Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po kainų skrydžio – didesni grikių pasėliai

Paakinti pernykščių supirkimo kainų ūkininkai grikiais šiais metais užsėjo daug didesnius žemės plotus, tačiau vargu ar grikių kainos parduotuvėse dėl to kris, nes šių kruopų poreikis – vis dar didelis.
Grikiai
Grikiai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Grūdų supirkimo kainos dar neskelbiamos, bet jau dabar aišku, kad jos šiek tiek nusileis pernykštėms, trečiadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Aukštos šiemet išliks ir grikių supirkimo kainos. Grikiai iš visų grūdų pernai pabrango bene smarkiausiai – maždaug 3,2 karto. Tai – viena priežasčių, nulėmusių ūkininkų apsisprendimą padidinti grikių pasėlių plotus.

Nacionalinės mokėjimo agentūros duomenimis, šįmet grikiais Lietuvoje užsėta 24,610 tūkst. hektarų žemės – maždaug 6 tūkst. hektarų daugiau nei pernai.

2010-ųjų rugsėjį už toną grikių buvo mokama apie 1,47 tūkst. litų – 2,9 karto daugiau nei 2009 metais. Tai netrukus pajuto pirkėjai. Pernai rugsėjį, prieš naują derlių, pirkėjai grikius iššlavė iš parduotuvių lentynų, už jų kilogramą mokėdami po 3 litus. Šiuo metu tokio dydžio grikių pakuotė kainuoja apie 9 litus.

„Pernai grikių supirkimo kaina buvo ypač gera. Tai – viena priežasčių, paakinusių šiemet grikių pasėti gerokai daugiau nei pernai“, – aiškino Varėnos rajono žemės ūkio bendrovės „Kalnas“ vadovas Juozas Čepulinskas.

„Grikių poreikis – didelis, o ir jų derlius Lietuvoje prognozuojamas geras. Todėl supirkimo kainos vargu ar prilygs pernykštėms“, – svarstė bendrovės „Galinta ir partneriai“ filialo „Varėnos grūdai“ direktorius Aleksejus Rumiancevas.

Pernai ši įmonė supirko apie 2,5 tūkst. tonų grikių – maždaug trečdalį Lietuvoje užauginto kiekio. Supirkimo kaina maždaug nuo 1,5 tūkst. litų kilo aukštyn ir pasiekė 2,5 tūkst. litų už toną.

Vis dėlto, anot A.Rumiancevo, Rusija ir Ukraina yra grūdų kainų diktatorės: „Jei Rusijoje nekils gaisrų, kaip ten kartais nutinka, grikių kaina nebesieks pernykščių aukštumų. Manoma, kad šįmet ji suksis apie 2000 litų už toną.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius