Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija skaldo Europą – Kiprui, Vengrijai ir Graikijai gali būti atšauktas maisto produktų embargas

Graikiški persikai, kiprietiškai apelsinai ir vengriški obuoliai gali sugrįžti į Rusijos rinką. Kremlius neatmeta galimybės panaikinti embargą šioms trims Europos Sąjungos valstybėms, kurios laikomos palankiomis Maskvai. Gazeta.ru rašo, kad šiose valstybėse lankysis „Rosselchoznadzor” specialistai, kurie vertinaRusijos rinkai tiekiamų produktų kokybę.
Turguje
Rusija skaldo Europą – Kiprui, Vengrijai ir Graikijai gali būti atšauktas maisto produktų embargas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kitą savaitę „Rosselchoznadzor” siųs specialistus (apie 20 žmonių) į Kiprą, Graikiją ir Vengriją. Tikslas – apsilankyti įmonėse, kurios galėtų tiekti žemės ūkio produkciją Rusijai.

Yra kalbama apie eksportuotojus, kurie jau dirbo su Rusijoms  kompanijomis iki Vakarams įvedant sankcijas ir Rusijai joms atsakius embargu.

Kiekvienoje minėtų valstybių dirbs po dvi grupes ekspertų. Vengrijoje, Kipre ir Graikijoje jie lankysis balandžio 20–30 dienomis.

Įmonės bus tikrinamos dėl to, kad yra svarstoma kelioms valstybėms atšaukti maisto produktų embargą.

Inspektorių vizitas į valstybes jau buvo planuotas anksčiau, tačiau paspartinti klausimo sprendimą padėjo Graikijos premjero Aleksio Cipro vizitas Maskvoje.

Apie tai, kad embargo atšaukimas yra įmanomas, jau buvo kalbėta Rusijos finansų ir Ekonominės plėtros ministerijoje. Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto vadovas Aleksejus Puškovas taip pat siūlė atšaukti maisto produktų embargą Vengrijai, Graikijai ir Kiprui, nes jos vykdo Rusijai artimą politiką.

Tačiau Vladimiras Putinas susitikimo su A.Cipru metu pranešė, kad Rusija negali daryti išimčių vienai Europos Sąjungos valstybei, atšaukdama embargą Graikijai. Graikijos finansų problemą Maskva nori spręsti tam tikro Graikijos turto privatizavimu ir naujų paskolų jai išdavimu. Tačiau V.Putinas pabrėžė, kad akivaizdžiai Graikijai kenkia ir embargas. Jis kalbėjo apie glaudesnį žemės ūkio sektorių bendradarbiavimą, naujų bendrovių kūrimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Graikijos premjeras Aleksis Cipras ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Graikijos premjeras Aleksis Cipras ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Rusija embargą Europos Sąjungai, JAV, Kanadai ir Australijai įvedė 2014 metų rugpjūčio 7 dieną. Uždrausta į Rusiją vežti mėsą, sūrį, kitus pieno produktus, žuvį, vaisius.

Rusija embargą Europos Sąjungai, JAV, Kanadai ir Australijai įvedė 2014 metų rugpjūčio 7 dieną. Uždrausta į Rusiją vežti mėsą, sūrį, kitus pieno produktus, žuvį, vaisius.

Graikija buvo didžiausia Rusijos braškių, apelsinų, persikų, vynuogių, kivių ir jūros gėrybių tiekėja.

Iš Kipro į Rusiją daugiausia važiavo citrusiniai vaisiai, šviežia ir šaldyta žuvis. Vengrija iki embargo Rusijai tiekė obuolius, mėsą ir jos produktus, taip pat vaismedžių sėklas.

2013 metais Rusija iš Graikijos importavo 181 tūkst. tonų maisto ir žemės ūkio žaliavos už 325 mln. dolerių. 2014 metais importas iš Graikijos nusmuko iki 127 tūkst. tonų ir 239 mln. dolerių.

Importas iš Vengrijos ir Kipro – kuklus. 2014 metais Graikijos į Rusiją eksportuojamas nesankcijinės prekės sudaro vos 0,8 proc. viso Rusijos importo, Kipro – vos 0,05 proc., Vengrijos – 0,5 proc.

Kadangi šių valstybių eksportas į Rusiją nėra didelis, tai reiškia, kad produktų kainoms Rusijoje embargo atšaukimas nepadarys didelės įtakos.

Sankcijos maisto produktų kainų augimą Rusijoje lėmė vos 1 proc.

Tačiau gali būti, kad eksportuotojai, su kuriais Rusija anksčiau bendradarbiavo, dabar jau rado kitas rinkas ir todėl prarado susidomėjimą Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius