Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rugsėjo 1-oji jau taikosi į piniginę

Mokyklinių prekių mugėms besiruošiantys prekybininkai rekordinių nuolaidų nežada. Jų teigimu, kanceliarinės prekės vaikams šiais metais ir taip yra pigesnės nei pernai. Tačiau sutaupyti tėveliams vargu ar pavyks – padidinus pridėtinės vertės mokestį (PVM) brango pratybų sąsiuviniai.
Būsima pirmokė Aleksandra svajoja apie kuprinę su atšvaitais.
Būsima pirmokė Aleksandra svajoja apie kuprinę su atšvaitais. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasirengimo rugsėjo 1-ajai karuselė įsisuka visu greičiu – jau šią savaitę kai kurie didieji prekybos centrai kvies į mokyklinių prekių mugę. Tuo metu šeimos finansų analitikai atkreipia dėmesį, kad daugelio žmonių pajamos yra sumažėjusios, o didelių išlaidų reikalaujantys pirkiniai šiemet daug kam sunkiai įkandami.

Pasak SEB banko šeimos finansų ekspertės Julitos Varanauskienės, ruošdami vaiką mokslo metams, daugiausia klaidų daro tėvai, į pirmą klasę išleidžiantys pirmąją atžalą. „Įvykis yra reikšmingas, todėl tėvai dažnai perka brangesnius daiktus nei pirktų po 3–4 metų“, – sakė analitikė. Ji aiškino, kad ne visada brangesnis daiktas yra geresnis, ir pirmą kartą vaiką į mokyklą  leidžiantiems tėveliams rekomendavo pasitarti su daugiau patirties turinčiais draugais.

Jei vaikas ne pirmokas, „Swedbank“ asmeninių finansų valdymo ekspertė Odeta Čičkauskaitė patarė peržiūrėti daiktus, likusius nuo praėjusių mokslo metų, nes dalį galima panaudoti ir šiais. Ekspertė siūlė sudaryti pirkinių sąrašą ir tik tuomet žingsniuoti į parduotuvę.Reikia ir vaiką mokyti elgtis su pinigais, nes pradėdami leisti į mokyklą, tėvai neretai pradeda duoti kišenpinigių, – patarė J.Varanauskienė.

„Einant apsipirkti su vaiku, reikia dar namie susitarti, ką pirksite. Taip bus mažesnė tikimybė, kad susigundysime nereikalingais daiktais“, – patarimus dalijo pašnekovė. Taip pat ji siūlė lyginti reikalingų prekių kainas ir ne viską pirkti iš karto. „Reikia numatyti rezervą, nes susitikus su mokytojais gali prireikti papildomų išlaidų“, – sakė ji.

Rugpjūtis – mugių metas

„Pirkėjų srauto tikimės tradiciškai likus savaitei iki mokslo metų ir praėjus savaitei nuo mokslo metų pradžios“, – „15min“ sakė „Maximos“ atstovė spaudai Renata Saulytė. Mokyklinių prekių mugė „Maximos“ parduotuvėse prasidės rugpjūčio 7 dieną. Pasak R.Saulytės, pirkėjai galės rinktis tiek iš brangesnių, tiek iš pigesnių prekių. „Lyginome kainas. Šiais metais bus galima apsipirkti šiek tiek pigiau nei pernai“, – sakė ji.

Parduotuvių tinklo „Iki“ atstovas žiniasklaidai Valdas Lopeta pirkėjams žadėjo nuolaidų. „Atsižvelgdami į situaciją šalyje, nuo rugpjūčio vidurio pasiūlysime pirkėjams įvairių nuolaidų mokyklinėms prekėms. „Iki“ parduotuvėse jie ras daug ženklu „Eko plius“ pažymėtų prekių – pigiausių savo kategorijoje. Ypač mažomis kainomis bus galima įsigyti tušinukų, sąsiuvinių, pieštukų, trintukų ir kitų prekių“, – sakė jis.

Tuo tarpu bendrovės „Rimi Lietuva“ atstovės spaudai Rasos Juodkienės teigimu, norintys sutaupyti tėveliai neturėtų skubėti ir jau dabar pirkti mokyklinių reikmenų. „Specializuotos mokyklinių prekių mugės „Rimi“ prekybos centruose vyks kaip kasmet – rugpjūčio viduryje. Esame pastebėję, kad tuomet prasideda didysis pirkimo pikas: grįžę iš atostogų žmonės pradeda ruošti vaikus naujiems mokslo metams“, – sakė R.Juodkienė.

Pasak pašnekovės, ypatingų nuolaidų mokyklinėms prekėms nežadama, tačiau tikėtina, jog jos apskritai kainuos truputį mažiau nei pernai. „Nuolaidų bus, tik ne rekordinių“, – pastebėjo R.Juodkienė.

Ankstyva prekyba

Kol didieji prekybos centrai derina būsimas mokyklinių prekių kainas ir dar tik ruošiasi pirkėjui antplūdžiui, kai kurios specializuotos kanceliarinių prekių parduotuvės jau spėjo prisivilioti pirkėjų. Sostinės prekybos ir pramogų centre „Panorama“ įsikūrusi raštinės reikmenų ir biuro įrangos parduotuvė „Office 1“ liepos 27 – rugpjūčio 2 dienomis moksleivius ir jų tėvelius kvietė į kuprinių mugę.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Būsimas pirmokas Lukas su mama dar tik renkasi mokyklai reikalingas prekes.
Būsimas pirmokas Lukas su mama dar tik renkasi mokyklai reikalingas prekes.

„Kuprinė – vienas pagrindinių pirkinių. Ji dažnai įsigyjama anksčiau“, – „15min“ sakė parduotuvių „Office 1“, įsikūrusių prekybos centruose „Akropolis“ ir „Panorama“, savininkas Kęstutis Daukševičius. Jis sakė, kad kuprinės mugėje kainavo nuo 50 iki 500 litų, o savo atžalomis besirūpinantys tėvai nesirinko pačių pigiausių. „Perka ir už 200–300 litų. Kuprinė – ne tas daiktas, kuriam verta taupyti“, – paaiškino K.Daukševičius.

Įsigyti mokyklinių prekių jau kviečia ir biuro prekių kompanija „Officeday“. Praėjusią savaitę ji pranešė, kad visų kanceliarinių prekių vaikams kainos rinkoje sumažėjo apie 10 proc. „Taip atsitiko todėl, kad kanceliarinių prekių tiekėjai, atsižvelgdami į šalies ekonominę situaciją, stengiasi ieškoti alternatyvių prekių gamintojų, kurie gali pasiūlyti aukštos kokybės gaminių už patrauklesnę kainą“, – sakė „Officeday“ rinkodaros direktorė Dovilė Zaidė.

Pratybų sąsiuviniai – brangesni

Pasikeitus mokestinei bazei – padidėjus PVM ir mokesčiams nuo autorinių sutarčių, leidyklos buvo priverstos perskaičiuoti kainas. „Tai padarėme ankstyvą pavasarį, nuo to laiko kainos išliko stabilios, daugiau nebekito. Tiesa, skiriasi naujų leidinių ir jau tęstinių, pakartotinai išleistų kainos. Didėjimas buvo maždaug iki 10 proc.“, – sakė leidyklos „Šviesa“ vadovas Arūnas Butkus.

Jo teigimu, pratybų komplekto kaina mokiniui priklauso nuo mokytojo pasirinkimo. „Kainų skirtumai tarp leidėjų nėra dideli“, – sakė A.Butkus ir pridūrė, kad didžiausias pirkėjų susidomėjimas pratybų sąsiuviniais tradiciškai pajuntamas rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje. Pratybų sąsiuvinių komplektas pirmokui visiems metams kainuoja apie 150 Lt.

Rinksis kokybiškas prekes

Vilnietė Aleksandra rugsėjį žingsniuos į pirmą klasę Prano Mašioto pradinėje mokykloje. Mergaitės mama Lena „15min“ pasakojo, kad dukra mokslo metų pradžios labai laukia. „Kiekvieną dieną dukra primena, ką reikės įsigyti“, – sakė moteris. Ji teigė visus reikalingus daiktus pirksianti po truputį. Pasak jos, vienas svarbiausių pirkinių – uniforma. „Kainuoja 167 litus. Tačiau tai nėra labai brangu, nes medžiaga kokybiška“, – sakė Lena.

Aurelijos Kripaitės nuotr./Ivos mama paskaičiavo, kad išleisti mergaitę į pirmąją klasę prireiks apie 900 Lt.
Ivos mama paskaičiavo, kad išleisti mergaitę į pirmąją klasę prireiks apie 900 Lt.

Iš viso mokykliniams pirkiniams šeima planuoja išleisti 800–900 litų. „Norisi geresnių sportinių batelių, geresnės kuprinės“, – aiškino Aleksandros mama. Pati mergaitė labai nori kuprinės su atšvaitais. „Matyt, per televiziją rodoma socialinė reklama daro įtaką ir vaikams“, – juokėsi moteris. 

Verta kaupti iš anksto 

Asmeninių finansų valdymo ekspertė O.Čičkauskaitė patarė pasirengimą mokslo metams pradėti kuo anksčiau. „Nedidelį biudžetą galima pradėti kaupti iš anksto“, – sakė ji. Ekspertė skaičiavo, kad nuo metų pradžios atidedant po 10 Lt per savaitę, iki rugsėjo susikauptų apie 350 Lt. „Skambės kaip reklama, bet reikia ir vaiką mokyti elgtis su pinigais, nes pradėdami leisti į mokyklą, tėvai neretai pradeda duoti kišenpinigių“, – patarė šeimos finansų ekspertė J.Varanauskienė.

Vadovėlių pirkti neteks

Preliminariais duomenimis, šį rugsėjį sostinės mokyklų duris pravers 5039 pirmokai. Iš viso jose mokysis 68 044 mokiniai. Kaip „15min“ sakė Vilniaus savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamento Švietimo skyriaus Švietimo organizavimo poskyrio vedėja Aldona Navickienė, mokiniams greičiausiai neteks patiems pirkti vadovėlių.

„Vilniaus mokyklos yra pakankamai gerai aprūpintos vadovėliais, todėl nėra reikalo pirkti papildomai. Tačiau konkrečių įstaigų bendruomenės gali nuspręsti kitaip, jei turi pagrįstų poreikių“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius