Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Prieš Krymo referendumą smunka Rusijos akcijų biržos, valstybę palieka kapitalas

Penktadienį Rusijoje akcijos ir toliau pigo, „Goldman Sachs“ skaičiavimais. Be to, nuo metų pradžios iš Rusijos jau išplaukė 45 mlrd. dolerių, rašo CNBC.
Referendumo reklama Kryme
Referendumo reklama Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos MICEX indeksas penktadienį smuko 1 proc., investuotojams nerimaujant dėl referendumo Kryme sekmadienį. Vienu metu penktadienį indeksas buvo smukęs 5 proc. ir pasiekė 2009 metų spalio žemumas.

Tarp didžiausių pralaimėtojų penktadienį buvo plieno kompanija „Severstal“, kurios akcijos pigo 4,96 proc., ir „Aeroflot“ (10,44 proc. smukimas).

„Užsienio ir vietiniai investuotojai balsuoja kojomis – jie palieka Rusiją. Ši krizė neabejotinai pakeis rizikos Rusijoje supratimą į neigiamą pusę ir tą ateityje bus labai sunku pakeisti – žala Rusijai tęsis ilgai“, – sakė „Standart Bank“ besivystančių rinkų tyrimo skyriaus vadovas Timothy Ashas.

Užsienio ir vietiniai investuotojai balsuoja kojomis – jie palieka Rusiją.

„Goldman Sachs“ skaičiuoja, kad nuo šių metų pradžios iš Rusijos pasitraukė jau 45 mlrd. dolerių kapitalo – 60 proc. daugiau nei praėjusių metų pirmąjį ketvirtį.

„Goldman Sachs“ taip pat sumažino Rusijos BVP augimo prognozę nuo 3 proc. iki 1 proc., argumentuodami, kad ekonomiką smarkiai paveiks politinė įtampa. Analitikų teigimu, sumažės vartotojų pasitikėjimas, mažės investicijų, toliau kris akcijų rinkos ir bėgs kapitalas. 

Nuo 2014 metų pradžios, kai Ukrainoje įvyko revoliucija ir į valstybės reikalus įsikišo Rusija, MICEX indeksas jau smuko 18,5 proc.

Dabar investuotojai su nekantrumu laukia sekmadienio, kai Kryme vyks referendumas dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos.

Prognozuojama, kad Krymas panorės atsiskirti nuo Ukrainos. Tuo metu Ukrainos, Europos Sąjungos ir JAV pareigūnai aiškina, kad referendumas apskritai yra nelegalus.

Didžioji įtampa dabar tvyro laukiant, ar Rusija nuspręs paremti referendumą kariniu įsikišimu arba iškart aneksuoti Krymą.

Rusijos akcijų biržoms taip pat kenkia nerimas dėl Kinijos ekonomikos sulėtėjimo.

Geopolitinė įtampa taip pat kirto Rusijos valiutai. Nuo 2014 metų pradžios doleris Rusijos rublio atžvilgiu brango 11 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius