Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija paguldyta ant menčių: kitąmet laukia recesija, įšaldomi atlyginimai

Rusijos valdžia nuo šalies piliečių jau nebeslepia, kad 2015-ieji ekonominių sankcijų prislėgtai šaliai bus itin sunkūs. Rusijos ekonomikos plėtros ministerija antradienį paskelbė, kad 2015 metais šalies ūkis nusiris į recesiją. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį jau įšaldė dalies valdininkų atlyginimus, kuriuos kitąmet dar grauš ir labai didelė infliacija.
Rusijos rublis
Rusijos rublis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ministerija prognozuoja, kad 2015 m. šalies Bendrasis vidaus produktas (BVP) susitrauks 0,8 proc., praneša newsru.com.

Viltis – kitąmet pasiekti dugną

„Rusijos ekonominės plėtros ministerija dėl smarkiai pasikeitusių rugsėjo-spalio rodiklių peržiūrėjo prognozę. Pabloginti vertinimus prireikė dėl daug mažesnių naftos kainų, rublio silpnėjimo, dėl ko įsisuko infliacijos procesai“, – pareiškė ministro pavaduotojas Aleksejus Vedevas.

Prognozuojama, kad Rusijos biudžetas dėl mažų naftos kainų ir silpno rublio 2015 m. praras 50–90 mlrd. rublių pajamų arba 0,1 proc.

„Gali būti, kad toks didelis vertinimų skirtumas susidarė dėl to, kad Finansų ministerija apskaičiavimus darė remdamasi kitu rublio kursu, kuris, mūsų manymu, 2015 m. vidutiniškai sieks 49 rublius už dolerį“, – teigė A.Vedevas.

Jo teigimu, Rusijos ekonomikos plėtros ministerija tikisi, kad šalies ūkis 2015 m. susitrauks 0,8 proc. Iki šiol buvo prognozuojama, kad Rusijos ekonomika kitąmet augs 1,2 proc. Taip pat pakoreguota ir šių metų prognozė – dabar manoma, kad 2014 m. šalies BVP sumažės ne 0,5 proc., o 0,6 proc.

Ministerija tikisi, kad 2015 m. viduryje Rusijos ekonomikos smukimas pagaliau pasieks dugną ir nuo jo atsispirs.

„Gali būti, kad kitąmet pavyks pasiekti žemiausią verslo ciklo tašką ir pradėti kilti aukštyn, – teigė Rusijos ekonomikos plėtros ministerijos Makroekonominės prognozės departamento vadovas Kirilas Tremasovas. – Mes nemanome, kad ta duobė, kurioje esame jau trejus metus, bus ilgalaikė.“

Biudžete veriasi milžiniška skylė

Anksčiau „Bloomberg“ skelbė, kad Rusijos ekonomiką ištiks recesija, jei „Urals“ naftos kaina sieks 80 dolerių už barelį. Rusijos ekonomikos plėtros ministerija 2015 metams „Urals“ naftos kainos prognozę sumažino nuo 100 iki 80 dolerių už barelį.

Rusijos ekonomikos plėtros ministerija taip pat prognozuoja, kad kitąmet rublis ir toliau silpnės. Anksčiau prognozuota, kad 2015 m. rublio kursas bus 37,7 rublio už dolerį, o dabar manoma, kad už dolerį kitąmet teks mokėti 49 rublius.

Ministerija skaičiuoja, kad šiemet rublis susilpnės 6,8 proc., o kitąmet – 13,5 proc.

Rusijos centrinis bankas taip pat mano, kad mažos naftos kainos išsilaikys dar ilgai, o 2015 m. pradžioje infliacija Rusijoje sieks 10 proc. ar net daugiau.

Finansų ministerijos apskaičiavimais, dėl mažų naftos kainų šalies biudžetas kitąmet neteks mažiausiai trilijono rublių. Tačiau nepriklausomi ekspertai mano, kad praradimai bus du kartus didesni.

Rusijos ekonomikos plėtros ministerija taip pat smarkiai pablogino kapitalo nutekėjimo iš Rusijos prognozes. Manoma, kad šiemet iš Rusijos bus išvežta apie 125 mlrd. dolerių, o 2015 m. prognozė pabloginta nuo 50 mlrd. iki 90 mlrd. dolerių.

Įšaldomi atlyginimai, pajamos mažės

Apskaičiuota, kad 2015 m. realus atlyginimas Rusijoje sumažės 3,9 proc., o realios pajamos sumažės 2,8 proc.

Skaičiuojama, kad 2015 m. realus atlyginimas Rusijoje sumažės 3,9 proc., o realios pajamos sumažės 2,8 proc.

Rusijos prezidentas V.Putinas antradienį pasirašė įstatymą, kuriuo stabdoma didelės dalies valdininkų atlyginimų indeksacija 2015 m., praneša TASS.

Iki 2016 m. sausio 1 d. įšaldomi Rusijos prezidento administracijos, Rusijos Vyriausybės aparato, kitų valdžios institucijų darbuotojų atlyginimai.

Anksčiau valdininkų atlyginimai buvo indeksuojami taip, kad augtų greičiau nei infliacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius