Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raginama neleisti savivaldybių įstaigoms leisti laikraščių

Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija kritikuoja Seimą, kuris nepritarė siūlymui uždrausti bankų ir savivaldybių įsteigtoms įmonėms ar įstaigoms būti viešosios informacijos rengėjais ar jų dalyviais.
Spauda
Spauda / 123rf nuotr.

Tokį parlamentarų sprendimą asociacija ketvirtadienį pavadino „akibrokštu žiniasklaidos laisvei“ ir grėsme regioninei žiniasklaidai.

„Toks Seimo verdiktas yra akivaizdus akibrokštas žiniasklaidos laisvei ir akivaizdi grėsmė regioninei ir vietinei žiniasklaidai – turint omenyje dar ir tai, kad tiesioginiai merų rinkimai jiems suteiks daugiau galių, vadinasi, ir prielaidų nepaklusnią, kritišką vietos žiniasklaidą pakišti po padu“, – rašoma asociacijos laiške prezidentei Daliai Grybauskaitei, premjerui Algirdui Butkevičiui ir Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei.

Asociacija, kuri vienija 34 leidėjus, įsitikinusi, kad šios pataisos būtų leidusios išvengti paslėptos politinės reklamos, nedeklaruojamos savivaldybių švietimo įstaigų leidžiamuose laikraščiuose.

Toks Seimo verdiktas yra akivaizdus akibrokštas žiniasklaidos laisvei ir akivaizdi grėsmė regioninei ir vietinei žiniasklaidai

„Be abejonės, tokia pataisa būtų sudariusi skaidresnę aplinką spaudos žiniasklaidos rinkoje, garantavusi sąžiningesnę konkurenciją bei demokratijos principų, o ne tik vietos valdančiųjų koalicijų ambicijų, įtvirtinimą vietos savivaldoje“, – nurodoma laiške.

Pasak asociacijos, poreikis tokioms Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms „buvo grindžiamas praktikoje jau įvykusiais kuriozais“.

„Pastaraisiais metais ne tik kai kurie bankai (dabar jau bankrutavę Ūkio, „Snoro“), bet net kai kurios Lietuvos savivaldybės, prisidengusios savo švietimo įstaigomis, pasinaudojo Visuomenės informavimo įstatyme neaiškiai apibrėžta nuostata dėl galimybės leisti periodinius leidinius. Tarp tokių minėtos Druskininkų ir Raseinių savivaldybės, kuriose periodiškai biudžeto lėšomis buvo pradėti platinti laikraščiai „Mano Druskininkai“ ir „Mano Raseiniai“. (...) Kyla pagrįstas klausimas – ar LR Seimas, atmesdamas minėtas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas uždega žalią šviesą ir kitoms šalies savivaldybėms savaip traktuoti galimybę už mokesčių mokėtojų pinigus leisti periodinius leidinius, kurie galimai gali tapti netiesiogine ir dar nemokama valdančiųjų reklama?“, – teigė Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija.

Asociacijos valdybos pirmininkė Vilija Butkuvienė BNS sakė, kad viešu laišku asociacija siekia į Seimą sugrąžinti nepriimtą įstatymo projektą.

Seimas antradienį nesutiko svarstyti Visuomenės informavimo įstatymo pataisų, kuriomis siūlyta uždrausti bankų ir savivaldybių įsteigtos įmonėms ar įstaigoms būti viešosios informacijos rengėjais ar jų dalyviais.

Už šį pasiūlymą balsavo 36 Seimo nariai, prieš šeši, susilaikė 33 parlamentarai. Vėliau 38 balsais prieš 32 pataisos buvo atmestos, neleidžiant autoriams jų tobulinti ir teikti vėl.

Pakeitimų autoriai konservatoriai Jurgis Razma ir Arvydas Anušauskas teigė, kad pataisos leistų išvengti paslėptos politinės reklamos ir nedeklaruojamos paramos savivaldybių švietimo įstaigų leidžiamiems laikraščiams.

Dabar įstatymas valdyti žiniasklaidos priemonę draudžia tik patiems bankams, partijoms ir savivaldybėms tiesiogiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius