-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Priežiūros institucijos negali sustabdyti iš gyventojų tiesiogiai besiskolinančių įmonių

Kredito institucijų veiklą prižiūrintis Lietuvos bankas ir finansų rinką reguliuojanti Vertybinių popierių komisija (VPK) teigia žinančios apie tiesiogiai iš gyventojų besiskolinančias įmonės, tačiau įrankių apriboti šią veiklą neturi.
Degalinė Saurida
Degalinė „Saurida“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Tiesiogiai Paskola

„Lietuvos banko vertinimu, tokia įmonių veikla nusižengia teisės normoms, tačiau centrinis bankas gali tikrinti tik tas įstaigas, kurioms išdavė licencijas. Nesame ir operatyvinės veiklos subjektas, kad griebtumėmės patikrų“, – dienraščiui „Verslo žinios“ sakė Lietuvos banko atstovas spaudai Mindaugas Milieška.

Anot jo, centrinis bankas apie 32 degalinių tinklą valdančią bendrovę „Saurida“, kuri pernai birželį pradėjo tiesiogiai skolintis iš gyventojų siūlydama didesnes palūkanas, nei bankai moka už indėlius, informavo teisėsaugos institucijas ir tikisi, kad padėtis bus įvertinta adekvačiai. Tačiau kol kas jokių žinių iš šių institucijų Lietuvos bankas nėra gavęs.

VPK teigia, kad bendrovių siekis pritraukti papildomų lėšų skolinantis nėra komisijos kompetencijos klausimas. Komisijai buvo tik užkliuvę, kad iš pradžių bendrovė „Elmo technologijos“ kvietė ne tik skolinti, bet ir įsigyti privilegijuotųjų akcijų ir gauti dividendų nuo investuotos sumos.

„Pagal įstatymą uždarosios akcinės bendrovės akcijos negali būti platinamos ir jomis negali būti prekiaujama viešai. Įmonė buvo įspėta ir netinkamą informaciją geranoriškai pašalino iš savo tinklalapio“, – tvirtino VPK vyriausioji specialistė Toma Grinytė.

Iš gyventojų besiskolinančios įmonės teigia, kad, kol institucijos aiškinasi, jos daro taip, kaip mano esant geriausiai.

„Tik pradėjus skolintis iš gyventojų mumis susidomėjo tokios institucijos kaip Lietuvos bankas ar VPK, tačiau pažeidimų mūsų veikloje nerado, todėl tokios veiklos nesustabdėme. Pasiskolintų pinigų neperskoliname, jais naudojamės tik savo veiklai, todėl esame ramūs“, – teigė „Sauridos“ finansų direktorė Jūratė Aniuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius