-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prognozė: vasario šildymo sąskaitos – mažesnės 20 proc.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA) prognozuoja, kad vasario mėnesio sąskaitos už centralizuotai tiekiamą šilumą bus apie 20 proc. mažesnės nei prieš metus.
Radiatorius
Radiatorius / Kaunas.lt nuotr.

Pranešime spaudai rašoma, kad vasarį šilumos suvartojimas sovietinės statybos neapšiltintuose daugiabučiuose, kuriuose gyvena didžioji dauguma Lietuvos gyventojų, 60 kv. metrų buto šildymui vidutiniškai sudarė apie 980 kWh. Prieš metus tam pačiam plotui apšildyti prireikė apie 1200 kWh.

Vilniuje vidutinė lauko oro temperatūra siekė apie 0,3 laipsnio šalčio, prieš metus temperatūra buvo apie 1,8 laipsnio šalčio. Panaši temperatūra buvo ir kituose miestuose.

„Šių metų vasarį sąskaitas mažina ne tik šiltesnis oras ir mažesnis šilumos suvartojimas, bet ir žemesnės nei pernai šilumos kainos,“ – sakė LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas.

980 kWh šilumos gamtinėmis dujomis šildomų miestų gyventojams vidutiniškai kainuos apie 284 litus, lietuvišku biokuru šildomuose miestuose – apie 196 litus.

Prieš metus apšildyti tą patį plotą dujas vartojančių miestų gyventojams vidutiniškai kainavo apie 370 litų, biokuru šildomuose miestuose – apie 252 litus.  

Vasarį šilumos tarifas Kaune sudarė 27,66 ct/kWh su PVM, pernai kauniečiai už šilumą mokėjo 31,15 ct/kWh su PVM.

Vilniuje šiluma kainuoja 26,39 ct/kWh su PVM, prieš metus tarifas sudarė 29,20 ct/kWh su PVM. Sostinėje mažesnį šilumos tarifą taip pat lėmė faktas, kad gyventojams nebereikia dengti vadinamojo Imbraso mokesčio.

Klaipėdoje šilumos tarifas vasarį sudarė 24,68 ct/kWh su PVM, pernai gyventojai už šilumą mokėjo 27,52 ct/kWh su PVM. Šiauliuose šiluma kainuoja 24,95 ct/kWh su PVM, prieš metus tarifas sudarė 25,44 ct/kWh su PVM. Panevėžyje šilumos tarifas vasarį sudarė 22,27 ct/kWh su PVM, pernai – 24,88 ct/kWh su PVM.

„Tai jau tapo aksioma – sąskaitos už šilumą bus mažiausios naujų ar renovuotų namų gyventojams tuose miestuose, kurie atsisakė brangių gamtinių dujų ir plačiai vartoja biokurą. Pavyzdžiui, Utenos gyventojai už 60 kv. metrų buto šildymą renovuotame name šį mėnesį mokės tik apie 60 litų“, – teigė V. Stasiūnas.

Gamtinės dujos 2013 metų gruodžio mėnesį šilumos tiekimo įmonėms kainavo 1740 Lt/tne (tona naftos ekvivalento), 2012-ųjų gruodį dujų kaina sudarė 1900 Lt/tne. Už vietinį biokurą įmonės 2013-ųjų gruodį mokėjo 602 Lt/tne, 2012 metų gruodį – 670 Lt/tne.

Miestuose, kuriuose šilumos gamybai naudojamas biokuras, vidutinė šilumos kaina sudaro apie 20 ct/kWh (nuo 18 iki 25 ct/ kWh). Importuojamomis dujomis šildomi miestai už šilumą vidutiniškai moka net 29 ct/kWh (nuo 26 iki 34 ct/kWh).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius