Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusę gyventojų pajamų mokesčio sumoka vos 15 proc. dirbančiųjų

Pusę į Lietuvos biudžetą surenkamo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sumoka vos 15 proc. dirbančiųjų, o 1 proc. daugiausiai uždirbančių sumoka beveik 10 proc. GPM, rodo portalo viešai.lt atlikta „Sodros“ pateiktų duomenų analizė.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Netylant diskusijoms dėl progresinių mokesčių įvedimo, nusprendėme panagrinėti kiek rimti teiginiai, kad daugiau uždirbantys žmonės sumoka per mažai mokesčių, todėl jų pajamas reikia apmokestinti didesniu tarifu. Išvada aiški – nors vidurinioji klasė Lietuvoje yra pernelyg maža, tačiau ji itin svarbi valstybės biudžetui ir jau dabar sumoka didžiąją dalį mokesčių“, – sakė viešai.lt projekto autorius Vaidotas Rūkas.

Pasak jo, progresinių mokesčių idėjos autoriai aiškiai neatsako, ko siekiama progresiniais mokesčiais. „Ar norime, jog vienas procentas daugiausiai uždirbančių sumokėtų ne 10 kartų daugiau nei likusieji, o 20 kartų? Ar norime, kad 15 proc. veikliausių žmonių darbo rinkoje biudžetui atneštų ne pusę indėlio, o du trečdalius ar tris ketvirtadalius? Ar manome, kad šiuo metu indėlis yra per mažas?“, – retoriškai klausė V.Rūkas.

Jo manymu, iki šiol sąžiningai didelę algą gavusiems kiltų pagunda ieškoti kitų atlygio formų, ar net pasirinkti darbą kitose šalyse, kur algų skirtumas tarp Lietuvos dar labiau išaugtų.

„Daug uždirbančių žmonių nėra daug, tad jų netekimas valstybės biudžetui, o ypač „Sodrai“, būtų ypač skaudus. Drįsčiau suabejoti, ar papildomos pajamos iš GPM būtų didesnės nei „Sodros“ mokesčio sumažėjimas dėl kūrybingos atlygio formos ar paprasčiausios emigracijos“, – tvirtino V.Rūkas.

Pasak jo, teiginiai, kad pinigus į biudžetą suneša bedarbiai ar uždirbantieji kukliausiai – tėra plačiai paplitęs mitas. „Užuot svarsčius apie progresinius mokesčius, reikėtų išsireikalauti mokesčius iš tų, kurie dirba nelegaliai. Kai dirbančiųjų už minimalią algą, bet gaunančių antra tiek vokelyje liks mažuma, tuomet gal net pavyktų sumažinti GPM mokestį, kad visiems būtų geriau“, – sakė V.Rūkas. Jis pastebėjo, kad tos gyventojų ar smulkiųjų verslininkų grupės, kaip prekiaujantys be kasos aparatų turguje, paprastai garsiausiai rėkia, kokią naudą jie atneša biudžetui, nors šių teiginių statistika nepagrindžia.

Anot „Sodros“, duomenų teikimo metu bent 30 dienų per fiksuotą ketvirtį dirbo 1,18 mln. žmonių. Tikroji darbo jėga yra du kartus didesnė – 2,15 mln. žmonių. Tad galime teigti, jog 15 proc. aktyvių darbo rinkos dalyvių sunešė daugiau nei du trečdalius GPM biudžeto.

Viešai.lt – privačia iniciatyva bei asmeninėmis pastangomis kuriamas tinklalapis, skirtas sistemingai viešinti valstybės išlaidas, pateikti viešojo sektoriaus finansinę informaciją vienoje vietoje visiems patogiu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius