Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rankas aukštyn, apiplėšimas: po vagies kauke – „Icor“, o gal pati valstybė?

2004 metų sausio 21 dieną į „Rubikon“ patalpas įžengė Specialių tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai. Atlikę kratas ir paėmę kai kuriuos dokumentus, vėliau STT pareigūnai apkaltino bendrovę turėjus juodąją buhalteriją, iš kurios slaptos kasos buvo finansuojama daug politikų bei žiniasklaida. Kilo didžiulis skandalas. Tačiau, nepaisant dokumentų ir pokalbių įrašų, patvirtinančių įtarimus, po beveik šešerių metų tyrimas buvo nutrauktas, o bendrovė, dabar „Icor“ vardu, vis dar vadinama plėšike. Tačiau, jeigu ji ir vagia iš ko nors, tai ne be įmonei skambų epitetą „grobuoniškas rubikoninis ikoras“ prikabinusios prezidentės Dalios Grybauskaitės žinios.
Andrius Janukonis
Prezidentė metinaime praešime apkaltino Andrių Janukonį dėl per didelių šilumos ir vandens kainų, bet netrukus paaiškėjo, kad A.Janukonio įmonės netiekia nei vandens, nei šilumos. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Nenuteisė teismas, nuteis prezidentė

Įtarimai apie „Rubicon“ juodąją buhalteriją, susijusią su kai kuriais garsiais politikais, buvo pareikšti prieš pirmalaikių prezidento rinkimų antrąjį turą. Tuomet dokumentai paimti ne tik „Rubicon“, bet ir keturių partijų būstinėse. Parlamentarai socialdemokratas Vytenis Andriukaitis, socialliberalas Vytautas Kvietkauskas ir konservatorius Arvydas Vidžiūnas sulaukė įtarimų apie didelių kyšių iš „Rubicon“ gavimą. Su „Rubikon" sietas Vilniaus meras Artūras Zuokas net spruko į Lenkiją, bet vėliau grįžo ir pelnė „Abonento“ pravardę.

„Icor“ (tada – „Rubicon“) akcininkai Andrius Janukonis ir Darius Leščinkas yra kalbėjęsi apie važiavimą ir tarimąsi pas draugą „abonentą“, gyvenantį Užupio gatvėje. Juodojoje buhalterijoje fiksuota, kad „Abonentas“ 2001–2003 metais iš įmonės gavo per 2,2 mln. Lt.

Politikams įtarimai kainavo Seimo nario mandatus. Tuo metu „Rubicon“ iš balos išlipo praktiškai sausa.

V.Andriukaičiui, V.Kvietkauskui ir A.Vidžiūnui įtarimai kainavo Seimo nario mandatus. Tačiau politikai nebuvo nuteisti. Tuo metu „Rubicon“ iš balos išlipo beveik sausa. Labiausiai nukentėjo tuomet kratas partijų būstinėse inicijavęs tuometis Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Valentinas Junokas, kurį prezidentas Valdas Adamkus privertė pasitrauti iš pareigų.

Pokalbių bei dokumentų, rodančių korupcinius „Rubicon“ ryšius su politikais, būta ir daugiau, įtarimų šleifas paskui „Rubicon“ driekėsi beveik šešerius metus, kol Generalinė prokuratūra galiausiai nutraukė bylą.

Nubausti buvo tik „Rubicon“ akcininkai Andrius Janukonis ir Darius Leščinskas, bei politikas A.Zuokas už bandymą papirkti Vilniaus miesto tarybos narį Vilmantą Drėmą, kad jis per sostinės mero rinkimus savo balsą atiduotų A.Zuokui, o ne jo konkurentui.

Nutraukus tyrimą dėl „Rubicon“ juodosios buhalterijos, iš bendrovės pasitraukė trys grupės akcininkai – Rimantas Bukauskas, Arūnas Mačiuitis ir Remigijus Lapinskas. „Rubicon“ skilo ir tapo „Icor“.

Nepaisant to, „Icor“ vis dar yra baubas. Ketvirtadienį metinį pranešimą Seime skaičiusi prezidentė bendrovę apibūdino kaip didesnę plėšikę nei „Gazprom“. Tačiau „Gazprom“ yra Rusijos užsienio politikos ginklas, o „Icor“ veikia pagal Lietuvos įstatymus.

Nepaisant to, „Icor“ vis dar yra baubas. Ketvirtadienį metinį pranešimą Seime skaičiusi prezidentė bendrovę apibūdino kaip didesnę plėšikę nei „Gazprom“.

Kainas tvirtina valstybė

„Icor“ grupei priklauso apie 70 įmonių, kurios dirba penkiose pagrindinėse veiklos srityse. Jai priklauso komunalines paslaugas teikianti „City Service“, dvi energetikos milžinės „Axis Industries“ ir „Bionovus“, nekilnojamojo turto agentūra „Realco“ ir „Vichy“ vandens parkas.

„Šis darinys su nuolat besisukančiais skaitikliais apiplėšinėja šalies žmones ne ką mažiau nei „Gazprom“, kuriam jau permokėjome 5 milijardus litų“, – kalbėjo D.Grybauskaitė. 

Po šių D.Grybauskaitės žodžių A.Janukonis atsikirto prezidentei, kad „Icor“ nei šilumos, nei vandens gyventojams netiekia. „City Service“ prižiūri Vilniaus daugiabučius, „Axis industries“, be biokuro, užsiima ir vandens ir šilumos apskaitos priemonių bei automatizuotų šilumos punktų gamyba, o „Bionovus“ užima didelę dalį biokuro, naudojamo šilumai gaminti, rinkos.

Martyno Vidzbelio/Scanpix nuotr./Andrius Janukonis
Martyno Vidzbelio/Scanpix nuotr./Andrius Janukonis

Bendras „City Service“ administruojamų     pastatų    plotas    Lietuvoje sudaro     apie 11,4 mln. kvadratinių metrų (apie 13,4 proc. visų Lietuvos daugiabučių).

Maždaug tiek pat kvadratinių metrų Vilniuje aptarnauja ir „Vilniaus energija“. Dėl pastarosios įmonės veiklos Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) pernai pradėjo tyrimą,  paėmė ir dalį „City Service“ dokumentų dėl 2002 metais pasirašytos sutarties.

BNS rašė, kad Generalinė prokuratūra vėl kėlė klausimą, ar „City Service“ 2002 metais turėjo teisę būti tarpininke tarp Vilniaus švietimo įstaigų ir „Vilniaus energijos“. Ikiteisiminis tyrimas dar nėra pasibaigęs, apie jį neteikiama jokių žinių.

City Service nuotr./City Service
City Service nuotr./City Service
City Service nuotr./City Service aptarnaujamas plotas
City Service nuotr./City Service aptarnaujamas plotas

Tuo metu vandens ir šilumos, smarkiai patuštinančios gyventojų kišenes, kainos yra reguliuojamos valstybės.

Energiją teikiančios įmonės teikia reikalingus dokumentus Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK). Jei VKEKK įtaria, kad kainos yra nepagrįstos, tvirtina mažesnę arba didesnę kainą, nei siūlo pati įmonė.

Tai reiškia, kad energijos kainas kontroliuoja pati valstybė. Jei kainos yra per didelės, valstybė gali su jomis nesutikti ir tvirtinti mažesnes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius