Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimantas Šadžius: apie veikiančią socialinę sistemą primintų grąžintos didesnės ligos pašalpos

Finansų ministras Rimantas Šadžius prognozuoja, jog šiemet „Sodrai“ reikės skolinti tiek arba šiek tiek mažiau negu suplanuotas jos deficitas. Pasak jo, socialinio draudimo sistemos turi priminti apie save dirbančiam žmogui, Lietuvos atveju – galbūt ir didesnėmis ligos pašalpomis, kurios buvo apkarpytos.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pirmųjų mėnesių duomenys rodo, kad greičiausiai skolinti reikės šiek tie mažiau, nes įplaukos surenkamos truputėlį geriau nei planuota. Esant tokioms pačioms išlaidoms, atitinkamai deficitas bus mažesnis“, – portalui lrt.lt sakė finansų ministras.

Jo teigimu, ekonomisto, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojo Raimondo Kuodžio anksčiau siūlytoje „Sodros“ reformoje buvo numatoma, kad įmokos būtų matomos tarsi taškų sąskaitos.

„Visų socialinių sistemų didžiausia problema yra žmonių intuityvus noras nuo jų pabėgti. Kalbant paprastai, tai yra imti atlyginimus vokelyje, sakant, kad iki pensijos tikrai neišgyvensiu. Dėl to socialinio draudimo sistemos turi kiekvienam dirbančiam žmogui apie save kažkaip priminti. Vienas būdas priminti, kad tai naudinga sistema ir apsimoka mokėti mokesčius, yra R.Kuodžio siūloma taškų sąskaita. Mano manymu, kitas būdas, kurį praktiškai sunaikino ankstesnioji Vyriausybė, yra trumpalaikės išmokos, pavyzdžiui, ligos pašalpos“, – sakė R.Šadžius.

Jo teigimu, šiuo metu susirgęs žmogus gauna tik apie 40-45 proc. prarasto darbo užmokesčio kompensaciją, kai anksčiau gaudavo beveik 85 procentus.

„Normali pašalpa ligos atveju būtų dar vienas psichologinis stimulas žmogui prisiminti, kad socialinio draudimo sistema yra, ji veikia, bet tik tuomet, kai pajamas gauni oficialiai, o ne vokelyje“, – tvirtino finansų ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius