Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimantas Šadžius: Graikija prašo pagalbos iš ESM fondo, kuriame – ir Lietuvos pinigai

​Graikija prašo suteikti jai finansinę pagalbą iš Europos stabilumo mechanizmo fondo, kuriame dalyvauja ir Lietuva, sako finansų ministras Rimantas Šadžius. Tai būtų pirmas kartas, kai šiemet sausį eurą įsivedusi Lietuva dalyvautų gelbėjant kitą ES narę.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Graikijos vyriausybė ruošiasi prašyti pagalbos iš Europos stabilumo mechanizmo, kurio dalyviai yra ir Lietuva, tačiau šis prašymas raštu nebuvo pateiktas. Matyt, šiomis valandomis atkeliaus“, – LRT radijui antradienį sakė R.Šadžius.

Anot jo, ES finansų ministrų posėdis baigėsi ir nebuvo „labai rezultatyvus“.

R.Šadžius sakė, kad pagalbos Graikijai ES neteiks, jeigu nebus konkrečių pačios šalies veiksmų.

Europos stabilumo mechanizmas – pagalbos finansinių sunkumų ištiktoms euro zonos narėms fondas. Jis sukurtas po to, kai ES 2008–2010 metais ištiko ekonominė krizė.

„Be konkrečių veiksmų tikrai niekas nesiruošia aklai teikti, ypač finansinės pagalbos, nes finansinė pagalba iš Europos stabilumo mechanizmo, tai euro zonos šalių mokesčių mokėtojų pinigai“, – tikino R.Šadžius.

Anot jo, po ES finansų ministrų posėdžio paaiškėjo, kad bendrija nebepasitiki Graikija: „Išnyko pasitikėjimas tarp Graikijos ir euro zonos šalių ir šį pasitikėjimą reikia atstatyti jį, jei norime, kad būtų sudaryta paramos programa ir ji būtų vykdoma“.

Vasarį Lietuva į ESM fondą pervedė 65,44 mln. eurų, o iš viso per penkerius metus į jį perves 327,2 mln. eurų. Po 2027 metų Lietuva turės sumokėti dar vieną įnašą – 159,4 mln. eurų, kurie yra Lietuvai dabar suteikta lengvata.

Europos stabilumo mechanizmas – pagalbos finansinių sunkumų ištiktoms euro zonos narėms fondas. Jis sukurtas po to, kai ES 2008–2010 metais ištiko ekonominė krizė. 2010 metais nuspręsta, kad euro zonos nares bus galima gelbėti beveik 500 mlrd. eurų siekiančiu fondu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius