Rusas verslininkas po Seimo sprendimo: „Gal jau laikas krautis lagaminus?“

Antradienį parlamentas po svarstymo pritarė įstatymo pataisoms, kurios numato, kad iš trečiųjų šalių į Lietuvą verslo kurti atvykę užsieniečiai turėtų savo darbuotojams padalinti bent dviejų vidutinių atlyginimų dydžio darbo užmokesčio fondą (bent 1,5 tūkst. eurų). Verslo migrantus toks sprendimas varo į neviltį.
Verslininkas
Rusas verslininkas po Seimo sprendimo: gal jau laikas krautis lagaminus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

2014 metais Seimas įpareigojo verslo migrantus iš trečiųjų šalių savo įmonėse įdarbinti bent po tris darbuotojus. Dabar tokios nuostatos ketinama atsisakyti, tačiau verslo migrantai sako, kad dėl to jų gyvenimas nepalengvės.

Mat dabar numatoma, kad užsieniečių įmonėse dirbantiems žmonėms bendrai išmokamas atlyginimas turėtų būti ne mažesnis nei du vidutiniai darbo užmokesčiai, taigi apie 1,5 tūkst. eurų. Jeigu norės, užsienietis galės samdyti tik vieną darbuotoją, tačiau privalės jam sumokėti 1,5 tūkst. eurų. Galės išdalinti darbo užmokesčio fondą ir keliems darbuotojams.

Labai gaila. Rankos svyra ir nejučiomis pagalvoji apie tai, kad jau laikas krautis lagaminus, – sakė A.Sokolovas.

Panašu, kad Lietuvoje dirbančių užsieniečių išlaidos dar išaugs. Mat anksčiau jie galėjo samdyti tris darbuotojus ir mokėti jiems minimalią algą (taigi po 350 eurų kiekvienam ir iki 1000 eurų per mėnesį bendrai), o dabar, nepriklausomai nuo darbuotojų skaičiaus, jiems išdalinti turės 1,5 tūks. eurų.

IŠSAMIAU SKAITYKITE: Valdžios špyga užsieniečių verslui: reikalaus darbuotojams mokėti bent 1500 eurų

„Labai gaila. Rankos svyra ir nejučiomis pagalvoji apie tai, kad jau laikas krautis lagaminus“, – trečiadienį 15min sakė 2011 metais Ukmergėje vaikų žaidimų centrą įkūręs rusas Andrejus Sokolovas.

Jis apgailestavo, kad daug pažįstamų jau išvyko iš Lietuvos.

„Tie, kurie nori gyventi pagal įstatymą, išvažiuos. Parlamentui įstatymai negalioja. Baisiausia, kad čia liks tie, kurie pasiruošę apgaudinėti. Visus įstatymus galima apeiti. Ir kam to reikia valstybei?“ – anksčiau kalbėjo A.Sokolovas.

Įstatymo priėmimas numatytas trečiadienį po pietų. Naujajame įstatymo variante numatyta, kad kai kurie užsieniečiai į Lietuvą galės atsivežti ir šeimas. Pavyzdžiui, su šeimomis galės atvykti startuoliai. Ar jų idėjos yra „startuoliškos“, spręs speciali Ūkio ministerijos komisija.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuva užsieniečius sutinka be magaryčių: A.Smirnovą išgrūdo iš Rotušės aikštės į Naujininkus

Taip pat su šeimomis į Lietuvą galės atvykti ir stambių įmonių vadovai. Stambia įmone bus laikoma tokia, kurios apyvarta yra pusė milijono eurų ar daugiau. Šeimą Lietuvoje galės įkurdinti ir verslo migrantai, investavę į savo įmonę ne mažiau kaip 14 tūkst. eurų (minimalus bendrovės kapitalas – 28 tūkst. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius