Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimantas Dagys: įgyvendinant „Sodros“ reformą mokesčių bazė turės būti praplėsta

Įgyvendinant „Sodros“ reformą mokesčių bazė turės būti praplėsta, teigia Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas.
Rimantas Dagys
Rimantas Dagys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Esminis dalykas, kaip mes visą šitą sistemą finansuosime? Būtina atskirti socialinio draudimo funkcijas nuo pensijų mokėjimo. Bazinė pensija turėtų būti finansuojama ne socialinio draudimo mokesčiu, o per kitus mokesčius iš valstybės biudžeto. Reikia aiškiai pasakyti, kad mokesčių bazė turės būti išplėsta“, – sakė R.Dagys.

Anot jo, papildomų pajamų pensijoms gali būti gauta iš nekilnojamojo turto mokesčio, įvedus progresinius pajamų mokesčius, sumažinus šešėlinės ekonomikos mastą, rašo „Kauno diena“.

Pensijų sistemos reformą norima pradėti jau kitąmet. Tačiau pokyčiai esą bus laipsniški ir mokesčių nebus puolama iškart didinti. Manoma, kad reformavus pensijų sistemą, galėtų mažėti gyventojų nuo atlyginimo mokami mokesčiai „Sodrai“.

Šiuo metu dar neapsispręsta, kurį pensijų reformos variantą pasirinkti: Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos proteguojamą vadinamąją taškų sistemą ar Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktoriaus Raimondo Kuodžio siūlomą virtualių sąskaitų sistemą.

Antradienį vykusiame konsultaciniame Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) posėdyje ekspertas Teodoras Medaiskis tikino, kad taškų sistema leistų suvienodinti pensijas, o virtualių sąskaitų sistema esą sukurtų sąlygas, kad skirtingu metu išėję į pensiją, bet vienodą darbo stažą turintys žmonės gautų skirtingas pensijas, nes joms daugiau įtakos galės turėti darbo užmokesčio dydis, infliacija ir kiti rodikliai.

R.Kuodžio teigimu, virtualių sąskaitų sistema esą būtų skaidresnė: žmogus tiksliai žinotų, kiek yra sukaupęs pensijai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius