-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

RST ir VST valdybos pritarė bendrovių reorganizavimo sąlygoms

Tęsdamos elektros energetikos sektoriaus pertvarkymo plano įgyvendinimą, bendrovių Rytų skirstomieji tinklai (RST) ir VST valdybos rugsėjo 6 dieną apsvarstė ir pritarė įmonių sujungimo bei reorganizavimo sąlygoms, tokiu būdu atverdamos kelią skirstymo bloko suformavimui.
Derybos
Derybos / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Sąlygos numato bendroves RST ir VST sujungti ir jų pagrindu po reorganizavimo sukurti naują Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų bendrovę – AB LESTO, kuri, planuojama, pradės veikti nuo 2011 metų pradžios. Sprendimą dėl bendrovių reorganizavimo sąlygų tvirtinimo ir kitų susijusių klausimų LR teisės aktų nustatyta tvarka priims RST ir VST visuotiniai akcininkų susirinkimai, kuriuos planuojama surengti šių metų gruodžio mėnesį, teigiama išplatintame pranešime.

Elektros energetikos sektoriaus pertvarka siekiama efektyvinti Lietuvos elektros energetikos ūkį bei didinti Lietuvos energetinę nepriklausomybę. Sektoriaus veiklos modelis kuriamas pagal Europos Sąjungos trečiojo energetikos paketo reikalavimus tam, kad sudarytų sąlygas integruoti Lietuvos elektros energetikos sistemą į ES rinką bei užtikrintų vykdomų strateginių energetikos projektų finansavimą.

Nustatant RST ir VST akcijų keitimo į LESTO akcijas santykį, reorganizavimo sąlygų vertinimo ataskaitoje įvertino ir išvadą dėl jo teisingumo bei pagrįstumo pateikė Akcinių bendrovių įstatymo nustatyta tvarka išrinkta nepriklausoma audito kompanija. Gauta visų RST ir VST akcijų vertė yra atitinkamai 1 622 172 tūkst. litų ir 1 174 147 tūkst. litų, siūlomas visų RST ir VST akcijų verčių santykis, kurį įstatymų nustatyta tvarka turės patvirtinti bendrovių akcininkai visuotiniuose akcininkų susirinkimuose, yra atitinkamai 58,01:41,99.

Po reorganizavimo bus teikiama paraiška AB NASDAQ OMX Vilnius dėl LESTO akcijų įtraukimo į prekybą AB NASDAQ OMX Vilnius biržoje.

RST generalinio direktoriaus ir valdybos nario Arvydo Tarasevičiaus, einančio RST ir VST valdybų nario pareigas, teigimu, naujoji įmonė AB LESTO perims visą RST ir VST ilgalaikį ir trumpalaikį turtą, ilgalaikius ir trumpalaikius finansinius bei kitus įsipareigojimus, gautinas ir mokėtinas sumas pagal RST ir VST sudarytas sutartis ar kitais pagrindais kylančias prievoles. Nauja skirstomųjų elektros tinklų bendrovė pradės vykdyti savo veiklą, gavusi elektros energijos skirstymo bei visuomeninio elektros energijos tiekėjo licencijas.

„Formuojant vieningą skirstymo bloką siekiama efektyviau valdyti skirstomųjų tinklų įmonę, sumažinti vadovaujančio personalo skaičių, naudojamas patalpas, optimizuoti viešųjų pirkimų procesus“, – sako A.Tarasevičius. Jo teigimu, sujungus ir reorganizavus skirstomųjų tinklų bendroves per metus planuojama sutaupyti virš 25 mln. litų, kurie bus investuoti į paslaugų kokybės gerinimą – elektros tinklo modernizavimą, taip pat sodininkų bendrijų tinklų renovavimą, atitolusių sodybų elektrifikavimą.

Po reorganizacijos skirstomųjų tinklų bendrovių administracijos darbuotojų skaičių planuojama sumažinti vidutiniškai 24 procentais, palyginti su bendru šiuo metu RST ir VST administracijoje dirbančiųjų skaičiumi. Aukščiausio lygio administracijos vadovų sumažės beveik 50 procentų. A. Tarasevičiaus teigimu, skirstomųjų tinklų įmonių specialistų ir kitų, ne vadovaujančias pareigas einančių darbuotojų, skaičių planuojama sumažinti minimaliai, atsižvelgiant į numatomus vykdomų funkcijų pakeitimus. „Apie būsimus pokyčius nuolat informuojame mūsų darbuotojus, jau ne vieną kartą vyko susitikimai ir su RST bei VST profesinių sąjungų atstovais, su kuriais aptariame reorganizavimo procesą ir su juo susijusius darbuotojams rūpimus klausimus“, – sako RST vadovas.

Vakar įvykusiuose RST ir „VST“ valdybų posėdžiuose buvo priimtas sprendimas jau šių metų rugsėjo mėnesį perkelti sujungiamų skirstomųjų tinklų bendrovių centrines būstines į vieną pastatą Vilniuje (Žvejų g. 14). Į bendras patalpas RST ir „VST“ vadovai bei administracijos specialistai persikels šių metų rugsėjo 27-30 dienomis.

Pasak A.Tarasevičiaus, sprendimą jau šių metų rudenį perkelti skirstomųjų tinklų bendrovių centrines būstines į vienas patalpas lėmė praktinės priežastys. „Įsibėgėjus įmonių sujungimo ir reorganizacijos procesui, iki naujos įmonės veiklos pradžios, svarbu optimizuoti turimus resursus, tinkamai vykdyti pertvarką bei užtikrinti sklandų kasdienių darbų atlikimą. Todėl kyla poreikis jau dabar po vienu stogu suburti atskirose įmonėse dirbančius vadovus bei specialistus“, – sako RST vadovas.

Pagal numatytą elektros energijos sektoriaus pertvarkos planą nuo skirstomųjų tinklų bendrovių veiklos bus atskiriamos netechnologinio turto valdymo, informacinių technologijų, tinklo priežiūros ir remonto bei transporto valdymo funkcijos. Šias funkcijas perims naujai įkurtos atskiros turto valdymo ir informacinių technologijų įmonės, tinklo aptarnavimo paslaugų bendrovės.

 

Energetikos ministerijos skaičiavimais, pertvarkius energetikos sektorių per metus būtų galima sutaupyti apie 10 proc. sąnaudų. Efektyviau veikiančios įmonės kurs papildomą vertę akcininkams, o vartotojams leis užtikrinti stabilias elektros energijos kainas.

RST ir VST reorganizavimo sąlygų dokumentai skelbiami bendrovių tinklalapiuose (www.rst.lt, www.vst.lt), vertybinių popierių biržos Nasdaq OMX Vilnius tinklalapyje (www.nasdaqomxbaltic.com) bei Centrinėje reglamentuojamos informacijos bazėje (http://www.crib.lt).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius