Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Putininės Rusijos ekonomika: ne viskas taip blogai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo akimis matė tiek Sovietų Sąjungos griūtį, tiek Rusijos finansinės sistemos žlugimą 1998 m., ir abu šie įvykiai giliai įsirėžė į jo psichiką, rašo naujienų svetainė washingtontimes.com.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Politikos apžvalgininkai dažnai cituoja V.Putino frazę esą Sovietų Sąjungos žlugimas buvo didžiausia praėjusio amžiaus geopolitinė katastrofa.

Tiesa, tvirtinti, kad V.Putinas padarė viską, kas yra geriausio, Rusijos ekonomikai tikrai negalima.

Tačiau V.Putiną šokiravo ne tiek Maskvos geopolitinės įtakos praradimas, kiek tai, kad sovietų milžiną pavyko sužlugdyti dėl pastarojo ekonomikos silpnumo.

Stebint tai, kaip V.Putinas dorojasi su šiandien jo šalį užklupusiais finansiniais sunkumais, galima daryti išvadą, kad Kremliaus vadovas istorijos pamoką iš dalies išmoko.

Visų pirma, Kremlius išmokėjo didžiąją dalį Rusijos valstybinės skolos ir palaiko ją žemesniame negu 20 proc. BVP lygyje. Tuo tarpu turimų valiutinių rezervų lygį Maskva, atvirkščiai, net padidino ir nežada mažinti net dabartinės krizės sąlygomis.

Tiesa, tvirtinti, kad V.Putinas padarė viską, kas yra geriausio, Rusijos ekonomikai tikrai negalima. Kremliaus nesugebėjimas diversifikuoti nuo angliavandenilių eksporto priklausomą šalies ekonomiką gali nuvesti į trečiąjį finansų žlugimą ir valdžios pasikeitimą. 

Tačiau V.Putinas supranta, kad rusai išlaidų socialinei sferai sumažinimą išgyvens tyliai ir nepasitenkinimo garsiai nereikš. Be to, jis negali leisti pasirodyti silpnas rinkėjų, besidžiaugiančiu tariamu Rusijos didybės atkūrimu, akyse.

Be to, panašu, kad pastaruoju metu šiandieniam Rusijos režimui vėl pasisekė – naftos kaina pasaulio rinkose stabilizavosi ties 35 dolerių riba ir, tikėtina, kad gali po truputį augti ir toliau, didindama Rusijos iždo pajamas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius