-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Rothschild“ vadovas: Europa energetikoje elgėsi kvailai

Britanijos investicijų banko „Rothschild“ Rytų ir Vidurio Europos vadovas Williamas Wellsas teigia, kad būtų puiku, jei išsipildytų Lietuvos energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus teiginiai ir JAV galėtų eksportuoti dujas į Europą.
Lietuvos elektrinės 9-asis blokas
Lietuvos elektrinės 9-asis blokas / Luko Balandžio nuotr.

Pasak W.Wellso, Europa, kuri savo konkurencingumą vertina per energetikos išteklių kainų prizmę, šiame sektoriuje padarė keletą labai kvailų veiksmų.

„Šį rytą, žiūrinėdamas „Financial Times“, pastebėjau, kad jūsų energetikos ministras išsakė stiprų raginimą JAV pradėti jos energetikos (dujų – BNS) eksportą kuo greičiau. Jei jie pakeis tarptautinę situaciją, tada nuostabu“, – trečiadienį įmonių susijungimo konferencijoje Vilniuje sakė W.Wellsas.

Tačiau, pasak jo, neįtikėtina, kad Europa per pastarąjį dešimtmetį priėmė sprendimus, didinančius energetikos kainas.

„Turiu omenyje du, mano nuomone, piktinančius pareiškimus, neįtikėtinai kvailus veiksmus, kuriuos Europa padarė per pastaruosius dešimt metų. Tai atominių jėgainių neeksploatavimas – ypač Vokietijoje, kuri dabar turi strateginių problemų, bet tikiuosi, kad tai pasikeis. Ir antras – suvaržyta skalūnų dujų gavyba. Tai žudo pramonę“, – tvirtino „Rothschild“ atstovas.

Jis sakė, kad šiuo metu viena esminių problemų – didžiulis konkurencingumo skirtumas tarp JAV ir Europos, tačiau jis teigė, kad šiuo metu įtempta tarptautinė situacija gali atnešti ir naudos: „Tikiuosi, kad geresnių dalykų gali atsirasti iš dabartinės tarptautinės situacijos“.

J.Neverovičius žiniasklaidai teigė, kad Vašingtone antradienį JAV Senato Energetikos ir gamtinių išteklių komiteto posėdyje iš senatorių išgirdo pozityvią nuomonę dėl galimybės eksportuoti dujas į Europą. Anot ministro, klausimas yra ne „ar eksportuoti“, o„kada ir kaip“.

JAV SGD eksporto rinkos liberalizavimas yra svarbus Lietuvai, kuri siekia užsitikrinti alternatyvų dujų tiekimą per būsimą SGD terminalą Klaipėdoje.

JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah McCarthy interviu BNS praėjusią savaitę sakė, jog SGD iš JAV Lietuvą galėtų pasiekti anksčiausiai 2015 metų pabaigoje – po metų, kai pradės veikti Klaipėdos SGD terminalas, nes JAV kol kas neturi techninių galimybių eksportuoti dujas. Diplomatė pabrėžė, kad įmonėms gavus leidimus dujų eksportui, derybos vyks komerciniu pagrindu, nes JAV dujų paklausa yra didelė visame pasaulyje.

Praėjusią savaitę Vilniuje su JAV viceprezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) susitikusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad Lietuvą domina galimybė importuoti suskystintas dujas iš Jungtinių Valstijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius