Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Robotų revoliucija Japonijoje: mašinos slaugo pacientus ir aptarnauja parduotuvėse

Robotai jau aptarnauja klientus Japonijos parduotuvėse ir bankuose, o taip pat užsiima ir sudėtingų procesų atlikimu gamyklose. Japonijos premjeras Shinzo Abe neseniai paragino, kad robotai būtų naudojami įvairiose ūkio šakose ir visuomeninėje veikloje, rašo naujienų svetainė thediplomat.com.
Humanoidas robotas Japonijos parduotuvėje
Humanoidas robotas Japonijos parduotuvėje / „Scanpix“/AP nuotr.

Vadinamoji Japonijos robotų revoliucija yra matoma tokiose vietose, kaip Mitsukoshi universalinė parduotuvė Tokijo centre, kur klientus sveikina bendrovės „Toshiba“ pagamintas, kimono vilkintis robotas.

Maža to, jau yra sukurti specialiai silpnaprotyste sergantiems pacientams slaugyti skirti robotai.

Robotas konsultantas yra įdarbintas ir Tokijuje esančiame „Mitsubishi“ automobilių salone. Maža to, jau yra sukurti specialiai silpnaprotyste sergantiems pacientams slaugyti skirti robotai.

Japonijoje robotai yra matomi kaip viena iš alternatyvų sparčiai senstančiai visuomenei. Dar 2013 m. spalį vyresnių negu 65 metų amžiaus gyventojų skaičius šalyje perkopė 32 mln. ribą. Kitaip tariant, senyvo amžiaus žmonės sudaro ketvirtadalį Japonijos gyventojų.

Šiuo metu Japonijos darbo jėgos rinką sudaro mažiau negu 80 mln. žmonių ir šis skaičius nuolat mažėja. Japonai itin kritiškai vertina masinę imigraciją, dėl to vienintele išeitimi patenkinti mažiausiu per pastaruosius 18 metų nedarbo lygiu besimėgaujančios Japonijos ekonomikos poreikius ir tapo robotizacija.

Svarbu pažymėti, kad „tekančios saulės“ šalyje požiūris į robotus gerokai skiriasi nuo vakarietiškojo. Išsivysčiusiose Vakarų šalyse robotai dažnai matomi kaip grėsmė aibės darbų išlikimui.

Išsivysčiusiose Vakarų šalyse robotai dažnai matomi kaip grėsmė aibės darbų išlikimui.

Štai Australijos tyrėjai neseniai paskelbė, kad jau 2020 m. beveik pusė šiuo metu egzistuojančių darbų galės būti robotizuoti.

Į interneto svetainę apie robotus „Robots Dreams“ rašantis iš Tokijo kilęs konsultantas Lemas Fugitto tiki, kad robotų revoliucija Japonijoje tęsis, tačiau ne tokia forma, kokia ją įsivaizduoja vyriausybė.

„Vyriausybė gali vadovauti, tačiau ji neturi daug tiesioginės kontrolės robotikos pramonėje ir investicijose į ją“, – sako L.Fuggito.

Paklaustas apie didžiausią grėsmę Japonijos pirmavimui robotikoje, L.Fugitto sako: „Kinija yra toli, ji turi didelę vidinę rinką ir nėra priversta eksportuoti. Pietų Korėja galėtų būti grėsme, bet ne šiuo metu. JAV atėjusi į rinką ją sujauks, sukurs chaosą ir išeis“.

Robotų eksperto teigimu, ateityje reikėtų tikėtis daugiau ne robotų, bet automatizacijos pavyzdžių. Neverta tikėtis daugiau robotų universalinėse parduotuvėse, tačiau jose gali didėti savitarnos kasų skaičius.

Vyriškis teigė, kad žmonės turėtų bijoti ne technologijų, bet nepakankamų įgūdžių prarandant robotų užimamas darbo vietas.

Manoma, kad 2025 m. robotai Japonijos gamykloms padės sutaupyti apie ketvirtadalį darbo jėgai skirtų išlaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius