Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prabangus nekilnojamasis turtas Europoje pinga

Iki šios vasaros prabangaus nekilnojamojo turto kainos tik augo ir, rodos, nesirengė sustoti. Kurį laika prie daugiau nei milijoną eurų kainuojančių būstų vertės reikėdavo prirašyti po keletą nuliukų. Tačiau peržvelgus „World-Estate.com“ sandorių istoriją matosi – sunkmetis skaičius jau koreguoja.
Londonas
Londonas / „Scanpix“ nuotr.

Pirmasis tai pajuto Londonas, rašoma išplatintame pranešime. Nekilnojamojo turto kainos Didžiosios Britanijos sostinės centriniuose rajonuose nesustojo augti jau keletą metu, o piką buvo pasiekusios šių metų kovo mėnesį. Tačiau jau po pusmečio, spalio mėnesį, prabangūs namai ar butai Londone atpigo 13 proc.

Tuomet atėjo Paryžiaus eilė. Nekilnojamojo turto sektoriuje rugsėjo ir spalio mėnesiai buvo beverčiai – nekilnojamojo turto pardavimas ėmė katastrofiškai mažėti. Ekspertų pranašautas švelnus nusileidimas Prancūzijos sostinėje visiškai nepasitvirtino. Labiausiai krizė palietė nuo 1 iki 3 mln. eurų vertės butus – jų pardavimas Paryžiuje per pirmus devynis 2008 metų mėnesius sumažėjo 24 proc., palyginti su 2007 metais. Už tokią sumą viename gražiausių pasaulio miestų buvo galima nusipirkti prabangius ir net labai prabangius 140–300 kvadratinių metrų apartamentus senoviškame Paryžiaus name, viename iš prabangių miesto bulvarų.

Paryžiuje dažniausiai tokius butus pirkdavo patys prancūzai, iki 2007 metų negailėję 8500 eurų už kvadratinį metrą, kiek vėliau paklodami net 10 tūkst. eurų. Įsisiūbavus krizei kainos nukrito iki pernykščio vidurkio.

Specialistai sako, kad prabangaus nekilnojamojo turto mažėjimas turi dvi priežastis: viena vertus, pirkėjai nėra tikri dėl savo ateities, antra vertus, apsukresni laukia, kol kainos dar labiau mažės.

Kai kuriems pardavėjams kantrybė jau trūko, tad prabangius namus ar butus jie ėmė pardavinėti daugiau nei 3000 eurų pigiau už kvadratinį metrą. Tiesa, „News.World-Estate.com“ pastebi, kad ne visiems pardavėjams krizė kelia galvos skausmą. Pavyzdžiui, Paryžiuje neseniai parduotas vienas Senos pakrantėje įrengtas butas, kurio kvadratinio metro kaina – 51 tūkst. eurų.

Prabangiausius būstus Europoje daugiausia perka anglai, belgai, šveicarai ir italai. Nemažai pajamų į Europos rinkas atneša ir pirkėjai iš Amerikos. Tiesa, rusai ir buvusių Sovietų Sąjungos šalių gyventojai krizės metu nemenkai sumažino savo investicijas į nekilnojamąjį turtą.

Beje, būtent užsienio pirkėjai koreguoja nekilnojamojo turto rinką savo pageidavimais. Užsienio pirkėjai svečioje šalyje dažnai pareikalauja, kad už prabangų butą sumokėję kosmines sumas kartu gautų tarnų, vairuotojų, namų prižiūrėtoją ir kitas paslaugas teikiančių asmenų.

Dar prabangesniame nekilnojamojo turto sektoriuje, kur butai kainuoja per 5 mln. eurų, pokyčių beveik nėra, nes pirkėjų čia visuomet būna mažai. Pavyzdžiui, visai neseniai vienas rusas kažkur Europoje įsigijo butą už 66 mln. eurų.

Tačiau sunkmetis palietė ir prabangių vilų rinką Viduržemio jūros pakrantėje. Monake, Sant Tropeze ar Žydrojoje pakrantėje vidutiniškai nekilnojamojo turto kainos siekė nuo 5 iki 15 milijonų eurų, tačiau pirkėjų šiuo metu labai sumažėjo. Dar labiau baiminamasi, kad britų ir airių pirkėjai, už paskolas čia nusipirkę prabangias vilas, bankų bus priversti jas parduoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius