Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Audrionius Ažubalis: dėl pirmininkavimo ES Tarybai ekonomika augs 0,5 proc.

Lietuva 2013 metais pirmininkaus Europos Sąjungos (ES) Tarybai. Analitikų teigimu, tam, kad ekonominė nauda būtų artima patiriamoms išlaidoms, pirmininkavimui reikėtų skirti apie 3 proc. biudžeto.
Europos sąjungos vėliava
Europos sąjungos vėliava / „Scanpix“ nuotr.

„Ernst&Young Baltic“ Užsienio reikalų ministerijos užsakymu parengė studiją, kaip pirmininkavimas ES Tarybai paveiks Lietuvos ekonomiką.

Remiantis kitų ES šalių narių patirtimi, skaičiuojama, kad Lietuvos atstovai 2013 m. liepos-gruodžio mėnesiais iš viso pirmininkaus apie 3000 susitikimų. 180 renginių vyks Lietuvoje.

Tikimasi, kad į Lietuvą atvyks per 40 tūkst. svečių iš užsienio.

„Didžiausias teigimas poveikis yra jaučiamas turizmo sektoriuje. Keliauja didelis srautas žmonių“, – sakė „Ernst&Young“ valdymo konsultacijų partneris Linas Dičpetris.

Analitikų teigimu, pirmininkavimas paskatins tiesiogines užsienio investicijas ir eksportą, o išaugęs Lietuvos žinomumas esą gali turėti reikšmingą įtaką pažintinio ir poilsinio turizmo augimui.

L.Dičpetrio teigimu, investuotojai, pirmą kartą atvykę į Lietuvą, džiaugiasi gera infrastruktūra, kokybiškais kultūriniais renginiais ir panašiai.

Numatant tik būtiniausias išlaidas, analitikų teigimu, pirmininkavimas Lietuvai galėtų kainuoti per 265 mln. Lt, tuo metu siekiant didžiausios ekonominės naudos analitikai siūlo pirmininkavimui skirti beveik 300 mln. Lt. L.Dičpetrio teigimu, pasirinkusi pirmąją alternatyvą Lietuva patirs maždaug 75 mln. nuostolių, tuo metu išleisdama daugiau uždirbtų apie 45 mln. Lt.

Tačiau net ir esant minimalioms išlaidoms, galbūt, L.Dičpetrio teigimu, Lietuva nuostolių nepatirs: „Viskas priklauso nuo to, kaip bus parinktos renginių temos, gali būti, jog nauda gali būti ir ne tokia neigiama arba artima nuliui.“

Seimo patvirtintas pirmininkavimo biudžetas – 214 mln. Lt. trejiems metams.

„Tai nėra komercinis projektas, tai yra politinis projektas. Mes vertinome, ką pinigai duoda realios ekonominės naudos prasme, mes politinio efekto nevertinome“, – sakė L.Dičpetris.

„Kalbėti, kad kelių šimtų milijonų litų biudžetas yra didelis, kai Europos Sąjunga mums suteikė apie 44 mlrd. Lt paramos, yra mažų mažiausia nesąžininga“, – sakė užsienio reikalų ministras Audrionius Ažubalis, pabrėždamas, kad Lietuvos išlaidos pirmininkavimui bus minimalios. Dauguma renginių vyks Briuselyje, kad sumažėtų kaštai.

„Lietuva tikrai pelnys ne mažiau kaip 0,5 proc. BVP prieaugio“, – džiaugėsi ministras.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, 2006 m. Austrijos pirmininkavimo ES Tarybai metu buvo apskaičiuota, jog pirmininkavimas turi teigiamą poveikį šalies ekonomikai – vien dėl pirmininkavimo šalies BVP padidėjo apie 1,2 proc.

Ekonominės naudos studija, A.Ažubalio teigimu, kainavo 60 tūkst. Lt Europos Sąjungos lėšų.

„Studija leis pamąstyti, kaip sutvarkyti darbotvarkę“, – pabrėžė ministras.

Susisiekimo problemos

A.Ažubalio teigimu, reikės tobulinti ir susisiekimą. Esą be rytinio ir vakarinio reiso Į Briuselį Lietuva prapuls, be to, reikalinga svarbių asmenų salė.

Ministro teigimu, bus siekiama šiuos klausimus spręsti stengiantis įtikinti bendroves, kad bent jau tą pusmetį skraidyti į Briuselį bus pelninga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius