Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija vilniečiams meluoja, kad Kaliningrade žmonės gyvena triskart geriau negu Lietuvoje

Savaitgalį Fabijoniškių ir kitų Vilniaus rajonų gyventojai savo pašto dėžutėse rado netikėtus radinius – informacinius lapelius rusų kalba. Šie lapeliai agituoja dalyvauti Rusijos vyriausybės vykdomoje programoje, skatinančioje rusų tautybės piliečius persikelti gyventi iš Lietuvos į Rusiją.
Rusijos informacinis lapelis, įmestas į vilniečio pašto dėžutę
Rusijos informacinis lapelis, įmestas į vilniečio pašto dėžutę / 15min skaitytojo nuotr.

Programoje kviečiami dalyvauti asmenys, turėję SSRS pilietybę, bei asmenys, mokantys rusų kalbą.

Paminima, kad artimiausia Rusijos teritorija, į kurią galima persikelti – Kaliningrado sritis, ir nurodomi adresai bei interneto puslapiai, į kuriuos turi kreipti persikraustyti gyventi į Rusiją norintys asmenys.

Informaciniame lapelyje pateikiamas ir Lietuvos bei Rusijos „socioekonominių rodiklių“ palyginimas, kuriuo remiantis daroma išvada, kad Kaliningrado srityje gyventi yra tris kartus pigiau negu Lietuvoje.

15min skaitytojo nuotr./Rusijos informacinis lapelis, įmestas į vilniečio pašto dėžutę
15min skaitytojo nuotr./Rusijos informacinis lapelis, įmestas į vilniečio pašto dėžutę

Lapelyje teigiama, kad elektra Rusijoje kainuoja tris kartus, o benzinas – du kartus pigiau negu Lietuvoje. Komunaliniai mokesčiai už 3 kambarių butą, kuriame gyvena 4 asmenų šeima, Lietuvoje neva keturis kartus didesni negu Rusijoje (280 eurų prieš 70 eurų mėnesiui), pagrindinės prekės kainuoja du kartus brangiau.

Tuo tarpu vidutinis atlyginimas „į rankas“, teigiama informaciniame lapelyje, Lietuvoje yra tik nežymiai didesnis negu Rusijoje – 500 eurų prieš 430 eurų. Todėl daroma išvada, kad perkamoji galia Rusijoje yra didesnė, o šeimos poreikiams lieka gerokai didesnė atlyginimo dalis negu Lietuvoje.

Be to, pasak šio lapelio, Lietuvoje vidutinį atlyginimą gaunanti šeima, atskaičius išlaidas kurui ir komunaliniams mokesčiams, per mėnesį savo poreikiams išleisti gali tik 120 eurų per mėnesį, tuo tarpu Rusijoje šis skaičius esą siekia net 310 eurų. Atlyginimo dalis, liekanti savo poreikiams tenkinti, Rusijoje neva yra net tris kartus didesnė negu Lietuvoje. Todėl, daroma išvada, Kaliningrade gyvenimas yra tris kartus pigesnis negu Lietuvoje.

15min patikrino, kiek tiesos yra lapelyje pateikiamoje informacijoje. Kai kurie skaičiai išties yra arti tiesos – antai 1 kilovatvalandė elektros Lietuvoje išties kainuoja 0,12 euro, o Rusijoje, puslapio costtotravel.com duomenimis, – 2,97 rublio (apie 0,045 euro). 1 litras benzino „Statoil“ degalinėje Lietuvoje 2016 m. gruodžio 12 d. kainavo 1,12 euro, o Rusijoje gruodžio pradžioje – 37,8 rublio, arba 0,58 euro.

Iškraipyti skaičiai

Tačiau ties komunaliniais mokesčiais lapelyje prasideda akivaizdus tiesos iškraipymas. Nurodyta 280 eurų komunalinių mokesčių – šildymo, šiukšlių išvežimo, elektros, vandens – suma yra akivaizdžiai per didelė.

15min pasiteiravo trijų kambarių butuose gyvenančių vilniečių ir sužinojo, kad net Vilniaus centre gyvenančios šeimos už komunalinius mokesčius žiemą sumoka maždaug 150–170 eurų.

Panašų skaičių pateikia ir puslapis numbeo.com, kuris leidžia palyginti nuomos kainas skirtinguose miestuose: pasak šio puslapio, komunaliniai mokesčiai Vilniuje svyruoja nuo 110 iki 200 eurų, o vidurkis – 157 eurai.

Reikšmingai ši suma išaugti galėtų, nebent jei visą žiemos mėnesį spaustų itin dideli šalčiai, bet ir tuomet sunku įsivaizduoti sumą pasiekiant 280 eurų.

Kaliningrado mieste vidutiniai komunaliniai mokesčiai žiemą, nurodoma numbeo.com puslapyje, kuriame galima palyginti pragyvenimo kaštus skirtinguose miestuose, siekia maždaug 90–95 eurus.

Ar pagrindiniai produktai ir prekės Vilniuje yra du kartus brangesni negu Kaliningrade?

Tai priklausys nuo to, kokius produktus įtrauksime į krepšelį. Pagal tą patį numbeo.com puslapį lygindami lapelyje paminėtų produktų (duonos, kruopų, kiaušinių, tualetinio popieriaus) kainas, matome, kad jie Vilniuje yra išties daugiau negu pusantro karto brangesni. Pavyzdžiui, 500 g baltos duonos Lietuvoje kainuoja apie 0,93 euro, Kaliningrade – 0,54 euro.

Tačiau informacinio lapelio kūrėjai patogiai į jį įtraukė tik produktus, kurių kaina Lietuvoje ir Rusijoje reikšmingai skiriasi, ir nepaminėjo tokių kasdienių produktų kaip pienas, sūris ar bulvės, kurių kainos abiejose šalyse panašios, nepaisant atlyginimų skirtumų. Pasak numbeo.com, vertinant visus maisto produktus, išeina, kad jie Vilniuje yra maždaug 15 proc. brangesni nei Kaliningrade.

Kaip mažiau virsta daugiau?

Lietuvių vidutinis atlyginimas lapelyje taip pat buvo reikšmingai sumažintas. Statistikos departamento duomenimis, 2016 m. III ketvirtį vidutinė alga Lietuvoje siekė 616 eurų „į rankas“, o Rusija teigia, kad 500 eurų.

Rusijoje, anot oficialiai skelbiamų duomenų, 2016 m. gegužę vidutinė alga išties siekė 430 eurų, tačiau puslapyje numbeo.com nurodomas vidutinis būtent Kaliningrado gyventojų atlyginimas yra gerokai mažesnis – apie 330 eurų.

Toks vidutinių atlyginimų skirtumas lemia, kad galiausiai reali perkamoji galia Vilniuje yra maždaug trečdaliu didesnė negu Kaliningrade. Nors daugelis prekių Kaliningrade yra pigesnės, beveik dvigubai besiskiriantys vidutiniai atlyginimai tą skirtumą panaikina Lietuvos sostinės naudai, skaičiuoja numbeo.com.

Įvertinus visa tai akivaizdu, kad teiginiai, jog Rusijoje perkamoji galia yra tris kartus didesnė negu Lietuvoje, netenka prasmės. Net ir naudojant informacinio lapelio autorių pasitelktą metodologiją gauname, kad Lietuvoje du kartus per mėnesį užsipylus pilną degalų baką ir sumokėjus komunalinius mokesčius šeimai kitiems poreikiams dar lieka apie 360 eurų, kai Kaliningrade – vos apie 190 eurų. O vidutinio atlyginimo dalis, išleidžiama mokesčiams ir degalams, abiejose valstybėse yra panaši.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius