengti kultūrinių renginių patalpą, informacinį kabinetą, parodų patalpą bei rūbinę, antrame aukšte planuojamos patalpos senjorų skaityklai, edukacinės patalpos vaikų veiklai ir užimtumui, trečiame aukšte numatoma įrengti keturis kambarius su sanitariniais mazgais, skirtus piligrimams apgyvendinti.

A.Stončaitis taip pat siūlo 120 tūkst. eurų padidinti valstybės biudžeto asignavimus, skirtus Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK), kurie būtų panaudoti 5 naujiems etatams finansuoti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausioji tarnybinės etikos komisija

Pasak Seimo nario, VTEK šiuo metu nebegali tinkamai vykdyti funkcijų, nes dėl gerokai išaugusio darbuotojų darbo krūvio nėra kam jų vykdyti, o galimybės perskirstyti funkcijas turimiems žmogiškiesiems ištekliams nebėra.

„Paminėtina, kad darbų perskirstymas nebepadeda užtikrinti kokybiško funkcijų atlikimo bei visų numatytų veiklos planų savalaikio įgyvendinimo, todėl, neskyrus finansavimo šiems 5 etatams, komisija negalės pasiekti jai iškeltų tikslų ir uždavinių“, – tvirtina jis.

Pastarieji du siūlymai, pasak iniciatorių, galėtų būti įgyvendinti iš viršplaninių biudžeto pajamų iš akcizo mokesčio, taip pat konfiskuoto turto realizavimo bei baudų už administracinės teisės pažeidimus.

Pirmasis biudžeto projekto svarstymas numatytas lapkričio 25 dieną, antras – gruodžio 9-ą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius