-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profesorius Remigijus Misiūnas: leidyba yra ne verslas, o labdara

Knygų leidyba keičiasi – populiarėja elektroninės knygos, todėl prie pokyčių reikia taikytis ir leidėjams. Leidyklų atstovai tikina, kad dėl naujų technologijų skaitymas vėl tapo kasdienybe.
Knygų lentyna
Knygų lentyna / boredpanda.com nuotr.
„Leidyba nėra verslas, leidyba yra labdara ir tarnavimas Lietuvai“, – penktadienio diskusiją apie knygų verslą pradėjo Knygotyros ir dokumentotyros instituto profesorius Remigijus Misiūnas. Tačiau tuojau pat pridūrė, kad leidyba vis tik yra ne tik kultūra, bet ir verslas.

Pasak jo, leidybos kaip verslo akcentavimas iš tiesų nėra naudingas pardavinėjant knygas.

„Labai daug problemų turime dėl to, kad leidyboje dalyvauja ir leidėjas, ir prekybininkas, ir skiriasi šių abiejų pusių požiūris į knygą. Kuo daugiau šneki apie knygą kaip apie verslą, tuo kitą kartą tam verslui yra blogiau“, – sakė R.Misiūnas.

Verslo knygų leidyba užsiimantis Darius Ratkevičius sako susidūręs su problema – niekas tiesiog neberašo gerų ir aktualių verslo knygų, todėl jis praktiškai neturi ką leisti.

„Knygų neskaito, jeigu jos yra neaktualios. Nerandu daugiau gerų verslo knygų. Aš išrinkau razinas, nerandu, ką leisti. Pernai išleidau vieną knygą. Klausimas, ką toliau daryti. Kas parašys aktualią verslo knygą?“, – pasakojo D.Ratkevičius.

Kuo daugiau šneki apie knygą kaip apie verslą, tuo kitą kartą tam verslui yra blogiau, – sakė R.Misiūnas.

Todėl jo planuose – tarptautinės rinkos.

„Bandžiau knygas leisti rusiškai, angliškai, žiūriu, kaip jos juda „Amazone“, žiūriu, kaip eiti į tarptautines rinkas. Lietuvai turiu idėjų, bet tai labiau idėjos, o ne verslas“, – sakė jis.

Skaitymas tampa kasdienybe

Leidybos verslą smarkiai keičia ir technologijos. Elektroninių knygų rinka kol kas nėra didelė, tesudaro 1-2 proc., tačiau neabejotinai auga ir keičia skaitytojų įpročius.

Leidyklos „Kitos knygos“ direktorius Gediminas Baranauskas aiškino, kad elektroninių knygų leidybą lydi ir jų piratavimas, tačiau nelegalaus skaitymo jis nevadina blogu reiškiniu.

„Net ir pirataujamos knygos gali būti ne toks didelis blogis. Jei žmogus perskaitė knygą, tai dar nereiškia, kad jis ją būtų pirkęs. O perskaitęs galbūt parekomenduos draugui“, – sakė G.Baranauskas.

Jo teigimu, elektroninės knygos sparčiai populiarėja, tačiau spausdintą žodį jos pakeis dar ne taip greitai.

„Man tai nesvarbu, kokią knygą skaityti – spausdintą ar elektroninę. Atsiradus elektroninėms knygoms, kai pradėjau naudotis planšete, viskas darosi greičiau, paprasčiau. Tai yra gera naujiena“, – sakė G.Baranauskas.

Nors elektroninių knygų leidyba palengvina leidėjų gyvenimą dėl, pavyzdžiui, paprasto jų platinimo, leidėjų teigimu, sėkmingam knygos pardavimui neužtenka vien tik įsikelti ją į elektroninę knygyno ar leidyklos svetainę. Svarbu rasti platinimo kanalą, kuris išpopuliarintų knygą. Tuo kanalu gali tapti ir knygynai.

Be elektroninių knygų, pastaruoju metu populiarėja ir audioknygos. Jos skatina skaityti tuos žmones, kurie tam įprastai neturi laiko. Audioknygas galima skaityti, pavyzdžiui, važiuojant dviračiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius