Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Šarkinas: banko kapitalo struktūros reikalavimai griežtės

Europos bankų vadovams sutarus dėl stipresnių krizės „amortizatorių“, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas teigia, jog bankams bus sugriežtinti reikalavimai banko kapitalo struktūrai, taip pat pirmojo lygio kapitalo reikalavimai.
Reinoldijus Šarkinas
Reinoldijus Šarkinas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

"Bazelio bankų priežiūros komiteto kapitalo susitarimo reforma – Bazelis 3 – sugriežtina reikalavimus banko kapitalo struktūrai, taip pat sugriežtina reikalavimus I lygio kapitalo reikalavimams, – "Verslo žinioms" sakė R.Šarkinas.

Anot jo, Lietuvos bankų sistemos kapitalo pakankamumo rodikliai yra geri: bendras bankų sistemos kapitalo pakankamumo rodiklis liepos 1 dieną siekė 14,49 proc., I lygio kapitalo pakankamumo rodiklis – 10,24 procento.

"Visi bankai dėl krizės ir taip jau reikšmingai sustiprino savo kapitalą, tad turbūt jau dabar būsimus apribojimus atitinka. Apskritai bet koks privalomas kapitalo didinimas potencialiai mažina paskolų pasiūlą. Toks turbūt ir yra Bazelio 3 tikslas, kad bankų rizika būtų kiek įmanoma mažesnė, kad jie būtų pasirengę atlaikyti krizes. Tai teigiamas žingsnis", – teigė "Swedbank Markets" tarnybos vadovas Lietuvoje Tomas Andrejauskas.

Anot R.Šarkino, šalies bankų sistema pasižymi stipriu I lygio kapitalu, jis yra pagrindinis amortizuojant veiklos nuostolius, ir nors pagal naujus reikalavimus šis kapitalas turės būti sumažintas atidėtų mokesčių suma, tačiau bankai naujus reikalavimus įvykdytų.

"Be abejo, bankams plečiant veiklos apimtį ir prisiimant papildomą riziką, jų kapitalo bazė turės būti stiprinama, kad užtikrintų pakankamą prisiimtos rizikos atsvarą", – teigė Lietuvos banko vadovas.

Šiuo metu Lietuvos banko reikalaujamas bankų kapitalo pakankamumo normatyvas – ne mažiau kaip 8 procentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius