Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profesorius Vytautas Landsbergis: dėl Rusijos galime patirti tokių nuostolių, kad verslininkų sviestas ir dešrelės nublanks

Rusija parodė, kad ji yra grėsmė kiekvienam kaimynui, sako profesorius Vytautas Landsbergis. Vladimiro Putino Rusija, pasak jo, gali daryti, ką tik nori.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Rusijos žmonės nėra taip visai neadekvatūs, bet valstybei vadovauja neadekvatūs žmonės, todėl nelaimių gali būti nežinia kokių. Kai verslininkai jaudinasi dėl savo finansinių nuostolių, tai iš tikrųjų gali būti tokių finansinių nuostolių, kad jų ten sviestas, dešrelės nublanks“, – sekmadienį TV3 laidoje „Savaitės komentarai“ kalbėjo profesorius.

Paklaustas, kokias klaidas padarė Lietuva, vertindama Rusijos veiksmus, sakė: „Mes nesugebėjome labiau į vakarus gyvenančių europiečių apšviesti pakankamai, kad jie neapsigaudinėtų iliuzijomis dėl Rusijos strateginio partnerio, labai naudingo demokratijos siekiančio padaro, nes iš tiesų taip nėra.“

Pasak jo, nei premjeras Algirdas Butkevičius, nei užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nenusigręžė nuo Ukrainos. Ir apskritai, vertinant Lietuvos politiką Rusijos atžvilgiu, reikėtų vertinti tai, ką sako Europos Sąjunga.

„Apie sankcijas kalba daug aukštesni ir daug didesnėse viršūnėse. Nereiškia, kad mes nutarėme, ir jau ir Prancūzija, ir Vokietija, ir Lenkija paskui mūsų nurodymą kalba apie sankcijas. Nereikia iškreiptai nei matyti, nei rodyti dalykų. Apie sankcijas kalba Europos Sąjunga. Aš, pavyzdžiui, galiu manyti, kad per lėtai, per vėlai, kad turėtų būti konkretesnės sankcijos dar kam nors. O Lietuva kalba taip, kaip Europos Sąjunga.

Rusijos žmonės nėra taip visai neadekvatūs, bet valstybei vadovauja neadekvatūs žmonės, todėl nelaimių gali būti nežinia kokių. Kai verslininkai jaudinasi dėl savo finansinių nuostolių, tai iš tikrųjų gali būti tokių finansinių nuostolių, kad jų ten sviestas, dešrelės nublanks, – sakė profesorius.

Aš girdžiu pasamprotavimus, kad štai, Europos Sąjunga įves sankcijas, tai Lietuva nukentės kaip Europos Sąjungos narė. Iš to turėtų sekti tolesnis pasiūlymas skubiai išstoti iš Europos Sąjungos, kad nenukentėtume kaip Europos Sąjungos narė. Tai ar tie žmonės sugeba galvoti bent vieną ėjimą į priekį?“, – sakė V.Landsbergis.

Pasak jo, Rusijos valdžiai ekonomika, prekyba visada yra tik politikos įrankiai.

„Čia yra gal tam tikra dalis žmonių, kurie galvoja tik apie verslą. Ir tik apie savo verslą, nors sako – nuo mūsų priklauso darbininkai ir taip toliau. Todėl mes esame labai svarbūs ir neieškosime kitų būdų, nors galima ieškoti kitų būdų, jeigu susiduri su tokia nedraugiška šalimi, kuri tau duoda į kaktą; tai arba tu atsiklaupi ir atsiprašinėji, arba tu sakai – na, ką padarysi, jeigu toks partneris, tai reikia eiti kitur. Kol kas pakentėsim, turėsim nuostolių, bet mes daugiau ten taip nedirbsime. Jeigu mūsų sūriai jiems ne tai, kad nepatinka, jiems patinka, jie perka, bet jie nutaria save nubausti – jie atsisakys gero sūrio už gerą kainą tam, kad nukentėtų Lietuvos verslininkas, – tai tu negali tam užkirsti kelio“, – sakė profesorius.

Pasak jo, Lietuvos žmonės labai ilgai gyveno baudžiavoje, vergijoje, politinėje vergijoje, todėl galvoja, kad jie, maži, negali pasipriešinti didesniam už save.

„Mes turėjome tuos išmėginimus ir atkurdami valstybę. Jeigu mes būtume taip mąstę, kaip kai kurie verslininkai, kurie dabar didelėmis burnomis labai protestuoja, kad bus nuostolių, tai jokios Kovo 11–osios nebūtų buvę“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius