Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė grąžino Seimui Konkurencijos įstatymą

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Konkurencijos įstatymo 13, 33 ir 39 straipsnių pataisas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo priimtos įstatymo pataisos numato, kad įmonė, pažeidusi Konkurencijos įstatymą ir teismui apskundusi Konkurencijos tarybos nutarimą, gali nemokėti jai paskirtos piniginės baudos tol, kol vyksta ginčas teisme. Prezidentės teigimu, tai sudarys sąlygas įmonėms piktnaudžiauti ir bylinėtis vien tam, kad vilkintų baudos sumokėjimą. Iki šiol baudą reikėjo sumokėti per 3 mėnesius nuo Konkurencijos tarybos sprendimo priėmimo dienos.

Pasak Prezidentės, būtina užtikrinti konkurencingą ekonomikos funkcionavimą, kad verslas negalėtų manipuliuoti nepagrįstai užkeltomis kainomis. O Seimo siūlomos pataisos kaip tik sukuria baudų vengimo terpę, kuri neskatins sąžiningos konkurencijos.

Be to, pagal dabar galiojančius įstatymus, Konkurencijos taryba gali atidėti baudos mokėjimą iki šešių mėnesių, jeigu įmonė dėl finansinės padėties negali sumokėti baudos laiku. Todėl, Prezidentės teigimu, papildomos įstatymo pataisos yra netikslingos.

Panaši praktika yra ir kitose Europos Sąjungos valstybėse – Vokietijoje, Belgijoje, Danijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Italijoje, Rumunijoje. Verslui apskundus konkurencijos institucijų sprendimus baudų mokėjimas nėra stabdomas. Kai kuriose valstybėse sąlygos dar griežtesnės – už laiku nesumokėtą baudą numatyti delspinigiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius