Rusija – pasaulinė lyderė pagal turtinę nelygybę

Nelygus turto pasiskirstymas JAV pastaraisiais dešimtmečiais tik išaugo ir tai sulaukia didelio šios šalies visuomenės nepasitenkinimo bei žiniasklaidos dėmesio. Skaičiuojama, kad JAV apie 32 tūkstančiai žmonių (0,01 proc. namų ūkių) kontroliuoja 11 proc. šalies turto. Vis dėlto, tai niekis lyginant su Rusija. Remiantis 2014 m. banko „Credit Suisse“ sudaryta pasaulinio turto ataskaita, 111 Rusijos milijardierių kontroliuoja 19 proc. šalies turto, rašo naujienų svetainė vox.com.
Deimantais inkrustuota kreditinė kortelė vieno Rusijos banko kortelė
Deimantais inkrustuota kreditinė kortelė vieno Rusijos banko kortelė / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Pagal nelygų turto pasiskirstymą Rusija užima pirmąją vietą tarp didžiausių pasaulio ekonomikų. Ši tendencija buvo išryškėjusi dar 2013 m. ataskaitoje, kurioje buvo pažymėta, kad turtinė nelygybė Rusijoje yra didžiausia pasaulyje, neskaitant mažų Karibų jūros regiono šalių, kuriose gyvena nemažai milijonierių.

Pagal nelygų turto pasiskirstymą Rusija lenkia Indoneziją, Honkongą, Turkiją ir Filipinus.

Remiantis 2014 m. duomenimis, paaiškėjo, kad 10 proc. žmonių Rusijoje valdo 84,8 proc. turto. Kitose didžiosiose valstybėse dešimtadalio gyventojų valdomo turto dalis yra gerokai mažesnė – JAV siekia 74,6 proc., Kinijoje 64 proc., o Japonijoje tik 48,5 proc.

Pagal nelygų turto pasiskirstymą Rusija lenkia Indoneziją, Honkongą, Turkiją ir Filipinus.

Kuomet Vladimiras Putinas tapo Rusijos prezidentu 2000 m., jis pažadėjo kovoti su šalies oligarchais – itin turtinga grupe žmonių, kuri įgijo didžiulę įtaką XX a. dešimtajame dešimtmetyje Rusijoje vykdant chaotiškas liberalias reformas po komunistinės sistemos žlugimo.

Nors V.Putinas iš tiesų susidorojo su nemažai oligarchų, tačiau tai visiškai neprisidėjo prie turto nelygybės mažinimo šalyje.

Atvirkščiai – senuosius oligarchus Rusijoje pakeitė nauji, V.Putino valdžiai ištikimesni žmonės, kurie ir toliau kaupė turtus, naudodamiesi naujojo šalies vadovo administracijos užnugariu.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius