Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkos dalyviai: įmonių grupės „Alita“ akcijos turi likti biržoje

Didžiausios Lietuvoje alkoholio gamybos įmonių grupės „Alita“, kuri gali turėti finansinių problemų dėl Serbijos privatizavimo agentūros pretenzijų su ja susijusiai įmonei „ALT investicijos“, turėtų toliau kotiruotis „Nasdaq Omx“ Vilniaus biržoje, teigia rinkos dalyviai.

„Įmonė, kuri susiduria su problemomis ar kuriai gal net kyla bankroto galimybė, tačiau anksčiau sėkmingai kotiravosi biržoje, turėtų ir toliau joje likti dėl labai paprastos priežasties – kad esami investuotojai, kurie atėjo per biržą, galėtų tikėtis sunkumus patiriančios įmonės skaidrumo“, – dienraščiui „Verslo žinios“ sakė Lietuvos finansų maklerių asociacijos prezidentas ir įmonės „Finasta asset management“ fondų valdytojas Marius Dubnikovas.

Tačiau, anot jo, keista, kad birža iki šiol šiai bendrovei nesuteikė stebimos įmonės statuso, kuris perspėja potencialius investuotojus pasidomėti plačiau visa žinoma informacija apie sunkiai besiverčiančią bendrovę.

„ALT investicijos“, kuriai Serbijos privatizavimo agentūra pareiškė beveik 236 mln. litų pretenziją dėl neįvykdytų įsipareigojimų privatizuojant „Beogradska industrija piva“ akcijas, neatmeta bankroto galimybės. Tokiu atveju už „ALT investicijas“ laidavusios įmonių grupės „Alita“ bendra skolų našta vien sandorį Serbijoje finansavusiam „Swedbank“ pasiektų 168 mln. litų.

„Abi įmonės yra labai praskolintos ir dabartinių pinigų srautų tikrai nepakanka atiduoti toms skoloms – pagrindinė įmonė gali mokėti tik palūkanas, o skolos praktiškai dar negrąžinamos. Tad viskas priklauso nuo banko politikos ir jo geranoriškumo, taip pat to, kaip įmonės vadovybė susitars su banku restruktūrizuoti skolą“, – teigė bendrovės „Finasta Corporate Finance“ projektų vadovas Darius Saikevičius.

Pasak jo, nors įmonių grupės „Alita“ pinigų srautas iš pagrindinės veiklos yra teigiamas, galbūt šiek tiek reikėtų tikėtis teigiamos įtakos veiklai dėl mažinamų alkoholinių gėrimų akcizų, vis tik skolų kol kas atiduoti nuostolingai dirbanti bendrovė neįstengs. Juolab kad nemažos skolos dalies grąžinimo terminas – 2011 metais.

Įmonių grupės „Alita“ ir „ALT investicijų“ akcijų, kotiruojamų biržos Papildomajame prekybos sąraše, rinkos kaina trečiadienį sumažėjo atitinkamai 25 proc. ir 20,31 procento. Anot rinkos dalyvių, net paviešinus žinią apie serbų norimą baudą iš esmės niekas nepasikeitė – įmonių sunkumai į akcijos kainą buvo įskaičiuoti ir anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius