Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 25 /11:57

Pirmadienį paaiškės, kuris bankas atsiskaitys su buvusiais „Snoro“ indėlininkais

Iki pirmadienio ketinama atrinkti banką, per kurį bus vykdomi atsiskaitymai su buvusiais „Snoro“ indėlininkais ir sąskaitų savininkais, pranešė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.
Eilė prie „Snoro“ Gedimino prospekte Vilniuje
Eilė prie „Snoro“ Gedimino prospekte Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Intensyviai vyksta derybos su komerciniais bankais. Prioritetas bus, ko gero, teikiamas tiems bankams, kurie gali pasiūlyti patį plačiausią tinklą, kad žmonėms nereiktų ilgai ieškoti savo pinigų“, – sakė I.Šimonytė.

„Žmonėms nereikia neštis jokių naujų prašymų, pareiškimų. Visa informacija iš „Snoro“ banko apie indėlius ir einamąsias sąskaitas bus perkelta į tą banką, su kuriuo susiderėsime dėl lėšų išmokėjimo“, – sakė ministrė.

Iki Naujų grąžins

Finansų ministrė žada, kad apdraustieji indėliai iki 100 tūks. eurų bus grąžinami kiek įmanoma greičiau, nors įstatymas tam numato 20–30 dienų terminą.

„Per Naujuosius metus jau visi indėlininkai turės būti atgavę savo turtą“, – sakė ministrė.

Pasak jos, valstybė tam, kad su indėlininkais atsiskaitytų laiku, turės naudoti laikinai laisvas lėšas. Finansų ministrės skaičiavimu, tokių lėšų prireiks 2,4 mlrd. litų. Šią sumą Vyriausybė skolins draudimo įmonei, o paskui atgaus iš už parduotą „Snoro“ turtą gautų lėšų. Tam, pasak I.Šimonytės, banko turto turėtų pakakti.

„Jei skaičiuosime bendrai, tai apdraustų indėlių suma viršija 4,1 mlrd. litų. Čia yra ir gyventojų, ir įmonių indėliai iki draudžiamosios sumos. Indėlių įsipareigojimo draudimo įmonė savo sukaupto turto turi maždaug 1,7 mlrd. litų. Vadinasi, Vyriausybė turės suteikti papildomo likvidumo įmonei, nes įstatymas jai numato galimybę skolintis, jei nėra sukaupta tiek lėšų, kiek reikia. Vyriausybė tas lėšas suteiks“, – aiškino ministrė.

Įmokų už paskolas kol kas nereikia mokėti

I.Šimonytė pabrėžė, kad šiuo metu visos banko paslaugos yra sustabdytos, todėl turėjusieji įsipareigojimų „Snorui“ turi palaukti ir šiuo metu nemokėti įmokų už paskolas.

„Kai tik bankroto administratorius pradės veikti, tai visa ta informacija bus pateikta“, – pažymėjo I.Šimonytė.

Ji paaiškino, kad paskolas vėl reikės mokėti tam kreditoriui, kuris nuspręs perpirkti „Snoro“ suteiktas paskolas.

Išmokos – į naujas sąskaitas

„Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius ragina visus pašalpų, pensijų ir kitų socialinių išmokų gavėjus kuo skubiau atsidaryti sąskaitas kituose bankuose. Tuomet bankai patys informuos „Sodrą“ apie pasikeitusias gyventojų sąskaitas ir gyventojai išmokų sulauks įprastu laiku.

„Sodra“ skaičiuoja, kad šiuo metu Lietuvoje yra 500 asmenų, kuriems dėl „Snoro“ problemų vėluoja išmokos, bet jos bus išmokėtos vos tik gyventojai atsidarys naujas sąskaitas kituose bankuose.

Socialinių reikalų ir darbo ministro Donato Jankausko teigimu, sudarius galimybę per dieną iš „Snoro“ paimti po 500 litų, žmonių, kuriems dar kurį laiką teks gyventi be pinigų, neturėtų būti daug.

„Gali būti tik vienetiniai atvejai tų, kurie nepasinaudojo ta galimybe paimti pinigus“, – sakė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius