Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prognozė: toliau brangstant naftai, litro benzino kaina netruks pasiekti 5 Lt

Dėl besitęsiančių neramumų arabų pasaulyje laikantis aukštoms naftos kainoms, Lietuvoje nepaliaujamai brangsta degalai. Analitikai prognozuoja, kad naftos kainai toliau kopiant į aukštumas, litro benzino kaina šalies degalinėse gali netrukus pasiekti 5 Lt ribą.
Degalų kainos
Augančios degalų kainos į neviltį varo vairuotojus. / „15min“ nuotr.

„Minties, kad litro benzino kaina gali pasiekti 5 Lt, neatsisakome. Naftos kaina juda prie vieno aukščiausių lygių, kuris buvo pasiektas prieš kelerius metus, –140 JAV dolerių už barelį. Tai kodėl gi ne?“ – naujienų portalui 15min.lt penktadienį sakė finansų maklerių įmonės „Orion Securities“ Investicijų valdymo skyriaus vadovas Karolis Pikūnas.

Būtent „Orion Securities“ 2010-ųjų pavasarį vieni iš pirmųjų prognozavo, kad benzino kaina pasieks 5 Lt už litrą. Tiesa, tąkart šis rekordas nebuvo pasiektas. Dabar panašu, kad niūri prognozė gali išsipildyti.

„Lietuvos benzino rinkos sistema tokia, kad naftos kainai kylant iškart keliamos kainos. O naftos kainai krintant, benzino kainos nėra mažinamos, deklaruojama, kad sandėlyje yra degalų, pirktų aukštesne kaina, – kalbėjo K.Pikūnas. – Bet aš tikiuosi ir manau, kad gali būti įjungti tam tikri politiniai mechanizmai, iniciatyvinės grupės kels klausimą, kodėl benzinas toks brangus.“

Į kainos mažėjimą nereagavo

Penktadienį degalų kainos šiek tiek sumažėjo perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ Mažeikių terminale, tačiau akivaizdu, kad degalinės į tai nesureagavo.

„Statoil“ interneto svetainėje skelbiama, kad litras benzino 95 EURO vidutiniškai kainuoja 4,61 Lt, o litras 95 EURO ULTIMA – 4,64 Lt. Už litrą dyzelino šiame degalinių tinkle vidutiniškai prašoma 4,34 Lt. Palyginti su ketvirtadieniu, benzinas čia atpigo 1 ct, o dyzelinas pabrango 2 ct.

Tinklo „Orlen“ degalinėse sostinėje litras 95 markės benzino kainuoja 4,63 Lt, o litras dyzelino – 4,33 Lt. Degalinių tinkle „Lukoil“ 95 markės benzinas daugiausia kainuoja 4,61 Lt, o dyzelinas – 4,31 Lt už litrą. Nuo ketvirtadienio kainos šiuose dviejuose degalinių tinkluose nepasikeitė.

Jeigu palygintume su ketvirtadienio aukštumomis, jos šiek tiek sumažėjo perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ Mažeikių terminale. 1 000 litrų A95 rūšies benzino čia kainuoja 4 241,33 Lt – beveik 21 Lt mažiau nei ketvirtadienį. 1 000 litrų dyzelino kaina sumažėjo beveik 19 Lt ir penktadienį siekia 3 970,65 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius