Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 28 /11:13

Pradėta kvitų loterija: organizavimui – 250 tūkstančių, prizams – 173 tūkstančiai

Lietuvoje prasidėjo kasos kvitų, arba čekių, loterija – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) Vilniaus Halės turgavietėje surengė pristatymą, o šio turgaus prekeiviai antradienį net neklausti duoda kvitus pirkėjams. VMI tikisi, kad loterija padės traukti pajamas iš šešėlio, nors vos prasidėjusi ji jau kainuoja ketvirtį milijono euro – dvigubai daugiau nei bus išmokėta prizų.
VMI čekių loterijos spaudos konferencija Halės turguje
VMI čekių loterijos spaudos konferencija Halės turguje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„VMI informuoja, kad nuo šiandien šalies gyventojai turės galimybę išbandyti laimę naujoje loterijoje – kasos aparatų kvitų ir laimėti joje prizus, – sako VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas. – Šioje loterijoje laimėsime visi, kadangi kuo daugiau užregistruosime kvitų, tuo daugiau bus surinkta mokesčių.“

Tačiau loterijos kaina dar tik jai prasidėjus siekia ketvirtį milijono.

VIDEO: Kvitų loterija: kaip dalyvauti ir ką galima laimėti?

VMI šiai čekių loterijai organizuoti skelbė du viešuosius pirkimus. Lapkričio pradžioje VMI pasirašė vienerių metų 99,8 tūkst. eurų vertės loterijos rengimo sutartį su viešųjų ryšių agentūra „VIP Viešosios informacijos partneriai“, kuri rūpinsis loterijos viešinimu ir rodymu LNK televizijoje.

Dar anksčiau, liepą, VMI pasirašė 145,2 tūkst. eurų vertės sutartį su „Algoritmų sistemos“, kuri sukūrė loterijos sistemą ir užsiima jos techniniu įgyvendinimu.

Nors organizavimo išlaidos siekia kone ketvirtį milijono, prizinis fondas – 173 tūkstančiai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./VMI čekių loterijos spaudos konferencija Halės turguje
Luko Balandžio / 15min nuotr./VMI čekių loterijos spaudos konferencija Halės turguje

Kvitų žaidimo projekto vadovas Rolandas Puncevičius patikino, kad bendras loterijos biudžetas sieks apie 300 tūkst. eurų. Toks loterijos biudžetas yra vienas mažiausių, lyginant su kitomis valstybėmis.

Mažins šešėlį

„Visuomenės indėlis į šešėlinės ekonomikos mažinimą yra labai svarbus. Kiekvieno iš mūsų paprasti ir daug sąnaudų nereikalaujantys veiksmai, kaip reikalavimas prekių ir paslaugų pardavėjams išduoti kasos aparato kvitą ar kitą pinigų sumokėjimą patvirtinantį dokumentą, efektyviai pakeičia kontroliuojančių institucijų veiksmus, atitinkamų sankcijų taikymus“, – sako A.Klerauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Mindaugas Maciulevičius ir Artūras Klerauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Mindaugas Maciulevičius ir Artūras Klerauskas

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė pažymėjo, kad visam verslui sąlygos turi būti vienodos ir atitinkamai vienodai turi būti mokami mokesčiai.

Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius džiaugėsi, kad „ne policinėmis priemonėmis, o per antro medalio pusę“, skatinant, bus diegiamas supratimas, kas yra mokesčiai.

„Tikrintojo prie kiekvieno prekeivio niekada nepastatysi“, – sakė M.Maciulevičius.

Vis tik viena pakalbinta turgaus lankytoja patikino, kad turgavietėje čekių tikėtis tikrai būdavo galima ne visada.

„Mėsininkai kvitą visada duoda, tačiau daržoves pardavinėjančios moterys neduodavo, o vyras duodavo“, – bandė prisiminti moteris.

15min pabandė patikrinti ir iš prekiautojų daržovėmis įsigijo tris pomidorus ir persimoną – už juos sumokėti du eurai, o kasos kvitą pardavėja iškart įdėjo į maišelį neprašyta.

Dalis turguje prekiaujančių senjorių neslėpė pasipiktinimo, kad VMI spaudos konferencija užtvėrė priėjimą prie jų prekyviečių ir trukdė prekiauti. Viena žurnalistė patikino, kad nusipirko obuolį be čekio.

Vilios piniginiais prizais

VMI organizuojami lošimai bus rodomi antradieniais LNK Žinių metu apie 19.25 val., čekius registruoti galima specialioje svetainėje. Savaitiniame žaidime dalyvaus nuo pirmadienio iki sekmadienio gauti kvitai, juos bus galima registruoti ir pirmadienį.

Joje bus galima laimėti 10 prizų po 200 eurų, o kas mėnesį – vieną 5 tūkst. eurų prizą. Metinis loterijos prizų fondas sieks apie 173 tūkst. eurų.

Taisyklėse nurodoma, kad žaidime gali būti registruojami gauti kvitai tik už šalies turgavietėse ir kitose viešose vietose įsigytas prekes ir teikiamas paslaugas. Tiks ne visi kvitai: pavyzdžiui, prekybos tinklų parduotuvėse, degalinėse, vaistinėse gauti kvitai žaidime nebus registruojami. Be to, kvitas turi būti didesnės nei vieno euro sumos.

Tačiau bandant registruoti patį kvitą galima pasirinkti tik dvi kvitų rūšis – už prekes turgavietėje arba paslaugas.

Kadangi bus organizuojami savaitiniai ir mėnesiniai žaidimai, žaidime registruotų kvitų spausdinimo data turi sutapti su žaidimo laikotarpiu – būti išduoti konkrečią savaitę ar mėnesį.

VMI nurodo, kad žaidime galima dalyvauti neribotą kartų skaičių, tačiau vienas žaidime dalyvauja tik vieną kartą. Kvitus registruojant svetainėje kvituzaidimas.vmi.lt duomenis teks suvesti ranka. Laimėtojai turės kreiptis per 20 dienų ir VMI pateikti kvito originalą, jie apie laimėjimą bus informuoti SMS žinute.

15min pabandė registruoti vieną kvitą – įvedus unikalų kasos aparato, kvito numerius, datą ir telefono numerį gaunamas patvirtinimas apie dalyvavimą loterijoje, daugiau jokios registracijos nereikia.

Kuomet sąlygų išduoti kvitus nėra, gali būti išduodami kiti mokėjimą patvirtinantys dokumentai – tačiau jie loterijoje nedalyvaus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./VMI čekių loterijos spaudos konferencija Halės turguje
Luko Balandžio / 15min nuotr./VMI čekių loterijos spaudos konferencija Halės turguje

Paklaustas, kodėl loterija nėra visuotinė, VMI atstovas paaiškino, kad pasirinktos tikslingiausios sritys, kur daugiausia neapskaitomų pajamų, mat daugiau nei pusė pažeidimų kyla dėl kasos kvito neišdavimo. Jis vardijo, kad, be turgaviečių, didžiausia šešėlio rizika visuomeninio maitinimo, automobilių remonto, grožio ir kitų paslaugų srityse.

Išmaniųjų kasos aparatų kvitų loterijos ar įvairios jų variacijos rengiamos Kroatijoje, Gruzijoje, Portugalijoje, Lenkijoje. Nuo 2014 metų pavasario Portugalijoje tokioje loterijoje išlošiami automobiliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius