-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 03 /11:12

Rusija dūrė į paširdžius – išleido monetą su Žaliojo tilto skulptūromis

Rusijos centrinis bankas išleido naujų monetų seriją, skirtą sovietų kariams „išlaisvintojams“. Keturiolikos monetų serijoje – ir Vilnius. Ant monetos vaizduojamos dabar jau nukeltos Žaliojo tilto kareivių skulptūros.
5 rublių moneta „Vilnius“
5 rublių moneta „Vilnius“ / Centrinio Rusijos banko nuotr.

Sovietinės skulptūros nuo Žaliojo tilto sostinėje nukeltos daugiau nei prieš metus. Tačiau, lietuviams į jų vietą keliant pusnuogius modelius ar auksines „Audi“, Rusija neleidžia pamiršti, kaip dar visai neseniai atrodė Žaliasis tiltas – valstybė išleido 5 rublių monetą, kurioje vaizduojamos sovietų karių „išlaisvintojų“ skulptūros su prierašu „Vilnius“.

Rugpjūčio 1 dieną Rusijos centrinis bankas išleido naujų monetų seriją. 5 rublių monetų reverse yra vaizduojami įvairūs miestai – Kijevas, Minskas, Kišiniovas, Bukareštas, Ryga, Talinas, Varšuva, Belgradas, Budapeštas, Bratislava, Viena, Berlynas, Praha ir Vilnius.

Visose monetose vaizduojami sovietų „išlaisvintojai“. Tarkime, Vilniaus monetai parinkti sovietų karių skulptūrų, stovėjusių ant Žaliojo tilto, atvaizdai.

Talinui skirta moneta vaizduoja Bronzinį karį, dėl kurio perkėlimo Taline kilo riaušės ir demonstracijos.

Iš viso Rusijos centrinis bankas išleido 14 skirtingų monetų, kiekvienos tiražas – po 2 mln. vienetų, skelbia banko spaudos tarnyba.

URM atstovas: nepasirengusi istorinei tiesai apie sovietinę Lietuvos okupaciją

„Rusija, išleidusi monetas, vaizduojančias skulptūras su sovietų kariais, parodė esanti nepasirengusi istorinei tiesai apie sovietinę Lietuvos okupaciją“, – trečiadienį pareiškė aukšto rango Lietuvos diplomatas.

Rusijos poziciją žinome, ir monetų išleidimas tik patvirtina, kad Rusija nėra pasirengusi istorinei tiesai apie sovietų okupaciją, – sakė R.Kačinskas.

Taip Užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius Rolandas Kačinskas įvertino Rusijos centrinio banko į apyvartą išleistą penkių rublių nominalo monetą, kurioje tarp dviejų penkiakampių žvaigždučių yra užrašas „Vilnius“ ir 1944 metų liepos 13 dienos data, kai Raudonoji armija užėmė Vilnių.

Tiek sovietinė propaganda, tiek dabartinė Maskva šį įvykį vadina Vilniaus išvadavimu „nuo vokiškųjų nacistinių užgrobikų“. Lietuviai pabrėžia, kad šalyje nacistinę okupaciją pakeitė sovietinė okupacija, ją lydėjo sovietinis teroras ir lietuvių tremtys į Sibirą.

„Lietuvos URM žino ir atkreipė dėmesį į Rusijos centrinio banko išleistas monetas. Mums nekyla jokių abejonių dėl Raudonosios armijos vaidmens ir vietos Lietuvos istorijoje“, – BNS sakė R.Kačinskas.

„Rusijos poziciją žinome, ir monetų išleidimas tik patvirtina, kad Rusija nėra pasirengusi istorinei tiesai apie sovietų okupaciją“, – pridūrė diplomatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius