-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusai jau seniai nepirko tiek daug dolerių

Rusų išlaidos užsienio valiutai pasiekė aukščiausią lygį nuo 2015 metų pradžios ir laikosi jame jau du mėnesius iš eilės. Šių metų rugsėjį ir spalį valiutos įsigijimui išleidžiama pajamų dalis siekė 5,4 proc., o ankstesnius 20 mėnesių svyruodavo tarp 2,8 ir 5 proc., rašo kurer-sreda.ru.
JAV doleriai
JAV doleriai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos statistikos biuro skaičiavimais, tokios išlaidos užsienio valiutai yra didžiausios nuo 2014 metų gruodžio 14 dienos. Ta diena buvo praminta juoduoju antradieniu, mat valiutos kursas buvo smarkiai nusmukęs – euras kainavo 100 rublių, o doleris – 80 rublių.

Ekspertai augimą aiškina sezoniškumu, o taip pat kai kurių gyventojų grupių pajamų augimu. Kiekvieną iš pirmų trijų šių metų ketvirtį rusų išlaidos valiutai palaipsniui augo: atitinkamai sudarė 3,7, 3,8 ir 4,5 proc.

Pirmųjų dviejų ketvirčių rodikliai buvo žemiausi per šešerius metus, tačiau trečiojo ketvirčio rodiklis jau pasiekė 2014 metų lygį.

Tuo metu rusai pinigų turi vis mažiau. Spalį jų pajamos sumažėjo 0,6 proc. Rusijos statistikos biuro skaičiavimais, šiemet pajamos smuko 6 iš 10-ies mėnesių. Per metus jos susitraukė 0,6 proc.

Vis tik ekspertai aiškina, kad kai kurių gyventojų grupių pajamos vis tik augo.

„Pinigų padaugėjo tuose sluoksniuose, kurie paprastai perka valiutą. Krizė smarkiai kirto aukštesniųjų sluoksnių pajamoms, o dabar jų pajamos paaugo“, – aiškino ekonomikos ekspertė Natalija Tichonova.

Apie tai praėjusią savaitę kalbėjo ir Rusijos vicepremjeras Igoris Šuvalovas. „Jų pajamos neauga tiek, kiek jie norėtų. Bet mes pabrėžiame, kad kai kurių gyventojų realiosios pajamos vis tik auga, nors ir nedaug, bet auga. Pajamų kritimas baigėsi“, – aiškino jis.

Rusai prisimena krizinius 2014, kas vyresni – ir 1998 metus, todėl užsienio valiutos įsigyti jie yra linkę, be to, taupyti pinigus rubliais dabar Rusijoje neapsimoka.

Taip pat rusai įpratę, kad prieš Naujuosius metus valiuta brangsta, nes korporacijos grąžina dideles skolas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius