-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos ekonomikos laukia juodas pirmadienis?

Sankcijų Iranui atšaukimą švenčia Vakarų pasaulis ir pats Iranas. Kiek kitokios nuotaikos vyrauja daugelyje nuo naftos kainų priklausomų šalių. Panikos ženklai pasireiškė ir Rusijoje, kur jau pirmadienį galima tikėtis smarkaus biržų indeksų kritimo.
Rublio kursas dolerio ir euro atžvilgiu
Rublio kursas - vienas iš rodiklių, į kuriuos pirmadienį kryps ekonomikos specialistų akys / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Šeštadienio vakarą paskelbus apie sankcijų Iranui atšaukimą, tolesnis naftos kainų kritimas – viena iš vyraujančių prognozių. Tai savo kailiu pajuto ir arabų šalių biržos, kur, skirtingai nei Europoje, JAV ar Rusijoje, prekyba vyksta ir sekmadieniais. Biržų indeksai smigo žemyn, o Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas jau sekmadienį turėjo raminti, esą nėra ko panikuoti.

Pirmiausiai ministras ramina dėl rublio kurso. „Kokių nors kardinalių pokyčių, pikų į vieną ar kitą pusę nesitikime. Dabartinis [rublio] kursas atitinka mokėjimų balansą“, – NTV televizijos eteryje sakė A.Siluanovas.

Nepriklausomas TV kanalas „Dožd“ savo portale skelbia analitikų prognozes, kaip sankcijų Iranui panaikinimas paveiks naftos kainas. Michailas Krutichinas, konsultacinės kompanijos „RusEnergy“ partneris, prognozuoja, kad iki šių metų pabaigos Irano nafta užims apie 1 proc. pasaulinės rinkos, o visiškam šalies eksporto galimybių atstatymui prireks maždaug dvejų ar trejų metų. KPMG ekspertas Antonas Usovas prognozuoja, kad naftos kainos gali krisiti „keliais doleriais, labiau dėl psichologinių faktorių, nei dėl realios situacijos“.

Vis dėlto ekspertai neabejoja, kad užsienio rinkas susigrąžinti sieksiantis Iranas savo žaliavą siūlys pirmiausiai mažesnėmis nei rinkos kainomis, kas vers atitinkamų priemonių imtis ir kitas naftos eksportuotojas. 

„Dožd“ pabrėžia, jog naftos kainai kritus iki šiuo metu dar sunkiai įsivaizduojamos 15 JAV dolerių už barelį ribos, tai suduotų didelį smūgį Rusijos biudžetui.

„Jeigu, pavyzdžiui, kaina kris iki 15 dolerių už barelį, biudžetas negaus jokių įplaukų [iš naftos eksporto] – pagal įstatymus, esant tokiai kainai, ji visa lieka naftos kompanijoms“, – rašo portalas.

Rusijos valdžia dar šeštadienį ramino, kad tiek naftos kainoms, tiek rublio kursui didesni svyravimai negresia. Tiesa, visa tai nuskambėjo prieš paskelbiant apie sankcijų Iranui atšaukimą. O kaip į šią žinią reaguos naftos rinka bei biržos, pamatysime jau pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius