Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimantas Šadžius: VMI tikrins dešimtadalį sąskaitų

Finansų ministras Rimantas Šadžius, komentuodamas Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimus, tikina, kad pagal naująją tvarką bus tikrinama tik maždaug dešimtadalį visų sąskaitų, o sąskaitų išklotinių bus pareikalauta tik tuo atveju, jeigu bus pradėtas oficialiai mokestinis tyrimas.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Čia plinta trys mitai. Pirmiausia – totalus sekimas, privatumo pažeidimas. Paskaičiavome, kiek tų indėlių, kiek Lietuvos piliečių apimtume – mažiau dešimtadalio. Pasiskirstymas indėlių labai įdomus: daugiau kaip 5 tūkst. eurų indėlių iš viso yra 11 proc., bet tuose indėliuose laikoma 60 proc. visų Lietuvoje esančių indėlių. Privatumas tikrai nebus pažeidžiamas, kadangi sąskaitos išklotinės bus pareikalauta tik tuo atveju, jei oficialiai, kaip ir dabar, bus pradėtas mokestinis tyrimas. Visa tai bus daroma automatiniu būdu. Taigi, šiuo požiūriu niekas nesikeičia.

Antras mitas – esą leistina pinigų suma – 5 tūkstančiai eurų.  O likusius pinigus atims ar apmokestins? Nei atims, nei apmokestins. Tas, kas sutaupė, kas gavo legalias pajamas, kad ir labai dideles, sakykim, už parduotą nekilnojamąjį turtą, gali būti ramus, į jas niekas nesikėsins.

Ir trečias mitas – tai finansų ministerijos užgaida. Tai tarptautinė praktika, prie kurios prisijungiame. Beje, apie užsienio piliečių turimus pinigus mūsų bankuose turėsime automatiškai pranešinėti kitų šalių mokesčių administratoriams. Ir ne nuo 5 tūkstančių, o nuo pačio pirmo euro. Taigi, tai Seimo įtvirtintas įstatymas, o vyriausybė tik rengia  tvarką, kaip tie duomenys būtų teikiami“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ tikino ministras R.Šadžius.  

Seimui patvirtinus Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimus, nuo kitų metų VMI iš bankų gaus informaciją apie sąskaitas, jei to paties asmens visų sąskaitų apyvarta bus didesnė nei 15 tūkst. eurų arba visose sąskaitose metų pabaigoje bus daugiau nei 5 tūkst. eurų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Finansų ministras Rimantas Šadžius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Finansų ministras Rimantas Šadžius

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius