Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras tikisi, kad dėl Rusijos sankcijų nereikės atsisakyti planų didinti pensijų ir algų

Po atostogų grįžęs premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad valstybės biudžeto netektys dėl Rusijos paskelbto maisto produktų embargo nebus tokios didelės ir Vyriausybei neteks peržiūrėti planų nuo naujų metų didinti pensijas ir minimalų mėnesio atlyginimą (MMA).
Loreta Graužinienė ir Algirdas Butkevičius
Loreta Graužinienė ir Algirdas Butkevičius / BFL/Ingos Juodytės nuotr.

„Manau, kad mes turime ir kitų galimybių, kaip paskatinti vidaus vartojimą. Teisingai aptarinėjome kai kurias programas, kurios yra finansuojamos dar 2007-2013 m. finansinės perspektyvos lėšomis. Dar yra nepanaudoti keli milijardai litų. Šiandien yra duoti pavedimai ministrams atsiskaityti, kaip sekasi tas lėšas įgyvendinti. Taip pat duotas pavedimas pradėti naudoti 2014 -2020 m. finansinę paramą, kas taip pat leistų amortizuoti BVP sumažėjimą“ – trečiadienį po susitikimo su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene sakė A.Butkevičius.

PVM lengvatai nepritaria

Premjeras laikosi nuomonės, kad dėl Rusijos sankcijų nukentėjusioms įmonėms ir žemdirbiams padėti reikia, tačiau priešinasi jų reikalavimui mažinti PVM mokesčio tarifą.

„Tai yra vartotojo mokestis ir, jei manoma, kad tai duotų didžiulę paramą perdirbėjams ar žemės ūkio produkcijos gamintojams, tai aš manau, kad ta parama būtų tik dalinė“, – sakė A.Butkevičius.

Pasak premjero, trečiadienį su Seimo pirmininke buvo aptarti visi ministerijų pasiūlymai sutarta organizuoti intervencinius supirkimus ir peržiūrėti programos, kurios leis finansuoti darbo vietų išlaikymą.

Pirmiausia lėšos bus nukreiptos įmonėms, kurios užsiima pieno ir mėsos perdirbimu ir neteko Rusijoje savo rinkų, – sakė premjeras.

„Pirmiausia lėšos bus nukreiptos įmonėms, kurios užsiima pieno ir mėsos perdirbimu ir neteko Rusijoje savo rinkų“, – sakė jis.

Taip pat buvo sutarta, kad įmonėms bus užtikrinta galimybė neprarasti apyvartinių lėšų artimiausiu laikotarpiu.

„Sutarta dėl galimybės taikyti avansinio pelno mokėjimo atidėjimą vėlesniam laikotarpiui, nes, kaip žinote, tos įmonės dirbo pelningai, o dabar veiklos rezultatai, aš manau, bus blogesni. Tokį sprendimą galėtume priimti, kad nesumažintume apyvartinių lėšų įmonėms“, – aiškino premjeras.

Prašys įsipareigoti neatleisti darbuotojų

Seimo pirmininkė pabrėžė, kad parama įmonėms bus teikiama tik tokiu atveju, jei verslas supras savo atsakomybę ir įsipareigos išsaugoti darbo vietas bei galvijų bandas tokias, kokios jos yra dabar.

Klausiama, ar verslininkų prašymai padėti jiems atsilaikyti po Rusijos sankcijų apskritai yra sąžiningas, kai įmonės ir šiuo metu dirba pelningai, o rizikingą Rusijos jos pačios buvo pasirinkusios dėl galimybės daugiau uždirbti, Seimo pirmininkė L.Graužinienė pažymėjo, kad pelnai, net ir prekiaujant Rusijoje, nebuvo dideli.

Artimiausiu metu bus ir mano keletas vizitų į užsienio šalis. Tikimės sėkmingų rezultatų, – kalbėjo A.Butkevičius.

„Maisto perdirbimo įmonių pelnas nėra toks didelis. Tai yra iki 5 proc. Dabartiniu atveju jis bus geriausiu atveju nulinis“, – teigė ji.

Taip pat Seimo pirmininkė ir premjeras pažymėjo, kad įmonės turi rodyti daugiau iniciatyvos ieškodamos naujų rinkų ir žadėjo patys vykti į užsienio šalis padėdami verslui ieškoti naudingų kontaktų.

"Artimiausiu metu bus ir mano keletas vizitų į užsienio šalis. Tikimės rezultatų", – sakė A.Butkevičius.

Tačiau į kurias valstybes premjeras ketina vykti su oficialiais vizitais, jis nurodyti atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius